Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Булевард Демокрация" - на 2 юни

Старата и новата плоча върпу дома на Венета Ботева и Христо Ботев
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

След Освобождението Венета Ботева получава жалка поборническа пенсия от 30 лв., която не стига за нищо. Венета няколко пъти пише просби до Народното събрание с молба сумата да бъде увеличена, но получава откази. И то от председателя Стефан Стамболов, когото тя хранила дълго време в Букурещ, и когото Ботев много обичал. Стамболов се отвръща от Венета и дори когато веднъж я среща на улицата, се престорва, че не я познава, извръща глава и файтонът му профучава край нея. На една от последните й молби е сложена резолюция пенсията да се увеличи на 60 лева. Във вестниците се появяват публикации, че Венета иска да се възползва от славата на мъжа си. Гордостта и достойнството й са накърнени и с протестна телеграма до председателя на Народното събрание на 17 ноември 1895 г., тя се отказва от мизерната месечна сума“

Това е част от статия на „Десант“, в която разказват как в бедност и мизерия умира съпругата на Христо Ботев. Същият, заради чиято георична смърт днес пускаме сирени, спираме на улицата и носим венци и цветя. Същият, пред чийто паметник, политици се снимат и качват снимки с мъдри слова в профилите си във Фейсбук. Същият, който казва на жена си, че подир Отечеството, най-много нея обича. Тачим героите си от солидно времево разстояние. След като сме ги охулили и делата им са позабравени. Отупваме ги от прахта и ги ползваме за слогани и девизи, за хубави статуси във Фейсбук. А заветите повтаряме наизустени, без да търсим смисъл в тях.

Това е предаването „Булевард Демокрация“, до 18 – с Алекс Пенев и с мен, Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  В темата ни днес – какви са плановете на Община Бургас за изграждане на атракционен парк с делфинариум, тюленариум, пингвини и какво ли още не? Какво в становището на екоинспекцията?

-  В коментарната ни рубрика – за яхването на революционните девизи на 2 юни

-  Ще ви разкажем и как бургазлии отдадоха почит на Ботев и геройски загиналите за нашата свобода.

-  300 снимки участват във фотоконкурса "Бургас в унисон с природата", който беше организиран от читалище "Изгрев 1909“, БНР-Бургас е медиен партньор

-  В рубриката „Знаете ли, че“, ще ви припомним позабравени факти от биографията на Ботев преди да започне революционната си дейност.

-  И днес – време за култура, за спорт, за вълненията на хората от социалните мрежи. Телефонът за връзка с нас е 056/82 59 95, можете да ни намерите и във Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 18


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилват контрола за носене на маски в междуградските автобуси

Броят на посетителите на спортни събития ще се намали от 50 на 30 %. Това решение взеха участниците в общинския кризисен щаб в Бургас днес. Освен това ще бъдат ограничени мероприятията в пенсионерските клубове, а предстоящите културни и спортни събития ще бъдат селектирани, съобразно очакваната аудитория и големината на залите. На този етап не стои на..

публикувано на 27.10.20 в 17:17

„Slow Food Travel" или туризъм с идентичност в Созопол

Кулинарните специфики на Созопол могат да бъдат включени в картата на Slow Food, която съдържа 56 хранителни продукта, характерни за всеки един от регионите в страната. Това стана ясно по време на първата среща в морската община под мотото „Slow Food Travel - туризъм с идентичност“.  Може да се постави началото на популяризиране на созополски..

публикувано на 27.10.20 в 16:32

Поражения по инфраструктурата в Прилеп заради движението на тежка техника

Пропадания на пътната настилка, изкривени тротоари. Това е резултат от преминаващата тежка техника през сунгурларското село Прилеп. Местни жители сигнализират, че са нанесени щети и по домовете им. Заради ремонт на жп линията, тежкотоварна техника преминава през една от улиците в селото – „Юрий Гагарин“. Пораженията по пътната..

обновено на 27.10.20 в 16:13

"Булевард Демокрация" на 27 октомври

Понякога имам усещането, че живеем в Африка. Или поне поведението на отговорните за нас към нас е като част от коренното население на континента – щраусите. Нали сте чували, че като има опасност, те си заравят главата в пясъка, надявайки се, че ще отмине без да ги види. Така се получи и с коронавируса. Наложихме строги мерки в началото на..

публикувано на 27.10.20 в 14:59

Отлага се общественото обсъждане на новата организация на движението в кв. „Ветрен“

Общественото обсъждане на предложената схема за реорганизация на движението в кв. "Ветрен" се отлага. Това съобщава Община Бургас. То бе насрочено за 28 октомври. Промяната в движението трябваше да обхване карето улици "Рила", "Българка", "Околчица" и "Ветренска" в кв. "Ветрен".  Новата дата ще бъде обявена достатъчно дни по-рано, за да могат да..

обновено на 27.10.20 в 11:19

Плувецът Цанко Цанков става "почетен гражданин" на Община Бургас

Плувецът Цанко Цанков бе обявен за "почетен гражданин" на Община Бургас. За това гласува местният парламент днес. Гласуването бе съпроводено от дебат, тъй като общинският съветник Веселин Пренеров предложи плувецът да бъде удостоен с отличието "почетен съветник ", което е по-високо звание по новия правилник, който бе приет през 2018-та година.   "Той е..

публикувано на 27.10.20 в 11:15
архив

Съветниците подкрепиха изграждането на Северния обход на Бургас

Общинските съветници подкрепиха изграждането на Северния обход на Бургас. Те приеха трасето да бъде прехвърлено на АПИ. Процедурата е стъпка към реализирането на важния проект, обяви кметът Димитър Николов.  "Самият обход ще помогне за намаляването на трафика и тежките ПТП-та по улица "Транспортна". Със сигурност ще намали обема на замърсяване,..

публикувано на 27.10.20 в 11:03