Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателното намаляване на ДДС е опасен прецедент

Снимка: kaldata

Председателят на Българската асоциация на софтуерните компании Доброслав Димитров коментира, че политиката, която сякаш е възприета и се върви към нея- диференцирани ставки на ДДС, е изключително опасна, ще създаде лош прецедент, който не е сигурно как ще завърши.

Притеснително е дали това действие няма да доведе до повишаване на ДДС за други сектори, дали няма да доведе до прогресивен данък, който започва да се прокрадва в пространството като мнение на едни или други личности.

Усилено се говори от няколко месеца, като идея от страна на правителството, да се вдигне максималният осигурителен праг. Това ще увреди нашия бизнес, ние сме бизнес на висока добавена стойност, нашите хора работят на високи заплати, поради тази причина не емигрират, генерират потребление. Ако се увеличи максималният осигурителен доход за секторите с високи технологии и експортна ориентираност, те истински могат да бъдат застрашени. Това е образно казано данък „успех“. Хората, които са се ориентирали да отидат във високоплатени сектори, учили са нещата, които са необходими, за да са в тях, в крайна сметка ще бъдат наказани с по -висок данък. Изключително невъзпитателно какво трябва да се случва на тези, които тепърва навлизат в пазара на труда.

Софтуерната индустрия не иска преференции. Тя е структуроопределяща и всички останали имат потребност от нея.

Всички останали сектори, за да се дигитализират трябва да минат през нас- ако нас ни ударят, това ще удари всички останали сектори.

В позицията на Асоциацията се посочва:

Предложението за намаляване на ДДС за най-пострадалите сектори е недомислено, поощрява сивата икономика и влошава бизнес климата в страната

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) следи с нарастващо безпокойство дискусиите около намаляването на ДДС на 9% за ресторантьорския бранш и за книгите и смята тази мярка за опасен прецедент без никакви гарантирани ползи за крайния потребител. С тревога посрещаме и предупрежденията на Министерство на финансите, че за да се компенсират загубите в бюджета от мярката, ДДС за всички други стоки и услуги трябва да се повиши на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18 %. Изразяваме категорично несъгласие с увеличаване на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и прозрачни сектори на икономиката. Недопустимо е те да платят цената на мерките за справяне с кризата, причинена от COVID-19. Валящите отвсякъде предложения за намаляване на ДДС на най-пострадалите сектори са стихийни, недомислени, няма оценка на въздействието на подобни мерки, те превръщат почтения бизнес в заложник на сивата икономика, нарушават принципа на равнопоставеност, влошават бизнес климата в страната и излъчват негативен сигнал към чуждестранните инвеститори и партньори.

Крайно време е държавата да помисли не само за оцеляване на най-засегнатите сектори, но и за тези, които осигуряват растежа и ще издърпат българската икономика напред.

По данни от 2019 г. софтуерната индустрия осигурява над 3% от БВП на страната и допринася за развитието на икономиката с над 4 млрд. лв годишен приход. Освен това секторът показва висока степен на обществена солидарност в кризата с коронавируса, а редица компании, членуващи в БАСКОМ, продължават да предоставят за свободно ползване продуктите и услугите си с цел подпомагане на засегнати бизнеси, спасяване на работни места, технологично обезпечаване на кампании, иновативни решения за изява на свободните артисти, решения в сферата на киберсигурността, даряване на устройства за дистанционното обучение и мн. др.

Обръщаме внимание и на позитивните обществени промени вследствие на епидемията от коронавируса, които са свързани с нарастване на доверието в иновациите и научните достижения, както и с форсиране на дигитализацията в образованието, здравеопазването, администрацията,  търговията, събитийния и културен мениджмънт и др.

На този фон IT браншът не остава незасегнат от икономическата криза. Всички софтуерни продуктови компании или такива в сферата на услугите, които обслужват дигитализацията на най-засегнатите сектори, също търпят големи загуби. Това заплашва да прекъсне растежа на сектора, българската икономика да загуби стабилен и предвидим  финансов ресурс, а страната ни да се лиши от имиджа на качествена софтуерна дестинация.

В тази връзка настояваме за следното:
• Незабавен отказ от избирателно намаляване на ДДС като социална мярка и недопускане на увеличаване на други преки и косвени данъци за работещите бизнеси

• Софтуерната индустрия да се третира като стратегически важен отрасъл за икономиката на България и да се изработят мерки за запазване на растежа в сектора

• Да се приоритизират политиките, свързани с дигиталната трансформация на икономиката, тъй като това ще помогне на икономиката да премине по-безболезнено през периода на кризата и ще осигури конкурентоспособността й в бъдеще 

• Да се преосмисли политиката по намаляване на държавния прием за учебната 2020/2021 г. и увеличаване на семестриалните таксите за студенти в специалности, свързани с информатика, информационни технологии, компютърни науки и софтуерно инженерство. При огромната липса на кадри в сектора и в условията на кризисна ситуация подобно решение е в сериозен ущърб на бранша и ще има негативни последствия за години напред.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Южният плаж на Приморско

В Приморско се радват на добър летен сезон

Община Приморско спечели проект за въвеждане на енергоспестяващи мерки за сградата на общинската  администрация. С подобренията тя ще бъде по-ефективна и устойчива. Стойността на проекта е в размер на малко над 842 хиляди лева без ДДС. Летният сезон е много добър, с преобладаващо български туристи, чужденците са по-малко, но още отсега се..

публикувано на 12.07.24 в 12:28
Димитър Николов, кмет на Бургас

Финансовото състояние на Бургас е по-добро от средното и за страната, и за областните центрове

Многобройни външни икономически и политически фактори са оказали натиск върху бюджета на Община Бургас за 2023 година, но въпреки тях тя е запазила финансовата си самостоятелност. Това посочва кметът Димитър Николов в доклада си към отчета за изпълнението на бюджета за миналата година , който е внесен в Общинския съвет. Заключението му е потвърдила и..

публикувано на 11.07.24 в 15:03
Габриела Руменова

Най-често туристи сигнализират за некоректни агенции и неправилно описани хотели

Спорове свързани с туристически агенции за промяна на дата на пътуване или погрешно описание на хотел, са част от сигналите подадени до момента в платформата "Ние потребителите". Когато възникне несъответствие трябва да се направят компромиси и от двете страни, смята експертът Габриела Руменова. Тя даде за пример случай с летовничка, която е..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора, за да развива потенциала си. Според  Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика г рада има нужда от още повече млади хора и таланти. Образователните показатели трябва да се подобрят, за да влезе областта в топ 3.  Това което, според Ганев трябва да се..

публикувано на 10.07.24 в 10:44

Удължават срока за прием на документи за интервенции в агроекологията

До 30 септември се удължава се срокът за предоставяне допълнителни документи за част от интервенциите в областта на агроекологията. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение  на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение..

публикувано на 10.07.24 в 08:24

Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните

По Черноморието има предложения за всекиго - и за най-капризните туристи, и за най-платежоспособните. Има великолепни места.  Това каза в предаването "Пътувай с Хоризонт" служебният министър на туризма Евтим Милошев и уточни: "Това не е благодарение само на държавата, това е благодарение на пазара, благодарение на всички хора, които са заети в..

публикувано на 07.07.24 в 14:28

Средните добиви при пшеницата и ечемика са по- ниски в сравнение с миналата година в ямболска област

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Заради засушаването добивите са по- ниски, както при ечемика, така и при пшеницата, отчитат от областната служба „Земеделие“. От декар тази година са прибрани средно по 525 кг пшеница и 560 ечемик, докато миналата година и при двете култури са били около 600 кг.  Притеснително е..

публикувано на 06.07.24 в 13:28