Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изграждат буферен резервоар в квартал "Сарафово"

Снимка: Община Бургас

Буферен резервоар ще бъде изграден в кв. "Сарафово". Той ще предпазва квартала от наводнения, предизвикани от поройни дъждове, съобщиха от Община Бургас.

Заради особеностите на релефа, при обилен валеж дъждовната вода от близките земеделски площи се стича към квартала и наводнява улици и жилищни сгради.

През последните 15 години бургаският квартал е наводняват 10 пъти, като това е станало причина за поражения по инфраструктурата. При проектирането на резервоара са взети предвид данните, събрани при наводненията, както и тенденциите в промените на климата в последните години. 

Хидротехническото съоръжение ще е с обем от 7000 кубически метра и ще има възможност да поема 500 литра в секунда. Събраната в резервоара вода ще бъде изпомпвана в канализацията.

Съоръжението ще се намира в близост до ул. "Лазурна". В момента се изграждат приемателните компоненти и връзката с канализацията. Очаква се буферният резервоар да бъде завършен до един месец.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 9 юли

Днес  проследяваме  един случай превърнал се в национална кауза, зад която застанаха политици, депутати, държавни институции ,както и десетки българи.Това е делото срещу 4-а български гранични полицаи, което образува Турския наказателен съд в Къркларели. Те са обвинени в смъртта на турски бракониер преди 12 години на границата ни край Резово. По темите с..

публикувано на 09.07.20 в 14:06

Частично ограничават достъпа на граждани до Морската гара заради учение на НАТО (СНИМКИ)

Частично ограничават достъпа на граждани до Морската гара на Бургас. Причината е Национално военноморско учение, в което ще се включат и страни, членки на НАТО.  Затова и от днес работници монтират ограда, за да спрат достъпа на външни лица до военните кораби. Оградните съоръжения се поставят от заведенията при Магазия 1 до Морската гара...

публикувано на 09.07.20 в 14:05

По-кратки кандидат-студентски изпити във Факултета по медицина в "Асен Златаров"

Времетраенето на редовните кандидат-студентските изпити във Факултета по медицина на университет "Проф. д-р Асен Златаров", насрочени на 19 юли по биология и 26 юли по химия, ще бъде съкратено почти наполовина. Това съобщи днес деканът на Медицинския факултет в Бургас - доц. д-р Цветан Велинов. От стандартните досега 4 астрономически часа бъдещите..

публикувано на 08.07.20 в 13:51
Снимката е илюстративна

Няма обгазяване в Средец след пожара край завода за пластмаси

Няма замърсяване на въздуха в град Средец след пожар в района на завода за пластмаси.  При инцидента снощи горяха подготвени за преработка отпадъци.  Замерване, направено от мобилна лаборатория в две точки на града - край жилищните блокове и пред сградата на общината в центъра, не е отчело превишение по 26 показателя за допустимите стойности..

публикувано на 08.07.20 в 13:19
Снимката е илюстративна

Удължават договора за концесия на морски плаж „Бутамята“

Министерският съвет прие решение за удължаване срока на договора за концесия за морски плаж „Бутамята“, община Царево, област Бургас, сключен на 07.07.2000 г., и за намаляване на дължимото концесионно възнаграждение за морската ивица за текущата година. Чрез Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето бе въведена възможност..

публикувано на 08.07.20 в 12:23

Поривите на вятъра в Сливен достигнаха до 100 км/ч

Силен северен, поривист вятър през нощта предизвика частични изключвания на електрозахранването във вилната зона на Сливен и няколко  населени места в общината. Това съобщи инж. Снежана Кънева от отдел "Сигурност и управление при кризи". Скоростта на вятъра е била между 24 и 28 метра в секунда, което при поривите надвишава 100 километра в час...

публикувано на 08.07.20 в 11:59
снимката е илюстративна

Питат бургазлии как да бъдат именувани 130 улици в града

Пет обществени обсъждания за именуване на улици ще се проведат в различните административни райони, квартали и съставни селища на община Бургас. Това ще се случи до 10 юли и се налага поради влизането в сила на нови Подробни устройствени планове (ПУП) и искане от граждани за издаване на административни адреси. Броят на улиците е 130. Всяка от тях е..

обновено на 08.07.20 в 11:15