Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Андрей Слабаков: Извънредното положение отпада на 13 май, но нашето правителство се справи учудващо добре с мерките

Андрей Слабаков
Снимка: Кирчо Стоичков, БНРДобри или лоши  извънредните мерки отпадат на 13 май. А отмяната на извънредното положение мина и през Парламента. Но справи ли се българското правителство като цяло или пропуснахме нещо. Коментар на евродепутата Андрей Слабаков.

От  първите дни на мартенското извънредно положение до 13 май бе допълнена нормативната уредба у нас, за да отговори на потребностите с всичките рестриктивни мерки. Става дума за новия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, който влезе в сила след гласуване от депутатите. Как работи обаче Европарламентът в пандемична обстановка и справихме ли се с мерките срещу разпространението на COVID 19. Това обясни евродепутатът  Андрей Слабаков:

"Няма никакви грижи, не разбирам защо в нашия парламент непрекъснато се обяснява колко е сложно и как лично трябва да се гласува. А аз си гласувам. Всяка седмица почти. като има официални сесии е по същия начин, в смисъл ние си работим по интернет. Случва се малко по-бавно, но не разбирам какви са проблемите. Пишем си, работим си, изказваме се, системата не е толкова сложна за видеоконферентна връзка. 
Нас ни разпуснаха още в началото на март. Бяхме организирали всичко за 3 март, трябваше да присъстват състави, певци, но ни отпадна събитието. 

Нашето правителство за мое учудване в сравнение с останалите се оправи идеално. Не вярвах, че ще бъдем толкова добри. Върнах се в България на 16 март от Брюксел. Ако сме и малко по-дисциплинирани ще "минем между капките".  Защото в  другите държави е страшно, тези които обясняват как трябва да са меки мерките. Така се случи в Италия. Там камарата на индустриалците казаха, че ще бъде ужасно икономически, не трябва нищо да се затваря. Една седмица по-късно се търкаляха наистина трупове по улиците. Всички затвориха и това беше следващата им грешка, пуснаха всички работници от юга да се приберат по къщите и пламна и целият юг. Ужасни глупости се извършиха. Разбирам, че ще има икономическа криза, тя е неизбежна, но не можеш да рискуваш живота на хората", посочи той.

А здравето е най-важно, защото после няма да има кой да работи при черен сценарий, уточни Андрей Слабаков.

Той напочни, че въпреки отпадането на извънредното положение у нас, всеки трябва да е внимателен. 

Чуйте повече в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Външно министерство не знае за турска секретна военна база близо до границата ни

Турска секретна военна база ще бъде разположена на около 5 км от границата ни, в близост до Резово. Решението е публикувано в Държавния вестник на Турция, според него теренът е в област Къркларели. Външното ни министерство не е официално уведомено от турската страна за създаването на забранена военна зона от втора степен в близост до..

публикувано на 30.05.20 в 13:58
Σοζόπολη

Ремонтират пътища в община Созопол

Ремонтират пътища в община Созопол Няколко пътища в община Созопол се предвижда да бъдат ремонтирани до края на годината. Това ще стане със средства от държавния бюджет, посочи кметът Тихомир Янакиев: „Става въпрос за пътя Росен - Равна гора, за 1,7 млн. лева, улици в кв. „Мисаря“ в Созопол за 1,3 мнл лв. Предвижда се ремонт на пътища,..

публикувано на 30.05.20 в 10:49

Турция обяви район край границата с България за забранена военна зона

Турция обяви район с площ 20 квадратни километра край границата с България за забранена военна зона от 2-ра степен. Решението, подписано от президента на страната, беше публикувано в турския официален вестник. Районът, обявен за военна зона, е разположен край черноморското крайбрежие в област Къркларели. Той се намира на около 5 км от границата с..

публикувано на 28.05.20 в 16:20
Кристина Костова

Съветниците решиха: Парцелът на „Христо Ботев“ и „Македония“ ще бъде продаден

С 35 гласа „за“ съветниците решиха да бъде продаден парцелът на ъгъла на улиците „Христо Ботев“ и “Македония“ в бургаския комплекс „Възраждане“. По-рано днес недоволни жители връчиха петиция против продажбата и бъдещото строителство в района.  В петицията живущите в съседните два блока настояват да се запазят зелените площи и да не се..

публикувано на 27.05.20 в 16:14

Табаков със седем предложения за подпомагане на бизнеса

Седем мерки за подпомагане на икономиката и на туризма в Бургас предлага общинският съветник Живко Табаков. Идеите му срещнаха разнопосочни коментари и от негови колеги, и от администрацията.  Една от мерките е да бъдат заделени 50 000 лв. за реклама на Бургас като туристическа дестинация. Табаков предлага да се редуцира и действието..

публикувано на 20.05.20 в 17:31

Табаков: С 50% да се намали такса „смет“ за заведенията

Седем мерки за подпомагане на бургаския бизнес заради кризата е внесъл общинският съветник Живко Табаков. На комисиите към местния парламент са наложи становището, че трябва да бъде изготвен анализ към тях и на сесията да бъдат гласувани поотделно. Едно от предложенията на Табаков е намаляване наполовина такса „смет“ за заведенията: „..

публикувано на 19.05.20 в 13:22
Андрей Слабаков

Андрей Слабаков: Направих предложение за нов европейски фонд, който да подпомага независимите творци

Предложение да се направи нов европейски фонд за спасяване на независимите хора в изкуството е направил евродепутатът Андрей Слабаков.  В страната бяха отменени представления, концерти и премиери, вследствие пандемията от COVID-19.  Конкретните предложения са как да работи арт платформа за актьори, певци, художници, режисьори и писатели,..

публикувано на 19.05.20 в 12:31