Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бургазлии: Ботев ни завеща, че свободата не е даденост

Цветя и венци бяха положени днес пред паметника на Христо Ботев в Морската градина в Бургас. Традиционният ритуал по повод годишнината от смъртта на поета не се състоя, но въпреки това  граждани, представители на общинската и областната администрации, политически формации и общински съветници почетоха  делото на Ботев и загиналите за свободата на България. 144 години  след смъртта на революционера бургаският  духов оркестър изпълни популярни  възрожденски мелодии.Поднасянето на  цветята бе организирано  от община Бургас,.

Зам.- кметът по кулутра Диана Саватева заяви:

Тази година ритуалът е малко по-различен. Имаме повече възможност всеки един от нас рично  да съпреживее  този ден. Аз винаги се вълнувам на втори юни.За мен сърцето на този ден е 12 часът, когато завият сирените. Това е една много съкровена минута за всеки един от нас.Минута, в която оставаме сами с мислите си, пътуваме във времето, спомняме си неща, които сме учили, които сме чели и може би в тази минутка си даваме сметка, че днешният ден на България не би бил възможен без делата на стотици хиляди българи преди нас.

Председателят на общинския съсет Севдалина Турманова отбеляза:

На днешния ден всички ние трябва да сме горди, че сме българи и да вярваме в по-доброто, което ни предстои, когато сме заедно, когато сме обединени.

Свободата не е даденост, това ни завеща Ботев, споделиха бургазлии:

Радвам се, че толкова много хора са тук, има хора, които идват и уважават този ден!

Трябва да запомним смелостта, жертвоготовността и обичта към Родината.

"Жив е той, жив е", това е стих любим на целия български народ! За свободата трябва да се борим ежедневно за нея!

Трябва да бъдем като Ботев смели, добри и предани на България! Да обичаме свободата!

Деца от частна занималня също почетоха паметта на поета. Преподавателите заявиха:

Всяка година водим децата, за да им дадем пример.Трябва да почитат тези, които са дали живота си !

Децата заявиха:

Христо Ботев е бил смел, храбър и свободолюбив!

Христо Ботев е бил  един от приятелите на Васил Левски. Той е притежавал смелост, справедливост и добро сърце!

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължават процедурите за изграждане на анаеробната инсталация за биоразградими отпадъци

Немска компания, която е изградила инсталация за преработка на битови отпадъци непосредствено до стадиона на футболния гранд "Байерн" - Мюнхен, ще строи анаеробната инсталация за преработка на биоразградими отпадъци в Бургас. Днес кметът Димитър Николов се срещна с управителя на компанията Ролф Лийбенайнер и мениджърът инж. Андреас Мьолер, за да..

публикувано на 02.07.20 в 16:50

Стартира проект за подобряване чистотата на въздуха в кв. „Долно Езерово“

Община Бургас започва реализирането на проект за намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в квартал "Долно Езерово". Той предвижда да бъдат подменени безплатно за домакинствата старите печки на дърва и въглища с уреди на екологично гориво. Проектът беше представен пред жители на "Долно Езерово" от представители на..

публикувано на 02.07.20 в 16:21

"Булевард Демокрация" - 2 юли

В темата днес селския и еко туризъм в условията на коронавирус. Ще научим как интересът на хората за по-изолирани и безопасни места се пресича с реалните възможности на къщите за гости и малките хотели в Странджа.  След задържането на Мохамед Абдулкадер, стана ясно че е участвал в джихадистки терористични групировки. Темата за ислямисткия тероризъм..

публикувано на 02.07.20 в 14:24

Почина детето, блъснато от микробус в Росен

Почина тригодишното момиченце, което бе блъснато от микробус в созополското село Росен. Детето внезапно изскочило на платното, докато водачът правел маневра. Той го откарал веднага в болницата, но въпреки усилията на лекарите след получената черепно-мозъчна травма седмица по-късно детето губи битката за живота си. В пробата на шофьора не бяха..

публикувано на 02.07.20 в 11:55

Уебинар за борба с трафика на хора

Местната комисия за борба с трафика на хора в Бургас ще проведе в понеделник, 6 юли, от 13.30 часа регионален уебинар на тема: "Противодействие на трафика на хора чрез медии и обществени комуникации. Разследвания и добри практики". Онлайн събитието е подкрепено от Националната комисия за борба с трафика на хора с участието на нейния секретар Добряна..

публикувано на 02.07.20 в 11:46

Бургас е с най-много одобрени проекти за достъпна среда

Бургас отново е на първо място в страната по одобрени проекти по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност към Министерството на труда и социалната политика. 18 са одобрените проекти от Бургас от общо 49 за цялата страна или 37 % от всички одобрени проектни предложения. Повечето градове в страната, кандидатствали по програмата са..

публикувано на 02.07.20 в 11:41

Стартира приемът в Морското училище в Бургас

Младежите, завършили Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" в Бургас получават международни сертификати и могат да практикуват в цял свят. Това е едно от малкото училища в страната, които предлагат такава квалификация, сподели директорът на гимназията инж. Христина Жабова. Бургаското Морско училище стана иновативно с..

публикувано на 02.07.20 в 11:19