Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Биле Фест" ще се проведе на остров Света Анастасия

| обновено на 17.06.20 в 11:35
Снимка: Община Бургас

Община Бургас организира "Биле Фест" на остров Света Анастасия. Лечебно-вълшебният фестивал ще се проведе на 19, 20 и 21 юни заедно с инициативата "За едно по-чисто море".

В ранните часове на 20 юни водолазите от клуб "Приятели на морето" - Бургас ще почистят морското дъно около острова. По традиция те ще помогнат за изваждането на едри пресни миди, които всеки може да опита безплатно, изпечени на тенекия на брега.

Стопаните на острова ще ви предложат да се разхладите с наливна бира и домашно приготвена медена лимонада със свежи ментови листа. 

В духа на Еньовден, Света Анастасия ще посрещне своите гости с фолклорни ритуали за здраве и плодородие. Билкови отвари ще забъркат специалисти от близо и далеч. Участниците в тазгодишното издание на фестивала ще представят собствено производство здравословни храни, домашни ястия, лечебни екстракти и мехлеми. Специално внимание в програмата е отделено на чудото на "Странджа" - кримският чай. Посетителите ще могат да си закупят на острова свежи билки за разсад, красиви сувенири и бижута с билки и цветя, както и ризи с български шевици.

Специалното меню с използване на традиционни билки ще приготвят островните готвачи от ресторант "100 години назад". 


ПРОГРАМА

19 юни

Посрещане на брега с разхлаждащи напитки - наливна бира и домашно приготвена медена лимонада със свежи ментови листа.

Многобройни изложители и демонстрации и през трите дни на фестивала:

Презентация с дегустация на "Кримски чай - билка от Острова" с Кирил Проданов и актьора Юрий Ангелов.

"Смидарь" - Родопска обредна пита за новородено. Приготвяне на пърленки с билкови добавки в островната пещ - демонстрация с дегустация, представени от Снежана Орлова от гр. Смолян.

 "Аромат на здравето" - нов продукт, приготвен от 7 вида етерични масла. Представя "Везбеница", гр. София.

"Зона на здравето" - билко и енергийно лечение. Представя Център Вадимелис, Стара Загора.

"Кодът в българската шевица" - представя "Везбеница".

Презентация на нова козметична серия на жива фреш козметика. Консултации и диагностика на лице. 

Натурални сапуни от Сливен. Представяне на лечебните и хигиенни свойства на натуралната козметика.

Декоративни свещи с растения. Представя Галерия "Усмихнати Осмици".

Бижута от шевици.

Сувенири и българска бродерия.

Сувенири и декорации от плъсти - Донка Станева.

Традиционна медовина от Средновековието. 

Островната кухня ще приготви специално билково меню - зелена супа, пресни картофки с пиле и билки от острова, а за десерт - кишкек, приготвен пред Вас.


20 юни

В ранните часове на деня водолазите от клуб "Приятели на морето" ще почистят морското дъно около острова.

Каним ви да опитате прясно изпечени миди на тенекия, току-що извадени от естествената островна ферма.

Дегустация на заварена билкова островна бира в лимитирани количества - приготвена специално за нас от крафт Метълхед Пивоварната - 10:30 до 15:00 ч. Медена на цвят, съдържа малц, хмел, мента, лайка, стандажански чай и мед-липа. Билките са събрани на острова.

Засаждане на островна билкова градина заедно с приятелите от ферма 15:00 до 19:30 ч.

И през този ден многобройните участници ще представят билки и здравословни храни, екстракти и мехлеми, както и автентичните начини за приготвянето им в миналото.


21 юни

В неделя сутрин от 11:00 ч. самодеен фолклорен ансамбъл "Китка" ще изпълни пред Вас ритуала Еньова Буля в навечерието на Еньовден.

От островната пещ ще вадим топъл хляб, замесен с квас, билки и зеленчуци.

В духа на Еньовден ще сплетем специален венец от билки - Еньовденски венец, който се пази до следващата година и с неговите билки се лекуват заболелите през годината хора и животни - 10:30 ч. 

За настроение ще звучи българска музика, а гласовитите ни гости ще могат да се извявят и участват в караоке.

Кораб " Анастасия " ще пътува по следния график:

Петък - 10:00 ч., 13:30 ч. и 17:00 ч.
Събота и неделя - 10:00 ч., 11:30 ч., 13:30 ч., 15:00 ч. и 17:00 ч.


Необходима е предварителна резервация на телефон 0882 004 124.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диана Фъртунова обича да експериментира в рисуването и кулинарията

Диана Фъртунова   е родена в София, но от години живее в Бургас. Завършила е предучилищна педагогика и  логопедия. . Работила е във редица вестници и като журналист в телевизия СКАТ.  Пише стихове още от ученическите си години. Член на Бургаския филиал на Съюза на свободните писатели в България и на Съюза на българските журналисти.  Издала е..

публикувано на 21.07.24 в 14:00

Крафт бира с вкус на пица и ванилия предлага петия фестивал в Минералните бани

18 пивоварни са част от петото издание на фестивала на крафт бирата, който ще се проведе събота и неделя традиционно в парк Минералните бани. Домакин е пивоварната в парка. Тази година има и международно участие с производители от Холандия, Германия, Кипър и Румъния. Общо над 70-80 вида бира могат да опитат посетителите, каза Ганчо Кожухаров,..

обновено на 20.07.24 в 16:53

Фестивалът на виното продължава и през уикенда

На десето място   по производство на вино в Европа застава България. В световен мащаб сме на 25-о място .  Това каза в Бургас Софи Палас от Международната организация по лозата и виното (OIV). Тя бе сред официалните гости за откриването на 12-ото издание на фестивала за вино и спиртни напитки. Събитието събира над 40 български и чуждестранни..

публикувано на 20.07.24 в 15:28

Канят на фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа" следващия уикенд

В Малко Търново следващия уикенд ще се проведе фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа". Той се организира за 14 – та поредна година. Целта му е да бъде показано нематериалното наследство на Странджанския край в автентичен вид, съобщи Милена Дренчева, секретар на НЧ "Георги Попаянов 1914",организатор на..

публикувано на 20.07.24 в 13:00

Бургазлийка е двойна шампионка на световно първенство по танци

16-годишната Ванеса Калчева стана двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals в Прага. Престижният формат събира близо 10 000 танцьори от цял свят, което е само с 500 по-малко от състезателите на Олимпиадата. Бургаското момиче е първата световна шампионка за България в категория „Шоу“. В категорията за дуети Ванеса и партньорката ѝ Габриела..

публикувано на 19.07.24 в 14:40

Над 40 винарни от цял свят пристигат в Бургас

12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas  обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно Международен конгресен център Бургас , зала Черноморие, на Морската гара в града.  Фестивалът се провежда в..

обновено на 19.07.24 в 11:24

Етнокухнята на музея ще представи на 19 юли специалитет от шопския край

Този път в Етнокухнята на музея ще приготвят специалитет, характерен за шопската софра.  Така продължава традицията да се представят в музея традиционни, но лесни ястия. Как се прави шопски хайвер ще покаже в Етнокухнята на бургаския музей журналистката Диана Фъртунова , която е и ненадминат майстор кулинар по отношение на традиционните български..

публикувано на 17.07.24 в 11:10