Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Татяна Йотова: Да бъдем будни към новото, към знанието,към това, което ни прави хора

През 2015 година Татяна Йотова получи високото отличие на СБУ " Учител на годината"
Снимка: СУ" Христо Ботев" Айтос

Винаги съм очаквала 24-ти май с огромно желание, каза за БНР Бургас Татяна Йотова. Тя е дългогодишен преподавател по български език и литература в СУ"Христо Ботев" в Айтос. Пише поезия, театрални сценарии и песни, които изпълнява на китара сама.От три месеца радостта ми е помръкнала, признава преподавателят.Това, което се случва, ме разболява, отблъсква.Не бих искала този празник да бъде зареден с отрицателни емоции.Старая се да погледна  трезво и положително на нещата.Това, което ме огорчава изключително много, е, че:

Разбра се, имаме ресторанти, хотели, туризъм.Имаме кръчми, фитнес,футбол, какво ли нямаме! Само нямаме отворени училища! Това ми е най-голямата горчилка.Защото за мен, учителят е учител там, където е храмът на духовността. Електронното обучение е чудесна алтернатива, но за мен, трябва да си влезем в училищата.Това е моето желание, моята мечта.Защото едно бездуховно пространство погубва стремежа към знание. Това е моето лично мнение, не ангажирам с него никого!

Тези дни ме навеждат на различни творби, които съм срещнала в моя живот, добави още Татяна Йотова.Една от тези книги е на Джордж Оруел "1984". Цитатът " Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила" се е загнездил в сърцето ми. Иска ми се невежеството да не бъде сила, подчерта учителката. Иска ми се Духът да се върне, радостта от близостта ни да се върне.Без тази близост децата са осакатени, смята Йотова:

Аз вярвам в технологиите, разбира се, че ги използвам в пряката си работа.Силата на книгата не се измерва със столетия.Тя е откакто свят светува.Словото, което ни възражда и преражда,благодарение на което преоткриваме този свят в себе си, винаги ще възтържествува.Според мен, няма противоречие между книжката и мишката, те са два взаимнодопълващи се метода в това децата ни да научат повече, да имат повече знания.

  Според Татяна Йотова в тази дистанционна обстановка са се справили успешно ученици, които имат афинитет към знанието, които са възпитани от родителите си към него.Това са родители, които са работили децата им да бъдат умни, знаещи, компетентни.Тези ученици успяха, те успяват и в училище, но им липсва учителят, поясни преподавателят.

Знанието е изконна ценност, тя е искра, която дори и понякога да тлее, никога няма да се превърне във въглен, заяви още Татяна Йотова

Винаги ще има учител, който да разгаря тази искра. Учителите са една общност, която би могла да изведе напред един народ.Но, ако учителите са заключени,подтиснати и в невъзможност да изпълняват на живо своите дейности, това би било много трудно.

Така ми се иска на 24 -ти май да излезем без някаква подредба, без сценарий и да изпеем "Върви народе, възродени", а не " Върви народе,заблудени...." Пожелавам весел празник, въпреки трудностите! Да бъдем като айтоския генгер! Този храст бодлив, който издържа на всякакви бури, на всякакви вихрове! Той е знак, за мен, да бъдем будни към новото, към знанието, към това, което ни прави хора! Човечността и доброто! Това искам в своите стихове да предам като послание към хората, моите ученици, моите приятели- да бъдем човечни, да бъде стремящи се към красота, към хармония, към Добро!

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виолета Илиева: Призоваваме да няма струпване пред училищата на матурите

При строги епидемични мерки ще се проведат тази година държавните зрелостни изпити. Задължителната дистанция от два метра разтояние ще бъде спазена, като учениците ще бъдат разпределени в класните стаи от 7 до максимум 12 души, съобщи директорът на регионалното управление на образованието Виолета Илиева. „Искам да се обърна към всички родители,..

публикувано на 30.05.20 в 17:18

3100 зрелостници се очаква да се явят на матурите в Бургас

В необичайна обстановка и на необичайни дати ще се проведат матурите за зрелостниците тази година. Заради извънредното положение, задължителните държавни зрелостни изпити за 12 клас ще бъдат на 1 и 3 юни, а тези по желание – на 2 и 4 юни. Три хиляди и сто са зрелостниците в Бургас, които ще се явят на изпита по български език и..

публикувано на 29.05.20 в 14:44

Бургаската гимназия по морско корабоплаване ще си сътрудничи с Висшето военноморско училище

Професионалната гимназия по корабоплаване и рибарство "Свети Никола" - Бургас и Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" - Варна ще си сътрудничат в образователния процес. Двете учебни заведения подписаха договор за съвместна дейност в областта на морските науки. Събитието се състоя в кабинета на кмета Димитър Николов. На него..

публикувано на 28.05.20 в 16:04

Разкриват нови паралелки в иновативното училище в Св. Влас

Желаещите да се обучават в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Свети Влас през новата учебна година, значително се е увеличил, съобщават от община Несебър. По информация от училището и след положително становище на кмета на  Несебър Николай Димитров, паралелките в първи и пети клас през учебната 2020/2021 година се увеличават с по една над планираните..

публикувано на 28.05.20 в 15:14
В столичните детски градини вече тече трескава подготовка за завръщането на децата. Това ще стане от 22 май при ясни противоепидемични мерки, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

Питат родителите в Болярово дали да отвори детската градина

В Болярово извършват проучване сред родителите за желанието им детската градина в града да бъде отворена. Общинското ръководство има намерение тя да отвори врати през юни, но всичко зависи от решението на родителите, информира кметът Христо Христов. През последните седмици учителите и персоналът на детската градина е извършил цялостна дезинфекция..

публикувано на 28.05.20 в 11:42

"Дрон пилот" за бургаските деца на първи юни

  РобоКидс  ще изненада децата на Бургас за първи юни. Те ще имат възможност да участват в  отворен демо час за новия  курс “Дрон пилот” . По време на безплатното занимание  подрастващите ще програмират семпли летателни мисии на дрон и ще видят демонстрация на  части от програмата на курса, както и приложенията и програмите, които се използват...

публикувано на 28.05.20 в 09:32

В Сливен стартира приемът на ученици в първи клас

В Сливен днес започна приемът на ученици в първи клас, съобщават от общината. Модулът за регистрация на заявленията за учебната 2020/2021 г. беше отворен в 13 часа. Достъпът до специализирания сайт за прием се осъществява от официалния сайт на Община Сливен или директно от линка: https://priem.sliven.bg:3443/. В първия час от..

публикувано на 26.05.20 в 18:03