Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петър Ганев, ИПИ: Преференциалното ДДС противопоставя браншовете

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС


От началото на извънредното положение заради коронавируса правителството предприе различни икономически мерки. Последната е предложението за 9% ставка на ДДС за ресторантите, развлекателни заведения, барове и дискотеки. Подобна мярка, само че за постоянно, се предвижда и за книгите.

Според икономиста Петър Ганев от Института за пазарна икономика преференциалното третиране на ДДС-то може да доведе до  противопоставяне на различните сектори в бизнеса. „Много е трудно да аргументираш кой сектор заслужава да бъде третиран различно. Ако приемем, че това нещо влезе в сила и ресторантите са с по-ниско ДДС, евентуално и книгите, всички други сектори също ще поискат. Лекарствата ще кажат ами ние също сме важни, хлябът също е важен. По-добрият вариант според мен е да имаме равни условия за всички. През разходната част мерките работят повече. Преференциалното третиране води до изкривяване, до възможност за данъчни измами, изкуствено пренасочване към секторите, които са преференциално третирани и т.н.“, обясни той. 

Според него не може да се гарантира, че бизнесът ще се осветли по този начин, каквато възможност посочи премиерът при представянето на предложението. „Почти всички мерки работят за хората, които се осигуряват. Тези, които не го правеха поеха най-тежко удара. Това може да е допълнителен стимул за работниците да изискват да бъдат на светло, тъй като само тогава работят всички механизми в държавата“, допълни той.

Петър Ганев посочи, че се очаква 7 % спад на икономиката ни за тази година и прираст между 5% - 6 % за следващата. тези прогнози са обаче при положение, че няма втора вълна на заболяването в края на годината. Според икономиста тогава бизнесът ще трябва да се преориентира и да се научи да работи в новата реалност.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас се рекламира на билборди в Пловдив

Реклама на Бургас може да се види на билборди в Пловдив. Снимката ни изпрати слушател на БНР Бургас. LED дисплеите са разположени по централни улици и булеварди в миналогодишната Европейска столица на културата.  Бургас се рекламира с девиза "Сигурният бряг за Ваканция 2020", привличайки бъдещи туристи през това лято.   Припомняме, че..

публикувано на 04.06.20 в 13:44
Добромир Симов

Искаме среща с Борисов, нищо не се случи след автошествието ни

Превозвачите в туризма настояват за среща с премиера. След протестното им автошествие не са предприети реални действия по исканията им заявиха от Националното сдружение „Случаен превоз“. Регионалният координатор за Бургаска област Добромир Симов поясни: "Предприетите до момента от правителството мерки са неприложими за нашия сектор. Дори и..

публикувано на 04.06.20 в 12:42

Платформа за туризъм показва пътя на храната – от полето до чинията

Нова платформа за туризъм скъсява връзката между истинската храна, производителите и консуматорите. Сайтът Slowtours е дело на журналиста Екатерина Терзиева и фунционира от началото на месеца. Българите все повече се завръщат към традиционните вкусове, споделя Терзиева: „ Това беше и философията на нашите пътувания. Те да водят до връзка..

публикувано на 04.06.20 в 10:05

Програма ще помага на рибарите, засегнати от COVID - 19

Министерство на земеделието, храните и горите стартира приеми на проектни предложения по три извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство  2014-2020 г. на стойност 17 млн. лв., съобщиха от институцията. Те ще подпомогнат пряко засегнатите от COVID-19 близо 720 оператора - рибари, собственици на риболовни кораби, аквакултурни стопанства,..

публикувано на 03.06.20 в 17:29

По-високи цени на парното предлага КЕВР

По-високи цени на парното от 1 юли предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).  Повишение с 15 до 18 на сто се предлага за Бургас, Враца и Разград.  Най-голямо увеличение се планира за София - с 22 процента.  За Велико Търново се предвижда поскъпване на парното с 9 процента, за Варна - с 8, а за Плевен - с 3 на сто.  Поевтиняване с..

публикувано на 03.06.20 в 16:39
Валери Симеонов

Валери Симеонов: Разрешението за строеж на Алепу да бъде разследвано

Край Алепу няма свлачище и това е опит да бъде заблудено обществото, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов по казуса със строителството в защитената местност, по-известна като Шофьорския плаж.  Строителните дейности за момента са спрени, обявиха от фирмата изпълнител на проекта. Валери Симеонов коментира:  „ Това е брутално действие, което цели да..

публикувано на 03.06.20 в 16:14

Има риск от поява на шап в пограничните общини

Заради огнища на шап в Турция се повишава рискът от разпространение на болестта в крайграничните общини Болярово и Елхово, предупреждават ветеринарите. До момента направените проби са отрицателни.  От Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол  периодично правят тестове . 120 проби са взети от животни в селата Крайново, Странджа, Лесово и..

публикувано на 03.06.20 в 16:04