Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Община Несебър с нов уеб портал за Черноморския регион

Снимка: Община Несебър

Кметът на Община Несебър Николай Димитров подписа административен договор с Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ във връзка с наскоро одобрения проект „Черноморски археологичен, исторически и културен портал“. 

Проектът се финансира от Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейски инструмент за съседство „Черноморски басейн 2014-2020“, приоритетна ос 1.1. „Съвместно насърчаване на бизнеса и предприемачеството в областта на туризма и културата“ и ще е с продължителност 24 месеца. Партньори на Община Несебър по проекта са Музеят за национална история и археология в гр. Констанца, Румъния и Националният исторически музей на Република Молдова.

Общата стойност на проекта е 566 400 евро, като бюджетът на Община Несебър е 369 080 евро.

Основната цел на проекта е популяризиране на културните ценности в региона на Черноморския басейн. Уеб порталът, който ще се създаде, ще представя 3D модели на малки археологически обекти, на сгради, паметници и разкопки. Порталът ще включва още интегрирана библиотечна система, цифровизирана колекция на стари карти и WEB базирани GIS за георефериране на представените обекти. Индивидуалните потребители, желаещи да посетят региона и туристическият сектор, са сред целевите групи на проекта.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морско дъно или плаж? Летният казус с чадъри и шезлонги в Несебър продължава

Шест дни след като изтече крайният срок за премахването на чадърите и шезлонгите от малкия плаж до Ветроходния клуб в Несебър - плажните съоръжения още са там. Те са поставени за безплатно ползване от хотелиера на почивната база до плажа, но от Областната управа в Бургас заявиха, че за действията му няма правно основание. Междувременно на плажната..

публикувано на 07.08.22 в 17:14

Взривиха противопехотна мина на плажа край Царево

Екипи на Военноморските сили в Бургас взривиха противопехотна мина на Централния плаж в Царево. Опасният боеприпас е открит от туристи около 15.30мин. вчера. До взривяването на мината мястото е оградено и охранявано от полицията.  В 9.18 часа тази сутрин след като пристигналите около 20 туристи на плажа бяха отведени на безопасно разстояние екипи..

публикувано на 07.08.22 в 12:29

Община Бургас обяви обществена поръчка за фотоволтаици край Българово

Община Бургас е обявила обществена поръчка за проектирането и изграждането на мрежова фолтоволтаична централа в района на Българово. Предвижда се инсталираната мощност от нея да бъде до 800 киловата.  Целта на проекта е да се увеличи енергийната ефективност. Това ще доведе до намаляване на енергийното потребление и косвено до намаляване на..

публикувано на 07.08.22 в 09:26

Хранителните отпадъци от самолетите се обезвреждат в Сарафово

Остатъчните отпадъци от самолетите, които кацат на летище "Бургас", се обезвреждат в база в квартал Сарафово. Това става ясно от изискан по Закона за обществена информация отговор от РИОСВ по повод слушателски запитвания.      Храната, която остава от кетъринга по време на полет, се обезврежда първоначално в Сарафово, информират след наше..

публикувано на 07.08.22 в 09:22
Държавен фонд

Общини от селските райони могат да кандидатстват с проекти за пътища и ВиК

До 25 ноември българските общини могат да кандидатстват за  подобряване на пътната инфраструктура и на водоснабдителните системи в населените места. Парите са по Програмата за развитие на селските райони, а общият бюджет на двете мерки е 100 млн. лв. Държавен фонд Земеделие откри две процедури - за "Строителство, реконструкция или рехабилитация на..

публикувано на 06.08.22 в 10:27

ИАРА ще изследва запасите на черноморски видове риби и рапан

ИАРА ще изследва запасите на черноморски видове риби и рапан.  Изследването се финансира от Програмата за морско дело и рибарство по проект. Чрез него ще се подпомогне събирането, управлението и използването на първични биологични, технически, екологични и социално-икономически данни в рамките на Националната програма за събиране, управление и..

публикувано на 05.08.22 в 13:51

"Избирам България" - предимствата на почивка в Бургас

Маргарита Сергиева от София избира за втора поредна година да летува заедно със семейството си в Бургас, а не в някой от нашите курорти или в чужбина. Според нея градът се е развил изключително много в последните години. „Това е един модерен, европейски град, който спокойно може да се конкурира с всеки друг морски европейски град. Като..

публикувано на 05.08.22 в 13:03