Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искат удължаване с 1 месец на строителството по Черноморието

Снимка: Гео Калев, sofia.bg

Валери Симеонов и народни представители от НФСБ внесоха тази сутрин в деловодството на Народното събрание проектозакон, с който удължават срока за строителство по Черноморието. Промяната е в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Предлага се забраната за извършването на строителни и монтажни работи в националните курорти по морето да е от 15 юни до 1 октомври, а не както досега - от 15 май до 1 октомври.

Пандемията от коронавирус се отразява крайно негативно на икономическото развитие на страната. Ето защо предлагаме с тази мярка да бъде подпомогнат строителният бранш, посочват вносителите от НФСБ.

Забраната за строителство  между 15 май и 1 октомври е въведена с чл.  15, ал. 1 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие с цел осигуряване на спокойствие на почиващите туристи в националните курорти и предлагане на качествен туристически продукт. В условията на пандемия обаче, става ясно, че туристическият сезон тази година ще започне най-рано на 1 юли. В тази връзка няма пречка забраната за извършване на строителни и монтажни работи да влезе в сила на 15 юни. Считаме, че по този начин ще бъде подпомогнат строителният бранш, без да се нарушава спокойствието на почиващите в националните курорти, се казва в мотивите на законопроекта.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чипилски: Целта ни е 1 милион пътници

Юли и август ще са решаващи за работата на летище „Бургас“. Това коментира неговият директор Георги Чипилски. Това е най-трудният сезон за прогнозиране, подчерта той и добави: „ 2020-та пак беше тежка, но тогава беше ясно, че така ще свършим. Ежедневно си обновяваме нашите прогнози и смятаме, че ако достигнем 1 милион пътници пристигащи и..

публикувано на 12.06.21 в 10:21

ДНСК със заповед за премахване на незаконно заведение на плаж "Каваци-юг"

Дирекцията за национален строителен контрол издаде заповед за премахване на незаконен преместваем обект на плаж „Каваци-юг“. На 17 май служители на регионалното подразделение са извършили проверка на място, вследствие на която е съставен констативен акт с установените нарушения. В схемата за поставяне, одобрена от министъра на туризма е..

публикувано на 11.06.21 в 15:41
Зам.-кметът на Община Бургас Весна Балтина /вляво/ също се включи в представянето на 5 G

КРС: И след старта на 5G гларусите се държат по същия начин

Още една една телекомуникационна компания обяви присъствие на 5G мрежата си в Бургас. Освен че беше представена технологията, от ръководството отговориха и на въпросите, свързани с безопасността й. В много градове у нас през тази година, включително и в Бургас, имаше подписка с искане за мораторуим на 5G.  По-надеждна, по-бърза и с..

публикувано на 10.06.21 в 16:01

Чипилски: Полетите тръгнаха добре, чакаме края на юни

Нивото на полети през този период е по-добро в сравнение със същия период на миналата година, когато положението беше трагично. Това коментира директорът на летище „Бургас“ Георги Чипилски. Започнахме полети до Полша, Чехия, Украйна, Люксембург и с всеки ден има нарастване, добави той: „ Очакваме в последната седмица на юни да има..

публикувано на 10.06.21 в 15:54
Даниела Стоева

Правителството уреди отпускането на държавната помощ за туроператорите

Правителството уреди начина, по който ще бъде отпускана държавната помощ за туроператорите. Средствата ще са насочени към крайните потребители, които заради пандемията не можаха да осъществят своите платени пътувания през миналата година, а сега изтича 12-месечният период за възстановяването им. Заместник-министърът на туризма Даниела Стоева обясни,..

публикувано на 10.06.21 в 13:24

Малко над 14 милиона евро са договорени за България за справяне с последиците от Брекзит

Брекзит оказа негативно влияние върху различни сектори на икономиката в Европейския съюз. Излизането на Великобритания се отрази както върху фирмите занимаващи се с износ, така и върху сезонните работници. Туризмът в България също е сред засегнатите след излизането на Обединеното кралство. Брекзит, заедно с пандемията, оставиха пусти улиците..

публикувано на 09.06.21 в 09:59
архив

В Ямболско очакват високи добиви на пшеница и ечемик

По- високи добиви при ечемика и пшеницата се очакват през тази година в Ямболска област, в сравнение с миналогодишната реколта. Засега е добро състоянието и  на пролетниците.  По- малко от 5 процента са пропадналите с пшеница площи през тази година в региона, в много добро състояние са около 15 на сто от посевите, а в добро - близо 60 процента,..

публикувано на 09.06.21 в 07:40