Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция обяви район край границата с България за забранена военна зона

Турция обяви район с площ 20 квадратни километра край границата с България за забранена военна зона от 2-ра степен. Решението, подписано от президента на страната, беше публикувано в турския официален вестник.

Районът, обявен за военна зона, е разположен край черноморското крайбрежие в област Къркларели. Той се намира на около 5 км от границата с България. Значителна част от зоната е сухопътна площ, а по-малка част - морска.Зоната започва на север от гр. Игнеада и с. Лиманкьой и се простира до село Беендик, последното турско село преди границата с България.

Според турското законодателство военни зони от втора степен се създават с президентски указ. Според закона за военните зони в Турция от 1981 г. зона от първа степен е граничната полоса по сухопътните граници с ширина от 30 до 600 метра, както и имащи жизненоважно значение за отбраната на страната военни обекти. Зоните от втора степен се обявяват на разстояние до 5 км от зоните от първа степен или други обекти, счетени за необходими за отбраната на страната, а в определени случаи, ако необходимостта или особеностите на района го изискват, могат да бъдат удължени до 10 км. Протежението на зона от втора степен в морето е 2 морски мили (около 3,5 км.).

Обявяването на район за военна зона не означава автоматичното ѝ милитаризиране, но в зоната се налагат определени ограничения. Влизането и престоят в нея на чужди граждани по принцип е забранено, освен с изрично разрешение от турската армия. За разлика от чужденците, турските граждани могат да се придвижват, да живеят, да работят и да обработват земи в зоните от втора степен. Чужденци не могат да притежават недвижама собственост в такива райони.

Забранено е и наблюдаването с бинокли, фото- и видео-заснемането, чертането на планове, карти и други подобни на военни обекти в забранените зони от първа и втора степен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неофициално: Провал на преговорите, отиваме на избори

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са постигнали съгласие по време на удължения срок на преговорите за съставяне на правителство, мандатът ще бъде върнат с празна папка, и България отива на избори. Това съобщиха неофициално високопоставени източници от двете партийни централи на коалициите, цитирани от БГНЕС. Днес в 12.00 часа изтече срокът, който бе поставила..

публикувано на 19.03.24 в 12:38
Архив

Избраха Мильо Милев за временен кмет на село Факия

Мильо Милев е новият временно изпълняващ длъжността кмет на село Факия, решиха на извънредна сесия общинските съветници в Средец. Милев поема управлението на селото, след като Върховният административен съд касира изборите за кмет там. На втори тур те бяха спечелени от Ангел Ташев, но заради недействителни бюлетини в негова полза магистратите..

обновено на 19.03.24 в 12:11
ЦИК

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите

Централната избирателна комисия обяви обществена поръчка за договаряне на дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент през юни 2024 година. Решението за откриването на състезателната процедура беше публикувано днес на сайта на ЦИК.  Прогнозната стойност на поръчката е 7 066 000 лева без включен ДДС, или..

публикувано на 18.03.24 в 16:32

ГЕРБ обяви последен ден и час - утре до 12.00 ч.

Преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори, съобщиха от централата на ГЕРБ в прессъобщение до медиите половин час, след като техни представители заедно с представители на ПП-ДБ бяха при президента Румен Радев, за да вземат първия мандат за съставяне на правителство. "Заявяваме..

публикувано на 18.03.24 в 13:51

Заедно при Радев за мандата, но ПП-ДБ излязоха с резерви към имена в кабинета "Габриел"

Ще има ли България правителство още с първия мандат - отговорът на този въпрос все още не е ясен. След днешните разговорите при държавния глава Мария Габриел обяви пред медиите, че им е нужно още време, за да финализират преговорите. Мария Габриел прие папката с мандата. Ще имаме ли правителство? "Имаме нужда от още 24 часа, за да финализираме..

обновено на 18.03.24 в 12:54

Според "Възраждане" срокът за ликвидиране нефтените утайници трябва да се удължи

Ще се наложи удължаване срокът за ликвидиране на нефтените утайници, алармираха от местната структура на партия "Възраждане" в Бургас. Процесът вече е започнал като срокът е до края на 2025-та година, който според тях едва ли ще бъде спазен. От рафинерията предвиждат 36-месечен режим на непрекъсната, работа който обаче няма да е достатъчен,..

публикувано на 18.03.24 в 12:21

Неофициално: Съгласие за кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Тази сутрин, малко след 10 часа, е имало среща на преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, на която е постигнато споразумение за кабинет в рамките на 49-ото Народно събрание, съобщиха неофициално източници на БНР. Очаква се в 12 часа, когато представителите на ГЕРБ-СДС отидат в президентството да им бъде връчен мандат за кабинет от Румен Радев, това да..

публикувано на 18.03.24 в 11:47