Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спазват ли заведенията правилата за работа на закрито? (галерия)Неясноти в наредбата за работата на заведенията със затворени помещения принуждават собствениците сами да вземат решения как да изпълняват мерките. Това заяви бургаският ресторантьор Валентин Димитров. Собственикът на емблематично за града заведение на улица "Богориди" посочи:

"Казва се-не повече от едно семейство на маса, но те понякога са повече като брой хора. Настаняваме гостите през стол, през една маса. Другият казус е с ръкавиците за сервитьорите-отсервира от едната маса, отива на другата-там вече или трябва да смени ръкавиците или да ги дезинфекцира. На теория-добре, но на практика не е удобно. Приехме, че е по-правилно е да дезинфекцират и мият ръцете често, защото от талка на ръкавиците получават и кожни проблеми."

Към момента интересът към ресторантите на закрито е слаб. Основната причина е финансова, смята Димитров.
Спазването на мерките не е непосилно, смята собственикът на верига кафе-сладкарници в Бургас Стоян Георгиев. Той е доволен, че след повече от два месеца извънредно положение може да работи. Условията са същите като за външните маси:

"Отстояние 1.5 м от маса до маса. Всичко се дезинфекцира преди да започне работа, след всеки клиент, когато стане. Персоналът задължително е с маски. За клиентите вече това е техен избор. Би трябвало, когато влезе също да е с маска, докато му се вземе поръчката и се обслужва, но след това, когато започне консумация просто няма как."

Георгиев е доволен от първите дни при изцяло отворени обекти. По думите му хората не се притесняват да влизат в пространства с непознати, тъй като са зажаднели за свобода.

Проверка на БНР-Бургас показа, че в повечето заведения, особено в центъра на града, спазват изискванията към персонала, но имаше и сервитьорки, които разнасяха таблите без маски. Инспектори от Регионалната здравна инспекция редовно минават, но основно напомнят за изискванията и предупреждават за спазването им. Най-стриктно се следи за наличието на дезинфектанти, посочват от обектите. До дни със затоплянето на времето затворените помещения няма да са актуални, отбелязват собствениците и се надяват след 15 юни да отпаднат още ограничения.

Повече чуйте в звуковите файлове.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Созопол слагат втора бариера на кея след завишена тарифа за паркиране 

Община Созопол слага още една бариера на кея в Стария град след недоволство от завишена тарифа за паркиране . Посетител се оплака от три пъти по-висока сума, поискана му за престой на автомобила.   Вместо 30 лева, гостът бил принуден да плати 96 лева за паркинг на кея на Стария град в Созопол. Сумата е за пет дни. За това се оплака в..

публикувано на 04.07.20 в 17:28

Превозвачи настояват за засилен контрол по гарите в Бургас заради ,,копърките"

6 фирми,които осъществяват превоз в региона, изпратиха отворено писмо до медиите и отговорните институции с апел да бъде  намерено решение на познат с години проблем- нерегламентираната дейност на таксиметровите шофьори, които возят пътници на цената на един билет. Тази година ситуацията е още по -тежка, тъй като заради извънредната обстановка и вируса..

публикувано на 03.07.20 в 17:28

Зърнопроизводителите в Ямболско очакват по-ниски добиви

Значително по-ниски добиви, в сравнение с миналогодишните, очакват зърнопроизводителите в Ямболска област. Неподходящите метеоролигични условия и болестите са влошили и качеството на зърното.  Данните, с които разполага Областната дирекция „Земеделие”, са в много начален етап, но въпреки това са доста песимистични, уточни директорът Стоян Кунев: "За..

публикувано на 03.07.20 в 09:43

Лято 2020:  Малки къщи за гости или хотел?

Нарастващ интерес към екологичен и селски туризъм в малки населени места,  отчитат от Регионалната браншова асоциация. Тези места са все по-предпочитани заради това, че са по-изолирани и безопасни. Българският турист ще е главно действащо лице това лято. Чужденците са по-резервирани, предвид на рестриктивните мерки в техните..

публикувано на 02.07.20 в 17:48

ВАП сезира Ангелкова и КЗП за проблеми по Черноморието

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на туризма Николина Ангелкова и председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов за информации в медиите, че не се спазват изискванията при ползване на морските плажове и че се нарушават потребителски права. Министър Николина Ангелкова ще проверява..

публикувано на 02.07.20 в 16:37

Туристи останаха без чадъри и шезлонги на "Златна рибка"

Близо 800 български и германски туристи, настанени в хотелите около плаж „Златна рибка“ край Созопол, останаха без чадъри и шезлонги, въпреки че услугата влиза в цената на пакета. Причината е, че избраният концесионер на тази част от бреговата ивица, все още не може да влезе във владение, заради законови процедури. Сумата от 60..

публикувано на 02.07.20 в 16:21

Местната власт и бизнесът обединяват усилия за стабилизиране на летния сезон

Петте морски общини Бургас, Приморско, Несебър, Поморие и Созопол се обединиха около идеята за създаване на консултативен съвет. Целта му е по-голямо взаимодействие между местната власт, институциите и бизнеса за стабилизиране на летния сезон заради обстановката от Ковид-19. Има отменени резервации и полети от 15 юни насам, твърдят от..

публикувано на 01.07.20 в 18:32