Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАЗД се самосезира заради трагедията с удавените деца в Бургас

Държавната агенция за закрила на децата се самосезира от информация в медиите за трагичните инциденти в морето  на  седми юни. Тогава две деца загубиха живота си.На място има изпратен екип, който е осъществил връзка с органите за закрила на местно ниво и прокуратурата, съобщават от институцията.

Едно от удавените деца е на 12 години. То заедно с братчето си е настанено в Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания "Ронкали". Те са настанени там след акт на насилие с летален изход в семейството. Двама опитни психолози в кризисни ситуации работят на място за преодоляване на травмата от трагедията с всички деца, настанени в  центъра, както и с персонала, който се грижи за децата там денонощно.

 ДАЗД се извършва и проверка, за да се уточни, как детето е напуснало центъра във Ветрен, от кого е било придружено по време на излизането му на разходка и всички обстоятелства около инцидента. Предстои да се изясни и как се гарантират сигурността и безопасността на децата в центъра, както и до каква степен отговаря на изискванията и стандартите социалната услуга. Екипът на ДАЗД ще окаже и методическа подкрепа на работещите, за преодоляване на трудностите и проблемите.

ДАЗД потърси за съдействие дирекция „Социално подпомагане“ в Бургас, за да окаже подкрепа и на семейството на 17-годишното момче, което също загуби живота си в морето.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В жегите всички домашни любимци трябва да имат постоянен достъп до питейна вода.

Как да се грижим за домашните любимци в жегите

Наръчник със съвети как да се грижим в жегите за домашните си кучета, котки, зайчета и птички публикува международната организация за защита на животните „Четири лапи“. Кучета Високите температури могат да доведат до сърдечносъдови усложнения и топлинен удар. Освен това кучетата са изложени на риск от слънчево изгаряне на местата по..

публикувано на 23.07.24 в 12:30

Река Мочурица пресъхна край Стралджа

Река Мочурица, която е ляв приток на Тунджа, пресъхна. Причината е забентване, установи екип на кмета на Стралджа при посещение на място. Според Атанас Киров още преди да влезе в яз. Церковски чрез нерегламентирани водовземания водата се източва. Реката е забентена, вода има само на север към извора. Сигнализираха ми собственици на животни, които..

обновено на 23.07.24 в 12:27
Село Воден след пожара.

Сдружение"Усмивка" организира кампания в помощ на пострадалите във Воден

Кампания в помощ на пострадалите във Воден организира сдружение „УСМИВКА“. То е инициатор на няколко подобни акции и сега отново призовава гражданиет да дарят различни продукти, вещи и материали. Председателят на организацията Митка Георгиева препомни, че това е поредната тяхна инициатива в помощ на хора,пострадали от природно бедствие- от..

обновено на 23.07.24 в 11:30

Ефектите от горещите вълни – повишена заболеваемост и смъртност

През последните седмици наблюдаваме високи температури, които на места достигат и надхвърлят 40 градуса. България е обхваната от гореща вълна, която постепенно започва да намалява, но все още са в сила предупреждения да не се стои на слънце дълго време и да се приемат повече течности. Горещата вълна в България започна на 8 юли, когато беше..

обновено на 23.07.24 в 09:46

Паднали клони и наводнени улици след дъжда в Бургас (ВИДЕО)

Интензивният дъжд, който за 40 минути се изсипа над Бургас, наводни улици и затрудни трафика в града.  Наводнено е кръговото кръстовище на "Трапезица" и подземната улица.  Има изтръгнати дървета, а паднали клони нанесоха материални щети върху автомобили. Екипи на пожрната и общинските фирми режат и отстраняват дървета из целия град...

публикувано на 22.07.24 в 18:48

Към момента пожарът в община Болярово е овладян и локализиран

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран. На място остават десетки дежурни екипи, които ще следят за обстановката. Вече са монтирани и първите фургони за хората, останали без домове. За трайното решение на жилищния проблем  местната власт ще настоява за отпускане на  средства  от държавния бюджет.   Пожарът, който..

публикувано на 22.07.24 в 17:33

В сряда тръгва от Бургас нов бус с дарения за Воден

Бургазлии продължават да събират храна, вода и техника за пострадалите във Воден. В сряда ще тръгне нов бус към боляровското село, обясни за БНР Бургас  Делчо Карабялов, който е израснал  във Воден и познава тези, които са пострадали. В неделния ден той лично занесе първите дарения. Към момента хората имат достатъчно храна, поясни той. Имат нужда..

обновено на 22.07.24 в 16:43