Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

78-годишна жена се социализира чрез Вайбър с помощта на областната администрация

78 – годишна бургазлийка се бори със социалната изолация във време на пандемия като се обучава да работи с нови технологии. Пенсионираната учителка Вена Манцарова се обръща към областната администрация за съдействие, които ѝ осигуряват IT експерти. Налагането на мерките за социална изолация се отразява  зле на Вена. Близките ѝ не са в Бургас и въпреки че има лаптоп и таблет, не може да работи с тях. Затова един ден се обадила в областната администрация и те съдействали с експерти, които да я обучат как да се свърза с хората чрез Вайбър:

Те се заангажираха, проявиха желание, внимание. Още първия ден много хора, които са ми видели името и се обадиха, въпреки че ги няма в списъка с контактите. Това е много приятно, да чувстваш, че хората те знаят и ти се обаждат“, споделя Манцарова.

Областният управител Вълчо Чолаков посочва, че не обича подхода да се работи само в правомощията на институцията:

Колегите се ентусиазираха, намерихме едни момчета – компютърни специалисти от ИКТ Клъстер, които подпомогнаха в това добро, за мен, начинание. Включително и наш член, на екипа от областната администрация, също присъства на обученията“, казва Чолаков.

А Вена Манцарова споделя, че така се чувства близо до роднините си и дните на изолация минават по-приятно.

Репортаж и видеоклип можете да видите и чуете в прикачените файлове.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Болярово

Болярово със сондажи за нови водоизточници

В крайграничната община Болярово започнаха сондажи за нови водоизточници. Заради липсата на валежи през последните месеци, количеството на  водата значително се е понижило във всички във вододайни зони, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Село Горска поляна от месец е на режим, като водата се пуска за 24 часа, след това два дни чешмите..

публикувано на 31.05.20 в 15:39

В понеделник сменят зам.-министъра на екологията

Зам.- министър Красимир Живков ще бъде сменен в понеделник, заяви премиерът Борисов . Той обяви срока в Поморие, след като извърши инспекция на строителството на обходния път на града По повод отстраняването от длъжност на Красимир Живков, премиерът заяви, че никой не може да упрекне ГЕРБ в милост: “С Емил Димитров, министъра на..

публикувано на 31.05.20 в 11:58

Арена Бургас трябва да е завършена до края на годината (СНИМКИ)

До края на годината се предвижда да бъде завършена залата „Арена Бургас“. Днес премиерът Бойко Борисов инспектира строителния обект в морския град. Заради извънредното положение се е получило забавяне на монтирането на финишната ламарина на покривната конструкция. С два месеца изостава проектът от планирания график, посочиха от фирмата –..

публикувано на 31.05.20 в 11:33

Плувецът Цанко Цанков в кампания срещу цигарите

Кампания под надслов „Живей здравословно, мисли позитивно“ ще се проведе днес в Бургас. Тя е посветена на Международния ден за борба с тютюнопушенето и се организира от Общинския съвет по наркотични вещества и отдел „Превенции и младежки дейности“ към Община Бургас. Сред посланиците на кампанията е преплувалият Бургаския залив Цанко Цанков. Той..

публикувано на 31.05.20 в 08:15

В Руенско почетоха паметта на загинали партизани и ятаци

76–годишнината от гибелта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук” отбеляза БСП на паметниците край руенските села Добра поляна и Топчийско. За да почетат паметта на загиналите и да припомнят за подвига и героизма им, на поклонението дойдоха председателят на ОбС на БСП – Бургас Живко Господинов, областният председател на партията Стойко Танков,..

публикувано на 30.05.20 в 14:45

Падна забраната за провеждането на конгреси и изложения

Разхлабват мерките и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари и изложения. Днес здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се регламентира реда за протичането им.   Събитията могат да се провеждат при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет и при спазване на въведените противоепидемични мерки. До..

публикувано на 30.05.20 в 12:27

Слагат камери на Поморийското езеро

Видеонаблюдение ще бъде осъществено на поморийското езеро с реализацията на проект. Той е спечелен от общината. Ще бъдат подменени стари канали и изградени нови, така че да не се влива сладководна вода в солената. По този начин ще бъдат запазени микроорганизмите, които произвеждат  лечебната кал. Тя често се краде, обясни кметът Иван Алексиев и..

публикувано на 30.05.20 в 11:01