Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива, която плува към мечтите си (ВИДЕО)

| обновено на 02.05.20 в 19:00

 Някои хора имат умението да преследват упорито мечтите си, други бавно изминават този път, а трети като Ива Гавраилова плуват към тях. Тя е име,познато на много деца и родители като учител в детска градина и треньор по плуване. Ива, обаче, има в професионалната си биография и още две специалности- кинезитерапевт и магистър по адаптираната физическа активност. Тя работи лятото като спасител, включва се в плувни маратони, а отскоро се отдава на друга кауза- да работи с деца с увреждания, за които плуването се оказва добра терапия. Самата Гавраилова е категорична ,че за нея този спорт е здраве, удоволствие и начин на живот:

 Плуването присъства в живота ми от детска възраст и роля за това има моето спортно семейство. Баща ми, Славчо Каменов, е треньор по плуване с голям професионален стаж и помогнал за създаването на много национални състезатели.Смятам,че да си учител или треньор е призвание,защото основно работиш с деца и трябва на първо място да бъдеш тяхното вдъхновение, за да последват идеите ти. В моя случай е именно така,баща ми със своя пример е дал основата на любовта ми към спорта и неговото полезно действие. Затова и сега, на тази възраст, продължавам със състезателната си дейност. Хобито е и моята професия. Щастлива съм,че по този начин мога да бъда полезна. Работата за мен е  удоволствие.Обучението по плуване започва в басейна,но може да бъде начало и на други предизвикателства, например плуването в открити води, а ние имаме възможност за това. Аз миналото лято участвах в благотворителен маратон от о-в „Света Анастасия“ до Росенец. Целта бе събирането на средства за възстановяването онкоболни жени. Това означава,че плуването, а и като цяло спортът, могат да бъдат в подкрепа на дадена кауза и събиране на средства за това. То е и възможност за пътуване,нови приятелства и разбира се,създаване на дисциплина и взаимопомощ. 

 Бургас има традиции в плуването и водните спортове, обяснява Ива Гавраилова. Това важи както за децатата,така за възрастни. Тя е благодарна на помощта на Общината и активни хора, които са ангажирани в областта на спорта, като Веселина Деведжиева,началник на отдел „Спорт“, които подкрепят развитието на плуването в града. През летните месеци Ива е спасител. За нея е удоволствие и естествено продължение на това, което обича:

Голямата лятна ваканция на учителите и това,че живея до морето, ми дават тази възможност.Освен това,по този начин съчетавам обучението по плуване в летния сезон и използвам активно почивката си за нещо полезно и много интересно.

 Ива споделя, че не е спирала да плува. Но е избрала по-късно, това да е част от професионалния й път. Започнала е като кинезитерапевт, който подготвя и програми по лечебна гимнастика на хора с различни заболявания. На повечето им бяха препоръчали и да плуват,като съпътстващо лечение. Постепенно стигнах до идеята,че мога да използвам опита,знанията ми в сферата на плуването и кинезитерапията и да ги съчетая в едно, казва треньорът. Така създадох страницата ми „ПЛУВАНЕ И КИНЕЗИТЕРАПИЯ С ИВА“. Разбира се, това стана факт и с хора,които повярваха в мен и идеята ми, и ме подкрепиха и помогнаха.Занимаваме се с баща ми с обучение на деца по плуване, водна рехабилитация и отскоро имаме и група за обучение на възрастни по плуване.Целта на занятията е да съчетая и покажа от една страна полезното действие на плуването върху организма на човек,практикуващ го за здраве, а от друга ползите като съпътстващо лечение и по-бързото възстановяване при дадено заболяване. Изключително полезно и благоприятно въздействие оказва водата на децата с увреждания, подчертава Ива Гавраилова:

За всички хора с увреждания е полезно прилагането на т.нар. водна рехабилитация,където лечебната гимнастика за раздвижването на стави и мускули се прилага във водна среда. По този начин се елиминира тежестта на тялото и потопени във вода усещат само 10 процента от теглото си.От своя страна плътността на водата е 12 пъти повече от въздуха,което изисква повече усилия от страна на мускулите и това прави работата им много по-ефективна.Голяма част от тях са със затруднени движения по различни причини, заради заболяването им и затова рехабилитацията във водата би довело до по-бързото раздвижване и подобряване на състоянието им.За съжаление, в Бургас няма достатъчно материална база и необходими специалисти, за да бъдат включени колкото се може повече от тези деца.Аз самата на този етап нямам физическата възможност и време да се занимавам с по-голям брой деца и да обхвана повече заболявания,тъй като за по-голямата част от тях ще е необходимо индивидуално занимание. Затова за момента сме се спрели само на деца с гръбначни изкривявания/кифози и сколиози/ ,които се оказва,че са един голям процент от подрастващите ,децата с астма, деца с наднормено тегло, деформации на гръдния кош и след травми на опорно-двигателния апарат.Всички тези заболявания позволяват групови занимания. 

 Плуването оказва положително влияние върху цялостното състояние на тези деца, твърди треньорът и подчертава, че се изгражда и правилна стойка.Стремя се да има създам навика да бъдат физически активни през целия живот. Като лична кауза съм поела заниманията с едно дете, разказа Ива:

 Това е шестгодишният Боби от Бургас. Той е с диагноза диплегия.Въпреки трудното му придвижване, във водата той се чувства много добре. Влизам в басейна с него.Той вече е достатъчно самостоятелен и придобива все повече плувни навици и умения.Има голям напредък във възстановяването си, заради рехабилитацията, която провежда от самото начало на заболяването.Създадена е страница и фейсбук „Шанс за Боби“ , където може да се видят подробности от всички,които решат,че може да помогнат с нещо.

 Извънредното положение спира засега заниманията в басейна. Според Ива Гавраилова, то предлага едно ново предизвикателство за всички нас. Тя е убедена, че трябва да променим начина си на живот и да се научим да бъдем търпеливи, да се приспособим към новите условия на живот. Това за нея е нов дневен режим, време за нещо,което ни кара да се чувстваме добре, а защо не и нещо ново,дълго отлагано  поради липса на свободно време.Ива спортува на открито, бяга, кара колело и вкъщи прави упражнения. За децата с увреждания обаче и категорична:

 Извънредното положение е истинско изпитание за такива деца и техните родители,защото трябва сами да провеждат рехабилитацията си.Това, за да е ефективно, трябва да става само от специалистите,а онлайн няма как да се случи.


ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

обновено на 20.07.24 в 12:14

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Приключи ремонтът на две улици в Айтос

Приключи ремонтът на две улици в Айтос. Финансирането е осигурено от Програмата за развитие на селските райони за периода. Градът вече има и нов Плувен комплекс.  1906 кв.м. улични и 899 кв.м. - тротоарни настилки са изградени по общинския проект „Реконструкция на ул. „Даме Груев“ и ул. „Зюмбюл“. Общата стойност на дейностите е в размер на 214..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:52
Една от изгорелите къщи в село Воден.

Събират дрехи и чакат помощ за ремонт на къщите за хората без дом във Воден

Кампания в помощ на хората с опожарени домове в село Воден поде Калина Калчева от Ямбол, израстнала във Воден.  Нейният пост в социалните мрежи достигна до хиляди хора в цялата страна. Тя призова строителни фирми, които имат възможност да подкрепят възстановяването на домовете на пострадалите, защото по думите й те "в момента най-много имат нужда от..

публикувано на 20.07.24 в 09:05

Илинден е!

На 20 юли Православната църква почита Свети пророк Илия. Той е смятан за един от тримата велики старозаветни мъже, в еднаква степен с Моисей и свети Йоан Предтеча. Народът чества празника Илинден по нов стил. Денят се отбелязва по стар стил на 2 август. Българите тачат св. Илия като господар на небесните природни стихии – градушката, гръмотевиците и..

публикувано на 20.07.24 в 07:00
Снимката е илюстративна.

Отворен за движение е пътят Айтос - Провадия

Отворен за движение е пътят Айтос - Провадия в участъка Ябълчево - Вресово, съобщават от полицията.  По-рано през деня участъкът беше затворен заради тежка катастрофа, при която пострадаха шестима души.  Тежка катастрофа с шестима пострадали на пътя между Ябълчево и Вресово Причината за инцидента е челен сблъсък между  два автомобила – румънски..

публикувано на 19.07.24 в 16:38