Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делфини, тюлени и пингвини - в нова атракция в Бургас?

делфинариум
Снимка: www.bulrest.com

Инвестиционен проект за парк с делфинариум, ботаническа градина и център за животински видове е внесла Община Бургас в екоинспекцията. Той предвижда промяна на регулационните планове и е планиран да е в Парк „Езеро“, където трябваше да се случи и неслучилият се Океанариум.

Изменението в плановете е за общински терен, в размер малко над 117 декара, с данъчна оценка малко под 2.5 милиона лева. Това е същият терен, който вече бе даден на концесия за 35 години за изграждане на Океанариум, но проектът пропадна. Договорът беше прекратен преди година. Теренът частично попада в зона „А“ на крайбрежието, където максималните показатели са височина на строежа до 7.5 метра, плътност на застрояването до 20% и минимално озеленяване 70%. Извън това се допуска сградите да са до 15 метра. От документа на Община Бургас става ясно, че е предвиден терен за конна база с манеж, както и за паркинг. Съществуващата алея трябва да се разшири за транспортен достъп. Предвидени са зони за отдих с места за сядане.

И в конкретика: трябва да се обособи зона за морски обитатели и водни атракции. Тя включва делфинариум с открита и закрита част; тюленариум, зона за пингвини. Откритият басейн ще е с големина 1 100 кв. м., с 3 000 седящи места и възможност за плуване с животните. Предвижда се и закрит басейн, с 500 места. Тюленариумът е планиран за пет животни, ще има басейн отново с 500 места за посетители. Зоната за пингвини ще е 110 кв. м., с басейн, плаж и изкуствени гнезда. Идеята на администрацията е да има и интерактивен музей, между двете съоръжения, с експозиции с риби, птици и два подводни тунела за наблюдение на делфините и тюлените.

В посока Атанасовското езеро е планирана и зона за плаващи - изкуствено езеро за птици. Към него трябва да има и територия за забавление на деца с гумени лодки.

И още - зона за екзотични животни - фламинго, патици, костенурки; зона за лемури, за папагали; зона за фермерски животни - козички, зайчета, кошошки, гъски, пауни и други.

Любопитен аспект в предложението е, че се предвижда животните в парка да бъдат взети от други, вече същестуващи атракциони. 

Идеята на администрацията е да има и лунапарк, разположен на 4 500 кв. м., с виенско колело, въжен парк, хидроасансьор и други. Територията на целия парк ще бъде с изкуствено създаден релеф, който се доближава до естествената природа. Предвидени са и места за ресторанти, за сладкарници и кафенета.

Към момента не става ясно кой ще изгражда съоръжението, ако от РИОСВ дадат зелена светлина. От самата екоинспекция казват, че при тях все още не била пристигнала подробна информация за дейностите. Това коментира директорът на институцията Тонка Атанасова:

Ние издаваме решение на възложителя. Ако той го даде на други дружества да го строят, те трябва да се съобразят с решенията, които ще се издадат по околна среда“, казва Атанасова.

До два месеца се очакват подробности, ако екоорганизации вече са сезирали РИОСВ за проекта. Снежанка Бонева от фондация „Последната клетка“ коментира:

„Единственият начин да се принуди делфин да изпълнява неестествени номера е да го държиш гладен. И да го храниш само, когато изпълни номера. Делфинариумите по цял свят през последните години по-скоро затварят, отколкото да отварят. Хората се настройват все по-негативно към държането на всякакви животни в плен“, казва Бонева.

От Община Бургас отказаха коментар с мотива, че е на прекалено ранен етап. В техническото задание на инвестиционното намерение обаче се вижда, че в администрацията е постъпило предложение за откриване процедура по концесиониране за изграждане на Семеен парк за развлечения и обучения.   

Подробности можете да чуете в прикачените файлове.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни места във влаковете ще има днес и утре

БДЖ днес и утре осигурява допълнителни места заради почивните дни.Над 9 000 са те в състава на влаковете, които пътуват по основните направления в страната. Това се прави с цел да бъде осигурено удобно придвижване на клиентите. Местата са в 18 композиции.  БДЖ напомня, че пътуващите  могат да закупят билети за своето пътуване и..

публикувано на 04.03.24 в 15:00
Даниел Йорданов (вторият вдясно) сподели впечатленията си от мароканската галерия

Мароканска галерия показва бургаски творци

Платната на девет български творци са  подредени в галерия Басма, в град Бускура, на около 20 км от Казабланка. Идеята за изложбата е на художникът Халид Ел Бекай, който кани бургаския си колега Даниел Йорданов Алберчи. Останалите българи в общата изложба са:  Ангелина Николова, Анна Михайлова, Георги Демирев, Николай Ханзаров, Паулина Сърбова,..

публикувано на 04.03.24 в 12:54

15 лева на ден за обучение на безработни

88 милиона лева са предвидени в държавния бюджет за 2024 година за така наречените активни политики на пазара на труда - това предвижда проектът на Националния план за действие по заетостта, който предстои да бъде одобрен от правителството. Средствата са с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година. С тях ще бъде осигурена заетост на 9900..

публикувано на 04.03.24 в 11:11

"Гордите българи" с благотворителен концерт за паметник на Левски

Благотворителен концерт за събиране на средства за изграждането на паметник на Васил Левски в Бургас организира фондация „Гордите българи“. Събитието е на 4 март от 18 часа в Дома на нефтохимика.  В празничното издание на 3 март на предаването "Детско царство", гостуваха създателите на фондацията. Пред водещите Анастасия, Стивън и..

обновено на 04.03.24 в 10:32

Движението в участък от пътя Варна-Бургас се осъществява двупосочно в една лента (обновена)

Възстановено е движението при км 147 на път I-9 Варна – Бургас. От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха  по-рано, че в участък от пътя между   Старо Оряхово – Рудник трафикът се извършва двупосочно в една лента, поради претоварване на тежкотоварен автомобил. 

обновено на 04.03.24 в 10:30

Памела Калпакчиева от Карнобат ще получи награда за превод в Брюксел

На 21 март Памела Калпакчиева от Карнобат ще бъде наградена  в Брюксел. Тя е тазгодишният победител за България в конкурс за превод. Той е организиран от Европейската комисия и се провежда за 17 път.  Карнобатската тинейджърки ще застане с още 26 свои връстници в белгийската столица, след като спечели..

публикувано на 04.03.24 в 10:17

От април БЧК - Бургас предоставя 17 вида хранителни продукти на нуждаещите се

От април БЧК - Бургас стартира традиционната кампания, в която ще бъдат раздадени над 17 вида храни на нуждаещите се, каза директорът на структурата Виолета Радева. Хранителната програма е по проект на ЕС и над 15 хил. души ще бъдат обхванати.  В момента се получават и сортират продуктите. "Критериите са ясни като най-много са хората, които са..

публикувано на 04.03.24 в 08:33