Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Созопол разширява местата за паркиране през лятото

снимката е илюстративна
Снимка: Община Русе

Община Созопол преустрои и разшири действащите и създаде нови общински паркинги. Тя осигурява и електронна система за контролиран достъп (вкл. софтуер за разпознаване на регистрационния номер на автомобила), видеонаблюдение и осветление. След приключване на всички мероприятия, броя на паркоместата в града ще се увеличи с 360. Общинска администрация е в процес на работа по обособяване на още буферни паркинги в покрайнините на града за осигуряване спокойното летуване на туристите.

За периода 01.06 - 30.09.2020г. се предлагат следните възможности за паркиране на жителите и гостите на Созопол – платен абонамент, локално паркиране, почасово платено паркиране и свободно паркиране.

Платеното и свободно паркиране ще бъде обособено, така че да не затруднява сметопочистващите, пожарни и други автомобили със специален режим на движение. Общински служител и полицай с репатриращ автомобил тип „паяк”, който тази година ще бъде общински, ще следят за неправилно паркирани МПС.

Платен абонамент – гарантира точно определено и обозначено паркомясто, най-често пред дома или в близост до него, като то може да се ползва от различни МПС. Стойността на абонамента е 288 лв. за периода 01.06 - 30.09.2020г.

Локално паркиране – това право се предоставя на жителите с постоянен адрес на територията на гр. Созопол, собственици на МПС. Паркирането се осъществява в границите на конкретен район /паркинг/, в който попада адресът на обособения жилищен имот, като абонаментът не гарантира определено място. Стойността за „Локално паркиране“ за едно паркомясто е в размер на 100 лв./+10лв. за чип/ за периода 01.06 - 30.09.2020г., като то може да се ползва само от посоченото в заявлението МПС. Ще бъдат одобрени конкретен брой заявления, който да кореспондира на определените за този тип паркиране места.

Почасово платено паркиране – насочено е към гостите на града и ще се осъществява само на определени за целта паркинги на стойност 2 лв./час, 6 лв./денонощие.

Пропускът в Стария град отново ще се извършва посредством бариера, като първите 30 минути ще бъдат безплатни, а след тях стойността е 2лв./час, 16лв./ денонощие.

Свободното паркиране – безплатно, разрешено навсякъде, където не е в противоречие със закона.

На територията на града ще функционират 6 /към момента/ обособени паркинга, действащи на различен принцип.

На „Скамни” /до художествената галерия/ и „Вихрен” /на края на ул. „Вихрен”/ ще се допускат само МПС с абонаменти за локално паркиране.

„Рибарски кей” ще бъде разделен на две зони за локално и почасово паркиране.

На „Боруна” и „Наказателен паркинг” ще се допускат автомобили за почасово паркиране, а на „Подземен паркинг” /до стадиона/ ще бъде разрешено паркирането на МПС с платен абонамент на стойност 336 лв.

Към момента тече процес на уточняване на техническата експлоатация на паркингът „Санта Марина”.

Желаещите да ползват услугите „Платен абонамент” и „Локално паркиране” могат да подават заявления по образец до 15.05.2020г. в Центъра за административно и информационно обслужване/ фронт офис, а крайният срок за заплащане на локално платено паркиране в 31.05.2020г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОбС-Поморие не прие проекта за изменение на ПУП за мястото „Кораба“

Общинският съвет в Поморие не прие докладната записка на кмета Иван Алексиев за съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството „Кораба“. Идеята е теренът да се раздели, за да се обособят зелени площи и детска площадка. Днес заседанието на местния парламент се проведе при кворум от 20 съветници, след като не успя..

публикувано на 03.10.24 в 14:43

Втори дубъл - Общинският съвет в Поморие отново заседава

Съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството, известно в Поморие като „Кораба“, е включено в сесията на местния парламент в морския град.  Докладната записка е на кмета Иван Алексиев. Заседанието трябваше да се проведе в края на септември, но поради липса на кворум, то бе пренасрочено за днес от 10 часа...

публикувано на 03.10.24 в 08:40

Поради авария на промишлен водопровод на "Трапезица" е спряна водата

Поради авария на промишления водопровод, който е в района на кръговото кръстовище на „Трапезица“ и ул."Одрин", е спряна промишлената вода в посока ул."Одрин".   До отстраняването на аварията до утре,03.10.2024 г. в 17:00ч . няма да има вода, съобщават от ВиК Бургас.

публикувано на 02.10.24 в 22:41

Напредва ремонтът на пътя Царево-Лозенец

Напредват дейностите по основния ремонт на пътя Царево-Лозенец през къмпингите „Арапя“ и „Оазис“, съобщиха от община Царево.  Дейностите започнаха преди няколко седмици.  Въведена е временна организация на движението по време на основния ремонт.  Той ще се извършва на участъци и до началото на следващия летен сезон ще бъде завършен.

обновено на 02.10.24 в 17:23

Ангел от Лозенец върна изгубената заплата на своя колежка

Кой е Ангел от Лозенец, който намери и върна изгубен плик с пари?  18-годишното момче извършва доброто дело на 30 септември. Парите се оказват месечното възнаграждение на жена от Банско, с която Ангел вече се познава.  Днес кметовете на Царево Марин Киров и на Лозенец Женя Гандиева връчиха награди на младежа заради добрата му постъпка...

публикувано на 02.10.24 в 14:54

Ученици от Болярово се включиха в кампания "Бъди смел, бъди добър"

Ученици от 1 до 12 клас се включиха в първата инициатива по Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца „Бъди смел, бъди добър!“ в община Болярово. Над 100 деца изписаха с тебешир  мотото на кампанията и в един глас произнесоха „Ние сме смели и добри.“ Разпределени в 12 възрастови групи учениците пробягаха в..

публикувано на 02.10.24 в 14:34
Една от засегнатите от пожара къщи в село Воден.

Даренията за опожарените села Воден и Крайново надхвърлиха 226 хил. лева

226 493 лева достигна дарената сума за пострадалите жители на селата Воден и Крайново, съобщиха от Община Болярово. Средствата постъпват в обявената от нея банкова сметка. Предстои разпределението на сумата между останалите без домове жители на двете села при големите пожари през месец юли.  Сега хората живеят във фургони и е планирано до идната 2025..

публикувано на 02.10.24 в 12:20