Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Карта на Българската екзархия от 1870 – 1912 получи като дарение Регионалната библиотека в Бургас

снимката е илюстративна
Снимка: архив

Карта на Българската екзархия от 1870 – 1912 г. получи като дарение Регионалната библиотека „П. К. Яворов“ – Бургас. Тя е с мащаб 1:3 700 000. Така се постави началото на специална картографска колекция, представяща Бургас и залива в европейската и българската картография след Освобождението до наши дни. 

Дарителският жест е на проф. д-р Иван Гаврилов от София, с което се припомнят „духовните граници и землището на провъзгласената преди 150 години самостойна българска църква – Българска Екзархия (1870)“.  В тези граници бургаската духовна околия заема особено място.

Оригинален екземпляр от тиража на картата се пази в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – София, а високотехнологичното копие е изработено с нейното съгласие и разрешение.

Забележителната карта на Димитър Ризов – македонски българин, е запазена в атласа му „Българите в техните исторически, етнографически и политически граници“, издаден в Берлин през 1917 г. Новооснованата картографска колекция с времето ще бъде обогатена с всички по-важни картографски паметници за Бургас и района, създадени през последния век и половина.

Така първият български систематичен  опит от 1912 г. за събиране на стари карти на България и Балканите ще бъде завършен за Бургас и залива. Ръководството на Бургаската библиотека „П. К. Яворов“ има намерение да обособи колекцията в една от залите на бъдещото ново бургаско книгохранилище.

Като покаже развитието на интереса към Бургас и Бургаския залив през последното столетие, новата специализирана библиотечна експозиция ще подпомогне туристическата общност от района и ще обогати учебната дейност в бургаските висши и средни училища. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП Бургас призова за подкрепа в протестите и в деня на вота

Социалистите в Бургас призовават за подкрепа в протестите, чрез отворено писмо до медиите. В него се посочва: "ПОЗИЦИЯ НА БСП - БУРГАС Уважаеми съграждани, Очевидно е, че обстановката в страната става все по-непоносима и всеки следващ ден оставане на власт на правителството на Борисов е пагубен за българския народ. Този модел на управление трябва да..

публикувано на 13.07.20 в 12:30

БСП внася вот на недоверие в сряда, а тази вечер ще има пореден протест и в Бургас

В изявление от централата на БСП лидерът Корнелия Нинова заяви: "Този модел на управление може да бъде сменен по два начина - под натиска на протестите или с вот на недоверие. В сряда внасяме вот на недоверие за корупция срещу правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти". “Призовавам всички, без оглед на партийни симпатии, в деня, в който този вот..

публикувано на 12.07.20 в 14:37

Затварят утре за ремонт част от бургаската улица "Ивайло"

Поради извършване на ремонтни дейности по ВиК мрежата по ул. "Ивайло", в участъка между ул. "Левски" и ул. "Любен Каравелов", от 8:00 до 18:00 часа утре ,  се въвежда временна организация на движението. Затворено за движение на превозни средства ще бъде кръстовището, образувано от ул. "Любен Каравелов" и ул. "Ивайло". Община Бургас призовава водачите..

публикувано на 12.07.20 в 12:29

Изграждат умни светофари в Бургас

Предстои да бъде изградена система за управление на трафика в града. Това каза  Даниела Алексиева, управител на „Иновационни системи“ в Бургас: "Очакваният ефект ще бъде от една страна облекчение на трафика, от друга със ситурност ще окаже ефект на качеството на въздуха в града. Технологичните системи винаги са подкрепени на инфраструктурно ниво от..

публикувано на 12.07.20 в 09:53

Агенцията за хората с увреждания набира проекти по Националната програма за заетост

Агенцията за хората с увреждания започва от понеделник да набира проекти по Националната програма за заетост. До 10 хиляди лева субсидия може да получи работодател, за да осигури достъп до работно място на хора с увреждания. Същата сума е предвидена и за приспособяване на работната среда към специфичните нужди на работници с трайни увреждания.  За..

публикувано на 12.07.20 в 08:56

Над 200 души протестираха в Бургас с искане за оставка на правителството (ВИДЕО)

Над 200 души протестираха в Бургас с искане за оставка на правителството. Те посочиха, че са излезли на улицата, провокирани от събитията в парк "Росенец". Хората допълниха, че подкрепят протестите в София. Протестът започна пред сградата на Община Бургас, след което премина по няколко централни улици. За няколко минути беше затворено движението по ул...

обновено на 12.07.20 в 07:30

Пожар в местността "Росенец"

10 декара сухи треви и растителност изгоряха в района на хижа „Електрон“ в местността „Росенец“. Това съобщиха от полицията за БНР-Бургас. Огънят е възникнал около 16.20 часа по неясни към момента причини. 2 противопожарни коли и деветима огнеборци са участвали в потушаването му. 

публикувано на 11.07.20 в 17:54