Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладна за продажба на парцел провокира гражданско недоволство

Представители на Средна европейска класа и граждани изразиха недоволството си от докладна записка за продажба  на общински терен  в Бургас. Той се намира на ъгъла на улиците Христо Ботев и Македония, пред блоковете 50 и 31, до ДГ Раковина. Сега на мястото функционира топла скара.

Комплекс Възраждане е презастроен и подобни предложения пораждат обществена реакция. Не са съгласни живущите тук да се построи поредната сграда- това заявяват от СЕК.

Стоян Царев отбеляза:  Община Бургас е готова да продаде парцел от 219 квадратни метра на фирма, която има павилион на това място. Нищо не налага продажбата на тази земя. Павилионът е 32 квадрата, земята 219 кв. За нея ще се платят около 200 хиляди лева. Наскоро във Възраждане се продаде земя на търг, чиято цена достигна 1000 евро на квадрат, а тук се искат 1000 лв на квадрат.

Има ли индикации, че ще  се строи жилищна сграда?

Към момента няма разрешително, няма инвестиционно намерение, но едва ли някой ще плати 200 хил., за да си направи по-хубав павилион, при това 200 кв., добавя Царев.

 Преди седмици общината отчужди два парцела в Изгрев, защото пречеха на гражданите, щеше да има презастрояване. Там общината плати, а сега решава да продаде, без да е наложително, собствения си имот, тук, където няма място да се разминеш, има и детска градина.

Районът е обект на шумово и прахово замърсяване,  настояването е да остане растителност.

Кристина Костова казва:

На тази улица, която е централна, с огромен трафик, където хората са подложени от години на шумов, прахов терор, на постоянно обгазяване от изгорелите газове, тази площ задължително трябва да се запази като зелена, и то залесена с широколистни дървета, както си е по закон, защото за шума също има закон в България.

Вие не знаете какво е да се живее тук, денонощно да сте подложени на шум, да нямате почивка нито през деня, нито през нощта, да сте непълноценни за работа, защо петима мотористи с модифицирани мотори, които са забранени, форсират. Бургас няма да привлече туристи и хора с блокове. Той привлича със запазения автентичен център, с красивите къщи, с по- ниската архитектура, със зелените площи.

Общинският съвет ще разгледа докладната записка на сесията в сряда, 27 май.

https://burgascouncil.org/sites/default/files/2020-05/10129sayt.pdf

В нея се посочва продажба на недвижим имот частна общинска собственост. Постъпило е заявление от ЕМДИ Бс ЕООД. Дружеството е собственик на масивна едноетажна сграда.Сградата е бивш пункт на Топливо.Община Бургас е собственик на УПИ IV-301 в квартал 138, целият с площ 219 кв. , отреден за обществено обслужване. Продажба на земя частна общинска собственост може да се извърши на собственици на законно построена сграда  в общински поземлен имот от кмета без търг или конкурс, с решение на Общинския съвет.   Искането е разгледано от Комисия, която потвърждава, че са налице условията да бъде продаден на правоимащите въз основа на пазарна оценка от независим оценител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21

Ето къде няма да има ток днес

Поради извършване на ремонтни дейности по електросъоръженията днес от 09:00 ч до 13:00 ч без ток ще бъдат клиентите от гр. Поморие, ул. "Европа" № 37, 39, 40, 42, 43, ул. "Крайбрежна" № 73, 81, ул. "Огоста" № 3, 4, 5, ул. "Тимок" № 14, 20, 24, 26, 35, ул. "Тутхон" № 1. Без захранване ще бъдат и хората в гр. Средец, бл. АПК вх. 4 от 9 до 17 часа. Със..

публикувано на 25.04.24 в 07:13

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

обновено на 25.04.24 в 06:59

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17