Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат втората клетка на депото в Братово

Община Бургас проведе тръжна процедура и сключи договор за изпълнение на Фаза 2 от експлоатацията на регионално предприятие за управление на отпадъците "Братово - запад".

Процедурата включва проектиране и изграждане на Клетка №2 на депото, ретензионен басейн за инфилтратни води РБ 2, довеждаща и обслужваща инфраструктура на Клетка 2, отводнителна площадкова инфраструктура за бъдещата Клетка №3, реконструкция и разширение на пречиствателна станция за отпадни води.

Новината съобщи Община Бургас, след като преди ден информира, че ще изпълни техническа рекултивация на излязлото от експлоатация през 2015 г. старо депо Братово.

След съгласуване на инвестиционния проект, строителството ще се извърши за срок от 360 календарни дни. Същевременно ще бъде изготвен и технически инвестиционен проект за рекултивация на Клетка 1, който да бъде изпълнен след нейното закриване.

Стъпките за осигуряване на допълнителен капацитет и разширяване на регионалното депо за смесени битови отпадъци "Братово - запад" бяха предприети още през 2019 година от Регионалното сдружение за управление на отпадъците - регион Бургас.

С изграждането на Клетка 2 ще се осигури полезен обем за 518 510 кубически метра отпадъци. Едновременно с това ще бъде осигурена необходимата инфраструктура за екологосъобразно третиране на цялото количество неопасни отпадъци, генерирани на територията на общините от Регион за управление на отпадъците - Бургас, включващ общините Бургас, Камено, Айтос, Карнобат, Несебър, Поморие, Руен, Средец и Сунгурларе.

Увеличаването на капацитета на депото е продължение на Фаза 1, финансирана  от Оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 г., в рамките на която е изградена първа клетка и цялата инфраструктура на регионалното съоръжение.

Финансирането на обекта се извършва от деветте общини пропорционално, на база депонираните в Клетка 1 отпадъци за предходен период.

Днес акцент в политиките на ЕС са климатичните промени и поетапно преминаване към кръгова икономика, целяща ограничаването на отпадъците до минимум. Това от своя страна ще намали екологичното замърсяване, ще засили иновациите и конкурентоспособността и ще облекчи проблемите с набавянето на суровини. Важно е да разберем, че промяната започва от осъзнатата ни гражданска отговорност за състоянието на околната среда и че е време да преминем към активни действия за разделно събиране на отпадъците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Закриват старо депо за отпадъци в Братово

Община Бургас ще изпълни техническа рекултивация на излязлото от експлоатация през 2015 г. старо депо Братово. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация.  Проектът се осъществява с безвъзмездна финансова помощ по Оперативна Програма "Околна..

публикувано на 10.06.20 в 16:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Занаятчии и артисти ще превърнат Царево във фестивално градче за 10 дни

Фестивал на творческите занаяти и изкуство ще се проведе в Царево. Той е под надслов "Вдъхновение" и се организира за поредна година.  В рамките на десет дни морският град ще е домакин на събитието. Предвидени са творчески р аботилници, циркови номера,..

публикувано на 11.08.24 в 16:00

Организират концерт - спектакъл „Преображение Господне в Странджа 1903 година"

Фолклорен концерт – спектакъл посветен на 121 години от избухването на Илинденско - Преображенското въстание ще се проведе на открита сцена „Охлюва“ в Бургас. Той е под надслов „Преображение Господне в Странджа 1903 година" и се организира от..

публикувано на 11.08.24 в 15:00

Влакът „Чайка“ от София до Бургас също ще се движи с новодоставените вагони от Германия

БДЖ ще пусне в движение още от новодоставените германски вагони, съобщиха от пресцентъра на националния железопътен превозвач. Те ще влязат в съставите на бързия влак „Чайка“ от понеделник, 12 август, който пътува по направлението София - Бургас - София..

публикувано на 11.08.24 в 14:30

Минимални промени в цените на основните храни на борсите у нас

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА...

публикувано на 11.08.24 в 11:00
снимката е илюстративна

Четири дни без топла вода в Бургас заради ремонт

Спират топлата вода за всички абонати на “Топлофикация”-Бургас за четири дни в разгара на сезона.  Спирането е от 00:00 часа днес, 11 август, съобщиха от дружеството.  Топла вода няма да има до 20:00ч. на 14-и август. Причината за това е извършването..

публикувано на 11.08.24 в 07:30

Настаниха в Центъра за психично здраве в Бургас жена, буйствала днес в "Меден рудник"

34-годишна бургазлийка бе задържана от служители на Четвърто районно управление в Бургас, съобщиха от бургаската полиция. В момента тя е настанена за лечение в Центъра за психично здраве заради криза на психическа основа.  Установено е, че жената е живеела..

публикувано на 10.08.24 в 21:30

Родители боядисаха оградата на детската градина на Болярово

 Родители на деца от Болярово  освежиха оградата на  детска градина днес.Въпреки високите температури,те успяха да я боядисат в по-голямата и част, съобщават от общината. Следващата събота инициативата на родителите ще подкрепят и учителите. Предстои..

публикувано на 10.08.24 в 17:34