Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Делфини, тюлени и пингвини - в нова атракция в Бургас?

делфинариум
Снимка: www.bulrest.com

Инвестиционен проект за парк с делфинариум, ботаническа градина и център за животински видове е внесла Община Бургас в екоинспекцията. Той предвижда промяна на регулационните планове и е планиран да е в Парк „Езеро“, където трябваше да се случи и неслучилият се Океанариум.

Изменението в плановете е за общински терен, в размер малко над 117 декара, с данъчна оценка малко под 2.5 милиона лева. Това е същият терен, който вече бе даден на концесия за 35 години за изграждане на Океанариум, но проектът пропадна. Договорът беше прекратен преди година. Теренът частично попада в зона „А“ на крайбрежието, където максималните показатели са височина на строежа до 7.5 метра, плътност на застрояването до 20% и минимално озеленяване 70%. Извън това се допуска сградите да са до 15 метра. От документа на Община Бургас става ясно, че е предвиден терен за конна база с манеж, както и за паркинг. Съществуващата алея трябва да се разшири за транспортен достъп. Предвидени са зони за отдих с места за сядане.

И в конкретика: трябва да се обособи зона за морски обитатели и водни атракции. Тя включва делфинариум с открита и закрита част; тюленариум, зона за пингвини. Откритият басейн ще е с големина 1 100 кв. м., с 3 000 седящи места и възможност за плуване с животните. Предвижда се и закрит басейн, с 500 места. Тюленариумът е планиран за пет животни, ще има басейн отново с 500 места за посетители. Зоната за пингвини ще е 110 кв. м., с басейн, плаж и изкуствени гнезда. Идеята на администрацията е да има и интерактивен музей, между двете съоръжения, с експозиции с риби, птици и два подводни тунела за наблюдение на делфините и тюлените.

В посока Атанасовското езеро е планирана и зона за плаващи - изкуствено езеро за птици. Към него трябва да има и територия за забавление на деца с гумени лодки.

И още - зона за екзотични животни - фламинго, патици, костенурки; зона за лемури, за папагали; зона за фермерски животни - козички, зайчета, кошошки, гъски, пауни и други.

Любопитен аспект в предложението е, че се предвижда животните в парка да бъдат взети от други, вече същестуващи атракциони. 

Идеята на администрацията е да има и лунапарк, разположен на 4 500 кв. м., с виенско колело, въжен парк, хидроасансьор и други. Територията на целия парк ще бъде с изкуствено създаден релеф, който се доближава до естествената природа. Предвидени са и места за ресторанти, за сладкарници и кафенета.

Към момента не става ясно кой ще изгражда съоръжението, ако от РИОСВ дадат зелена светлина. От самата екоинспекция казват, че при тях все още не била пристигнала подробна информация за дейностите. Това коментира директорът на институцията Тонка Атанасова:

Ние издаваме решение на възложителя. Ако той го даде на други дружества да го строят, те трябва да се съобразят с решенията, които ще се издадат по околна среда“, казва Атанасова.

До два месеца се очакват подробности, ако екоорганизации вече са сезирали РИОСВ за проекта. Снежанка Бонева от фондация „Последната клетка“ коментира:

„Единственият начин да се принуди делфин да изпълнява неестествени номера е да го държиш гладен. И да го храниш само, когато изпълни номера. Делфинариумите по цял свят през последните години по-скоро затварят, отколкото да отварят. Хората се настройват все по-негативно към държането на всякакви животни в плен“, казва Бонева.

От Община Бургас отказаха коментар с мотива, че е на прекалено ранен етап. В техническото задание на инвестиционното намерение обаче се вижда, че в администрацията е постъпило предложение за откриване процедура по концесиониране за изграждане на Семеен парк за развлечения и обучения.   

Подробности можете да чуете в прикачените файлове.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бръшлян почита своите синове, загинали във войните за национално обединение

Паметник с имената на загиналите във войните за национално обединение местни жители ще бъде открит утре, на 13-ти август, в Малкотърновското село Бръшлян. Представлява паметна плоча. Тя е от бял мрамор, с постамент. На нея с черни букви са изписани имената на всички 17 негови жители, намерили смъртта си в Балканските, Първата и Втората..

публикувано на 12.08.22 в 07:35

Загасен е пожарът край село Проход

Загасен е вече пожарът край средецкото село Проход, съобщи за БНР Бургас комисар Николай Николаев, директор на Регионалната дирекция „Пожарна и безопасност и защита на населението“ в Бургас. Борбата с огъня започна преди три дни и тръгна от село Белила, достигайки до съседното село Проход.    Продължава да гори пожарът край средецкото село Проход..

публикувано на 11.08.22 в 16:57

Панаир на солта и рожден ден на Атанасовското езеро

Атанасовското езеро отбелязва рожден ден тази година с три събития. То е обявено за резерват на 12 август 1980-та. Тази година празникът ще се проведе на следващия ден, като се съчетае и с традиционния панаир на солта. За рождения ден от бургаската екоинспекция са осигурили и голяма торта. А вечерта ще завърши с раздаването на годишните..

публикувано на 11.08.22 в 16:34

Сливен ще отбележи Международния ден на младежта

Много музика, танци и различни спортни демонстрации са включени в програмата на концерта, посветен на Международния ден на младежта. Той се организира от Младежки дом-Сливен и ще се проведе на 12 август в Градската градина.  Със свои изпълнения ще се включат брейк група „New generation“, с ръководител Борис Панайотов към Военен клуб, Школа за поп и рок..

публикувано на 11.08.22 в 13:16
Димитър Канариев зам-председател на гълъбовъдно дружество

Изложение на гълъби има на пл. "Тройката" в Бургас

Изложение на гълъби има на пл. "Тройката" до 13 часа. Посетителите могат да видят породата Бургаски преметач. Наскоро тя получи международно признание.  "Това е една стара домашна бургаска порода, която се характеризира с нисък полет и игра, прави превъртания във въздуха. В Европа има около 1200 признати породи и Бургаския преметач вече е една от..

обновено на 11.08.22 в 11:47

Интерактивни семейни занимания се проведоха в община Тунджа

 Поредица от интерактивни семейни занимания под мотото „Аз обичам морето“ се проведоха в община Тунджа. Организатор бе екипът на Общностен център за деца и семейства - с. Козарево. Събитията се провеждат  по проект „Желани пространства" - Комплексен модел на интегрирани услуги за ранно детско развитие и социално включване в малките населени места",..

публикувано на 11.08.22 в 10:43

Висок дух: Албена ще направи опит да плува 2 часа без прекъсване

Албена Пенева, която е с физическо увреждане, ще направи опит да плува 2 часа без прекъсване. Предвидено е това да се случи на 14 август на басейна "Флора" в Бургас. Събитието е първо по рода си в морския град, като основна цел е обществеността да бъде съпричастна към усилията на хората с увреждания и в неравностойно положение, които се борят за..

публикувано на 11.08.22 в 09:46