Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди ВИТИЗ:

Гергана Стоянова искала да бъде войник

Нека силата е с вас, пожелава на имениците актрисата от "Откраднат живот"

| обновено на 06.05.20 в 22:48
5
Снимка: camera nova




Актриса от успешния лекарски сериал "Откраднат живот", телевизионен водещ и златен глас от дублажа - всичко това е Гергана Стоянова, която избрахме сред звездните именици, за да споделим празника в ефира на БНР-Бургас. Освен многолик професионалист и жена с вълшебен глас, не на последно място е и бургазлийка. На днешния ден тя си спомня с любов за дядо си Георги от майчина страна и баба си Герга по бащина, на която е кръстена. На всички именици пожелава:

"Нека силата да бъде с тях! Да не се оплакват, да грабят от живота и да не забравят, че щастието е избор."

Сред празничните ритуали на актрисата не е посещението на военния парад, дори и когато го има, защото като телевизионер колегите й осигуряват най-добрата гледна точка. Затова пък я върнахме към младежките години, когато Гергана искала да бъде под пагон:

"Минах през т.нар. начално военно обучение, както си му е реда, с разглобяване и сглобяване на автомат Калашников за 7 секунди. Бях най-добрият стрелец на ротата и се възхищавах на всички военни, на това, че спазват дисциплина и че има ред. В един момент от живота си наистина мислех, че е добре да стана военен и си представях как ще защитавам границите на България!"

После обаче актьорството я повлича и повече от две десетилетия е отдадена на професията. Трудолюбие и желязна дисциплина са ключът към успеха, категорична е актрисата, връщайки се към часовете с тапа в устата - изпитана техника, за да подобри артикулацията си и премахне симпатичния иначе бургаски говор, с който обаче много врати биха останали затворени.  

Гласът ми първи проби, признава Гергана Стоянова, която е озвучила безброй филми и реклами. С нейния глас говори гугъл навигатора и програмата за незрящи, която е в помощ на десетки, загубили зрението си. След 27 роли във филми за БНТ, участия в множество чужди продукции и родните филми "Шивачки" и "Миграцията на паламуда",  заслужен връх в кариерата й е ролята на д-р Поли Грънчарова в сериала "Откраднат живот". Обича героинята си. Смята, че екранната анестезиоложка е силна жена, страда заедно с нея и й криво, когато сценаристите я вкарат в негативна ситуация.
За лекарската професия говори с респект:

"След като влязох на истински операции, искам да ви кажа, че дълбоко се възхищавам и коленича пред хората, работещи тази професия. И не е достатъчно, че в 21 часа им пляскаме по балконите. По повод падането на забраните много хора тръгнаха веднага без маски, по градинките и аз си мислех-ако пред теб, разхождайки се така навън, излезе лекар след 15-сет дневно дежурство с белези от маската по лицето, няма ли да те е срам да му кажеш: "Няма такова нещо като COVID-19!", а той е изпратил двама пациенти, които са си тръгнали, докато се е борил за тяхната последна глътка въздух."

Повече чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Малко Търново организират "Фестивал на обредния хляб в Странджа"

„Фестивал на обредния хляб в Странджа“ ще се поведе през тази седмица в Малко Търново. Той се организира за първи път и е посветен на обредите и традициите, свързани с хляба на нашите предци. Проявата ще е два дни, петък и събота, 13 и 14 септември и се организира от Община Малко Търново и местния Исторически музей „Ал. Фол“. Ще има..

публикувано на 09.09.24 в 09:20

Кулинарни състезания на рибния фест в Царево

Традиционният Рибен фест, който Община Царево организира, е днес на пристанището в града и ще започне още по обяд. Кулинарни състезания за приготвяне на рибена чорба, атрактивно кулинарно шоу от Ути Бъчваров и страхотна музика за всеки вкус ще бъдат сред акцентите на фестивала. Разбира се - ще има и впечатляващо пиротехническо шоу, както и..

публикувано на 07.09.24 в 08:42

В Созопол канят на Фестивал на старите занаяти и изкуства

АРТ Изложба-базар „Старите занаяти и изкуства“ Созопол 2024  ще се проведе за седма година в морския град.  Фестивалът предоставя възможност на автори, фирми и творчески обединения да представят пред жителите и гостите на Созопол дизайнерски, ръчно изработени и уникални произведения от различните изкуства и занаяти. За първи път в събитието ще..

обновено на 05.09.24 в 10:19

Фестивалът на рибата и виното събира музика и вкусове в навечерието на празника

Петото издание на Фестивала на рибата и виното започва днес в Морската градина на Бургас. Фестивалната зона ще бъде в района на експозиционния център "Флора" и ще посрещне над 200 артисти и участници. Продължаваме добре позната успешна линия със желанието да надграждаме и създаваме нови възможности за посетителите, каза пред БНР-Бургас Николай..

обновено на 05.09.24 в 10:07

Оперната прима Добрина Икономова: Много обичам морето, Южното Черноморие е моята страст

Добрина Икономова е водещ солист на Музикалния театър „Стефан Македонски”. Тя е дъщеря на Димитър Йосифов е първият български естраден певец, известен с песните си „Марина“ и „Бела Белинда“ през 50-те години. Той има записани около 100 италиански шлагера.  През миналата година Добрина Икономова чества 30 г. на сцената на..

публикувано на 01.09.24 в 14:00

Откриват паметника на цар Иван Александър до крепостта Русокастро

Монумент на цар Иван Александър ще бъде тържествено открит тази неделя до крепостта Русокастро. Това е първият паметник посветен на владетеля от Второто българско царство. Тук той печели победа срещу войските на византийския император Андроник III. Тя е и последната за Средновековна България преди падането й под турска власт. Паметникът..

публикувано на 01.09.24 в 08:30

Проучиха северозападната крепостна стена на Русокастро, откриха нова кула

Проучванията на крепостта Русокастро продължиха и през това лято. Усилията на археологическия екип ръководен от Милен Николов, директор на Бургаския музей бяха насочени към северозападната крепостна стена. Тя е локализирана през миналата година, разкрито е вътрешното й лице, а сега е проучена и от външна страна. „Напълно..

публикувано на 30.08.24 в 15:00