Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъбовата дървеница застрашава мановия мед в Странджа

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС



Разрастват се щетите, нанесени от дъбовата дървеница в горите на Странджа. За това сигнализира лесовъдът Дико Патронов. Той посочи, че проблемът с този вредител е от години, но държавата не предприема мерки. Щетите върху дъбовите гори се отразяват и на пчеларите, които добиват манов мед в региона. Дъбовата дървеница е американски вид, който обаче се наблюдава в страната ни от 2013 година.

Патронов обясни, че миналата година щетите, нанесени от вредителя, са били много големи в цяла вътрешна Странджа. „Този вид беше установен по всички растителни видове, не само по дъба, а и по бука и габъра, даже и по храсти. Нашите наблюдения миналата година показаха, че той вече е и в посока Царево, до село Граматиково. Беше установен в района на Папазова нива. Като всеки един нов вид, който се появява някъде, той няма местни врагове, които да го потискат. Разширението става много бързо. В момента ние можем да очакваме атака, която ще бъде по-тежка от миналата година“, посочи той. Според Дико Патронов трябва да се проучи опитът на САЩ и Турция в борбата с този вредител.

Освен лесовъдите и пчеларите в Странджа са притеснени. Причината е, че основната паша на пчелите, които произвеждат манов мед, е дъбът. Вредителят унищожава хлорофила на листата на дървото, което води до влошаване на растежа и продуктивността на гората. Редуцира се и явяването на мана. „Повече от 15 години работихме за марката защитеното наименование за произход "Странджански манов мед" и сме притеснени какво ще се случи, ако проблемът с дъбовата дървеница се задълбочи“, посочи производителят Манол Тодоров. Той допълни, че този проблем може да се отрази както на количеството, така и на качеството на меда. „Това ще е голям проблем за цяла Странджа. Ако се разрасне, според мен това ще е екокатастрофа“, посочи Тодоров.

Към момента качеството на мановия мед е много добро. Причината е, че неговата електропроводимост расте. Тя е признак, че в меда има повече минерали, протеини и органични киселини. „Преди години тя беше около 1 – 1.3 милисименса. Миналата година обаче беше своеобразен връх в електропроводимостта. Успяхме да произведен странджански манов мед с електропроводимост над 2 милисименса. Беше 2.3 милисименса, лабораторно доказано. Такъв мед няма никъде в България и никъде в Европа. Този мед и към днешна дата не е кристализирал“, обясни той. Манол Тодоров допълни, че ще сигнализира компетентните органи за проблема с дъбовата дървеница в горите на Странджа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 115 хил. лева е събраната сума до момента за пострадалите от пожарите в Болярово

115 571 лв. е събраната сума до момента за пострадалите в селата Крайново и Воден.  Дарителската сметка, открита от  община Болярово, за събиране на финансови средства за нови домове на  хората все още е открита.  Тунджанецът Митко Стоянов посети боляровското село Воден, за да се срещне със семействата с нови домове. На добротвореца ситуацията не..

публикувано на 07.08.24 в 10:27

Рибният фест се завръща в Царево през септември

Традиционният Рибен фест, който Община Царево организира, отново ще зарадва жители и гости на Южното Черноморие на 7 септември, съобщиха от местната администрация. Голямото забавление в края на лятото ще се проведе на пристанище Царево и ще започне още по обяд. Кулинарни състезания за приготвяне на рибена чорба, атрактивно кулинарно шоу от Ути Бъчваров..

публикувано на 07.08.24 в 10:00

Бившата ДАИ с нов директор. Има решение на драмата с техническите прегледи

Дамян Войновски е новият изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Автомобила администрация", бившата ДАИ, съобщи пред bTV служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Войновски заменя на поста Борислав Муеров, освободен в началото на тази седмица. "Човекът на тази длъжност трябва да има визия и да показва резултат. Не е..

публикувано на 07.08.24 в 09:42

145 години от създаването си отбелязват Военноморските сили

Военноморските сили на Република България отбелязват с различни събития 145-годишнината от своето създаване.  В Бургас програмата за годишнината ще започне днес: 10:00 ч. Военен ритуал по полагане на венци и цветя пред „Паметника на моряка“ в град Бургас. 19:30 ч. Празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили за жителите..

публикувано на 07.08.24 в 08:50

Започва изплащането на пенсиите за август

Изплащането на пенсиите през август чрез пощенските станции започва от днес и ще приключи до 20 август, съобщиха от Националния осигурителен институт. Днес пенсии ще получат пенсионерите, които получават парите си по банков път. Обезщетенията за безработица ще бъдат изплатени на 15 август, посочват още от НОИ.

публикувано на 07.08.24 в 08:35

Представят проекта за фотоволтаична централа на покрива на "Парк Арена"

Представят в Бургас най-новата инициатива на общината за създаване на Енергийна общност. Тя  си поставя за цел да изгради фотоволтаична централа с мощност 400 kWp на покрива на Плувен спортен комплекс в жк. „Славейков“. Очаква се над 85% от произведената енергия ще се консумира на място от плувния басейн, което е сред най- важните условия за..

обновено на 07.08.24 в 08:17

Без вода до 17 часа на няколко места в Бургас

Днес от 8:30 до 17:00 ч. без вода остават няколко адреса в Бургас: -ул."Уилям Гладстон", от ул."Фердинандова" до ул."Иван Шишман". -ул."Цар Асен", от ул."Цар Петър" до ул."Уилям Гладстон". -ул."Шейново", от ул."Иван Шишман" до ул."Фердинандова". -ул."Патриарх Евтимий", от ул."Цар Асен" до ул."Фердинандова". Ще се извършват строително монтажни..

публикувано на 07.08.24 в 08:08