Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В COVID-19:

Само една мярка в помощ на лозарите

Без национално подпомагане изкореняването на лозя ще продължи, смятат от браншовата камара

Снимка: БГНЕС

Стагнацията във винарските предприятия вследствие на пандемията задълбочава кризата в лозарския сектор. Това заявиха от Регионалната лозаро-винарска камара. Само една мярка е предложена на лозарите от Министерството на земеделието, храните и горите. Тя е „Събиране на реколтата на зелено“. Бюджетът по нея обаче е много малък, съобщи Росица Симеонова, председател на регионалната организация:

"Сумата е 1 млн.лв. Обещаха, че при засилен интерес ще има повече пари по тази мярка.  В момента този бюджет засяга около 3 300 декара. Освен това самото сваляне ще стане юли месец, а хората вече са направили голяма част от разходите. Максималното подпомагане е 300 лева на декар. Пак ще са на загуба, защото дотогава по разчети разходите на декар ще са 400 лева."

По мярката документи се приемат до 5 юни в Изпълнителната агенция по лозата и виното и в държавен фонд "Земеделие" от 15 до 19 юни.

Браншът е обединен, че е необходимо национално подпомагане в размер на 40- 50 милиона лева, за да си поеме секторът въздух и хората да спрат да си изкореняват лозята, добави Симеонова:

"Лозята изчезват! Давам за пример само близо до Бургас-в Лозово  2 400 декара. Сарафово приключват с винените лозя, там бяха към 1 800 декара. В Поморие ситуацията е подобна." 

Лозарството и ванарството са секторът, в който е заета най-много работна ръка у нас - 240 хиляди души, подчертават от браншовата организация. За един декар лозе са необходими 10 човекодни, участват още агрономи и охрана. Субсидията е 30 лева на декар, колкото дават и за ливади, но не е съизмерим с разходите, борим се за справедливост, добавят от браншовата организация.

От Министерството на земеделието, храните и горите обявиха и мярката "Съхранение на вино". С нея предприятията ще бъдат подпомогнати при складирането на вино с цел временното му оттегляне от пазара заради невъзможността да бъде реализирана продукцията.
Повече чуйте в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Созопол слагат втора бариера на кея след завишена тарифа за паркиране 

Община Созопол слага още една бариера на кея в Стария град след недоволство от завишена тарифа за паркиране . Посетител се оплака от три пъти по-висока сума, поискана му за престой на автомобила.   Вместо 30 лева, гостът бил принуден да плати 96 лева за паркинг на кея на Стария град в Созопол. Сумата е за пет дни. За това се оплака в..

публикувано на 04.07.20 в 17:28

Превозвачи настояват за засилен контрол по гарите в Бургас заради ,,копърките"

6 фирми,които осъществяват превоз в региона, изпратиха отворено писмо до медиите и отговорните институции с апел да бъде  намерено решение на познат с години проблем- нерегламентираната дейност на таксиметровите шофьори, които возят пътници на цената на един билет. Тази година ситуацията е още по -тежка, тъй като заради извънредната обстановка и вируса..

публикувано на 03.07.20 в 17:28

Зърнопроизводителите в Ямболско очакват по-ниски добиви

Значително по-ниски добиви, в сравнение с миналогодишните, очакват зърнопроизводителите в Ямболска област. Неподходящите метеоролигични условия и болестите са влошили и качеството на зърното.  Данните, с които разполага Областната дирекция „Земеделие”, са в много начален етап, но въпреки това са доста песимистични, уточни директорът Стоян Кунев: "За..

публикувано на 03.07.20 в 09:43

Лято 2020:  Малки къщи за гости или хотел?

Нарастващ интерес към екологичен и селски туризъм в малки населени места,  отчитат от Регионалната браншова асоциация. Тези места са все по-предпочитани заради това, че са по-изолирани и безопасни. Българският турист ще е главно действащо лице това лято. Чужденците са по-резервирани, предвид на рестриктивните мерки в техните..

публикувано на 02.07.20 в 17:48

ВАП сезира Ангелкова и КЗП за проблеми по Черноморието

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на туризма Николина Ангелкова и председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов за информации в медиите, че не се спазват изискванията при ползване на морските плажове и че се нарушават потребителски права. Министър Николина Ангелкова ще проверява..

публикувано на 02.07.20 в 16:37

Туристи останаха без чадъри и шезлонги на "Златна рибка"

Близо 800 български и германски туристи, настанени в хотелите около плаж „Златна рибка“ край Созопол, останаха без чадъри и шезлонги, въпреки че услугата влиза в цената на пакета. Причината е, че избраният концесионер на тази част от бреговата ивица, все още не може да влезе във владение, заради законови процедури. Сумата от 60..

публикувано на 02.07.20 в 16:21

Местната власт и бизнесът обединяват усилия за стабилизиране на летния сезон

Петте морски общини Бургас, Приморско, Несебър, Поморие и Созопол се обединиха около идеята за създаване на консултативен съвет. Целта му е по-голямо взаимодействие между местната власт, институциите и бизнеса за стабилизиране на летния сезон заради обстановката от Ковид-19. Има отменени резервации и полети от 15 юни насам, твърдят от..

публикувано на 01.07.20 в 18:32