Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Край Иракли не може да се строи къмпинг... засега

Прокуратурата проверява за незаконна сеч и заграждане на гора

Снимка: Фейсбук/Гергана Толева

Започва ли ново строителство в местността „Иракли“? Този въпрос се върти в социалните мрежи, след като граждани заснели табела „Частна собственост“ и изравенени и терасирани терени. Подадени са и сигнали за поставяне на ограда и изливане на бетон.

Строителството в региона от години е щекотлива тема, след като ваканционно селище бе изградено зад плажа „Вая“. В края на годината, обаче, се появява ново инвестиционно намерение на фирми, свързани с досегашните, които построиха комплекса. Конкретен инвеститор е фирмата „Дарс Инвест“, собственост на Иван Добринов Иванов. Едноличен собственик на капитала ѝ е “Емона 2000“, която е притежание на баща му - бизнесменът Добрин Иванов. Тя е и другият инвеститор в района. А конкретното предложение е за къмпинг в два поземлени имота. Те са в землището на несебърското село Емона. Уведомлението е внесено в Община Несебър и е резюлирано в началото на февруари.

Предложението на инвеститора е да се изгради къмпинг с една звезда за туристи с каравани или палатки, с паркоместа. Тъй като в местността няма и няма възможност за изграждане на ВиК система, то идеята на фирмата е да се доставят химически тоалетни, мобилни писоари и мивки, диспенсъри и мобилни танкове за чиста и за отпадъчна води.

Къмпинг? Не може, засега!

Къмпинг не може да има, категорични са от РИОСВ – Бургас. Или поне не - на този етап. Двата парцела попадат в две защитени зони от Натура 2000 - „Емине – Иракли“ - за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и зона „Емине“ - за опазване на дивите птици. Забранителният режим на зоната за птиците обаче, не позволява курортно и вилно строителство до влизането в сила на нов Общ устройствен план (ОУП) на Несебър или до неговото изменение. Инвестиционното намерение е недопустимо, посочват в свое решение от бургаската екоинспекция. Тя се произнася в две решения, за двата имота, в средата на февруари.

От ресорното министерство отказаха интервю по темата, но от бургаския офис припомниха, че вече са се произнесли по въпроса отрицателно. Заради липсата на ОУП на Несебър или поне неговата актуализация, строителство край Иракли не може да се извършва. В това е категоричен и екоекспертът Тома Белев. Съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) строителството в черноморските общини може да се извърши само, ако е предвидено в ОУП:

„В случая, на тази територия, нямаме действащ общ устройствен план. Имаме един план, приет преди влизането в зила на новия ЗУЧК в сила, но и в него няма там предвидено строителство. Тъй че, още на ниво устройствена възможност, е невъзможно в момента на тези места да има къмпинг. Що се отнася до Закона за билогичното разнообразие, министерството, преди 11 години е сложило това ограничение, че може да се строи, но само, ако е предвидено в ОУП“, пояснява Белев.

 А какво се прави на терените?

Коментари във Фейсбук на хора, които са близки до инвеститора, поясняват, че се огражда частен имот – бадемова гора. Свързахме се с представител на фирмата , който е посочен като лице за контакт в официалните им документи. Той отказа интервю и повече информация по темата. Посочи, че се загражда частен имот, най-вероятно – за да се ограничи нелегалното къмпингуване в него, което създавало проблем на собствениците с почистването.

От Община Несебър са извършили проверка по изпратения сигнал, информираха от РИОСВ. Констатирано е, че се извършва подкастряне на дървета в частна собственост на Добрин Иванов, който е инвеститорът на ваканционния комплекс на плажа Вая. Съставен е акт, че това не е съгласувано с общината. При проверката не е намерен излят бетон, какъвто е един от сигналите. Тези имоти, уточняват от екоинспекцията, обаче не са парцелите, предвидени за екокъмпинга.

По темата се самосезира и Окръжната прокуратура в Бургас и разпореди проверка за „незаконни действия, извършени на плажна ивица и в гора в местността Иракли“, съобщават от държавното обвинение и допълват:

Посочени са и данни за евентуално осъществяващо се незаконно строителство и изсичане на гора. По случая е назначена незабавна проверка от прокурор при Окръжна прокуратура – Бургас. Указано е тя да бъде извършена от РИОСВ – Бургас, РДНСК – Бургас и Кмета на Община Несебър

Проверката трябва да приключи в срок до 21.05.2020 г.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Петко Драгнев: Много ученици не носят маски в автобусите

Учениците най-малко спазват изискването за носене на маски в автобусите. Това посочи управителят на ОП „Бургасбус“ Петко Драгнев.  „Дори и след забележка от страна на нашите служители –не реагират, а някои подхождат и агресивно. Това е констатация и на пътниците, не само на нашите служители. В крайна сметка всички се пазим взаимно. И в училищата..

публикувано на 23.09.20 в 15:02

Плажът в „Крайморие“ – с отличие за достъпност на хора с увреждания

Първият плаж у нас, който ще бъде сертифициран, за достъпност на хора с увреждания, е в бургаският квартал „Крайморие“. Това съобщи концесионерът на ивицата Николай Димитров. Още преди две години той изгради пътеки, които осигуряват достъп до плажа и морето, до съблекалните и тоалетните, заведенията и душовете. Спазвайки..

публикувано на 23.09.20 в 14:46

"Булевард Демокрация" на 23-ти септември

Днес вместо в джипа си, както свикнахме да го гледаме тези дни, Борисов се издигна буквално в облаците за да инспектира с хеликоптер. Заедно със заместник-министър от Саудитска Араби провериха от високо как върви строежа на „Балкански поток”. Малко по-късно премиерът, заедно с гостите, инспектира строежа и по земя … може би с джип.  Акцентите в..

публикувано на 23.09.20 в 14:26

Над 10100 души в Бургаско са подали заявления за целева помощ за отопление

Голям интерес към целевата помощ за отопление отчитат социалните служби в Бургаско. До момента за нея са кандидатствали над 10 100 души .  Тази година помощта е увеличена с 30 лева и е на стойност 495 лева , каза Маринета Султанова от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ в Бургас. „Най-голям е делът на подадените заявления в община..

публикувано на 23.09.20 в 14:24

Понижено кислородно съдържание и високи концентрации на амониев азот са сред причините за мъртвата риба в язовир "Крива круша 1"

Басейнова дирекция „Черноморски район“(БДЧР) - Варна, РИОСВ – Бургас и Регионална лаборатория – Бургас проверяват сигнал за мъртва риба в язовир „Крива круша 1“ в землището на Черноморец, общ. Созопол. "Резултатите от първичния анализ показват понижение на кислородното съдържание и високи концентрации на амониев азот, които при определени условия..

публикувано на 23.09.20 в 14:22

Разширяват Индустриален и Логистичен Парк - Бургас

Министерският съвет прехвърли имот, който е частна държавна собственост в капитала на „Индустриален и Логистичен Парк - Бургас" АД. Това реши Министерския съвет.  Мотивът е изчерпване на капацитета на свободните площи в зоната, което налага да се търсят нови терени, подходящи за развитие на индустриална зона.  "С дейността си „Индустриален и..

публикувано на 23.09.20 в 14:21
Снимката е илюстративна.

Затварят за няколко часа утре улица „Ивайло“ в Бургас

Бургаската улица „Ивайло“ ще бъде затворена утре за периода от 08.00 часа до 16.30 часа. Ограничението се отнася за участъка между улиците "Любен Каравелов" и "Васил Левски". Причината за временното затваряне на пътната отсечка е извършването на резитба на дървесна растителност.

публикувано на 23.09.20 в 13:34