Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Местни школи пишат писмо до здравния министър и Националния щаб

Искат разрешение да работят при спазване на противоепидемични мерки

Писмо с въпроси и искания до Министерството на здравеопазването  ще пишат представители на местни школи, които остават затворени  и не могат да възстановят дейностите си с деца. Това решение беше взето от десетки представители на танцови, артистични, музикални и творчески организации на среща със зам. кмета по култура Диана Саватева и д-р Арман Кацахян от РЗИ - Бургас.

Галя Ичеренска попита - защо не може да работи школата й за поп и джаз пеене? Заниманията с  децата са индивидуални и тя е готова да спазва необходимите дезинфекционни и санитарни мерки:

„Не мога да разбера какъв е проблемът? Цялата държава работи, а аз не мога да работя с едно дете. Готова съм да сложа ръкавици, маска, с шнорхел или скафандър, ако трябва ще бъда! Как може културата да е на последно място в тази държава? Разрешиха спортовете, детските градини, а аз не мога да пея с едно дете! Това е унизително, непрекъснато да питаме това може ли или не, много съм разочарована!“

 повече може да чуете в звуковия файл:

Петя Стойкова, ръководител на танцова школа „Дюн“ сподели, че е готова да възстанови дейността си на открито, но трябва Общината да определи места, където това ще е възможно. Танцовите школи ще съставят график как да ги използват.

Преди да стигне до подобно решение обаче първо трябва да бъдат разрешени от Министъра на здравеопазването, дейностите с деца, за това беше категорична зам. кметът по култура Диана Саватева:

  „Моята роля в случая е на медиатор. Ние ще помогнем с придвижването на въпросите на школите към здравното и образователното министерства, дори ако трябва до Националния щаб. Не мога да тълкувам заповеди на министъра!“

повече може да чуете в звуковия файл:

Д-р Арман Кацахян от РЗИ – Бургас посочи, че заповедта на Министъра на здравеопазването трябва да се тълкува от законодателя:

„За конкретните случаи и разнообразните дейности на представителите на школите са нужни допълнителни запитвания. Например дали танците са спортни дейности и могат ли да бъдат разрешени?Забранени са извънкласните дейности за деца, като в специална точка се разрешават спортните занимания с деца на открито и закрито , от тук идва и различното тълкуване!“

повече може да чуете в звуковия файл:

Летни занимални също искат да отворят врати. В тях групите са по 10 деца, които през по – голямата част на деня са навън. Интересът от страна на родители е голям, защото няма кои да гледа децата им през лятната ваканция. Надеждата е, че след отварянето на детските градини, мерките ще бъдат отхлабени и за частните забавачници.   

повече може да чуете в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина световноизвестният художник Христо Явашев-Кристо

Христо Явашев, известен с артистичния си псевдоним Кристо, почина на 84 години в Ню Йорк. Новината за кончината на твореца с български корени е разпространена от сътрудниците му, които написаха в социалните мрежи : "Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше." Заедно със..

публикувано на 31.05.20 в 22:51

Художникът и поет Георги Веснаков представи свои творби

За първи път в Сливен художникът и поет Георги Веснаков представи свои творби. Изложбата е подредена в галерия „Май“ и представя няколко цикъла, основно впечатленията на художника от Южна Франция. Веснаков е роден в Сливен, но от години живее и твори в Кувейт. Информира Стоян Радев. За себе си Веснаков казва, че е „откраднал занаята“ на..

публикувано на 31.05.20 в 15:41

Кукленият театър в Ямбол с безплатна постановка днес

Ямболският куклен театър „Георги Митев” открива летния си сезон с безплатна постановка, по случай Международния ден на детето 1 юни. Представлението ще се играе при спазване на всички противоепидемични мерки Постановката ще се играе днес от 11 часа в салона на кукления театър, а не както беше предвидено на открито, уточни директорът Елена Дойчева:..

публикувано на 30.05.20 в 07:43

Ясни са победителите в конкурса за илюстрации по стихове на Христо Фотев

Професионалното жури определи носителите на наградите от конкурса за илюстрации по стихове на Христо Фотев. На заседанието бяха разгледани и оценени само творбите, които са постъпили в предварително обявените срокове. Журито присъди по три индивидуални награди в двете категории, а Сдружение "Бургаска писателска общност" връчи и една поощрителна..

публикувано на 29.05.20 в 11:31

Бургаският куклен театър със спектакли на "Флората" през цялото лято

Бургаският куклен театър ще представя своите спектакли през това лято в експоцентър „Флора“. Началото ще бъде поставено на 17 юни. Постановките ще се играя при спазване на наложените противоепидимични мерки. Все още не е ясно дали ще се случи фестивалът „Дни на куклите“ , които се провежда през август. "Ще играем в зала номер 2 на..

публикувано на 29.05.20 в 09:23

Различната Кристия Тодорова - от сивите градски пейзажи до пъстрите шаржове

Кристия Тодорова е художник на свободна практика, обича да твори с маслени бои, завършила е живопис във Великотърновския университет. Тя получи наградата „Млад художник на годината“, която се връчва на 24 май от Дружеството на бургаските художници на специална церемония преди откриването на традиционната изложба посветена на празника на..

публикувано на 28.05.20 в 09:55

100 хил. пъти са гледани онлайн постановките на Бургаската опера, включени в „Заедно в кризата“

Близо 100 000 пъти са гледани излъчваните в Интернет постановки на Бургаската опера, с който тя се включи в онлайн инициативата „Заедно в кризата“, организирана от БНР и Софийската филхармония. Чрез нея беше създадена обща програма от концертни видеозаписи, които се излъчват в интернет профилите на музикалните културни институти.  Към..

обновено на 27.05.20 в 21:27