Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Асоциацията на парковете с два сигнала за нарушения при строителството край Синеморец (СНИМКИ)

7
местността "Поляните", над скалната забележителност известна като Корабите край Синеморец
Снимка: Нели Дончева, Асоциация на парковете в България


От Асоциацията на парковете в България ще внесат два сигнала, до Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), за нарушения при строителството на вили и хотели в местността „Поляните“ край курортното селище Синеморец. 

При проверка от Регионалната екоинспекция в Бургас не са установили нарушения, тъй като строителството е спряно в съответствие със Закона, който забранява строителни дейности по Черноморското крайбрежие през летния сезон.

В местността „Поляните“, над скалната забележителност известна като Корабите, е започнало строителството на 3 обекта. Най-близко до брега, буквално на върха на скалата се строи вила, а възложител на проекта е софийския адвокат Добромир Добрев. Кога върху скалата е имало земеделска нива и как терена е върнат на частни собственици, попитахме жители на Синеморец:

"Имаше много земеделци, те ги продадоха"
"Никога не е имало, аз лично го знам. Питайте големите - кметството, министрите, питайте Бойко Борисов."
"Жито имаше, но баш на скалата  - не"
"Земеделски бяха, да, сееха на времето там. Царевица, дини, пъпеши."

Теренът, върху който се строи вилата попада в защитени зони и е на територията на ПП “Старнджа“, каза тома Белев от Асоциацията на парковете в България:

"Другата защитена зона по директивата за хабитатите, няма заповед и няма определени цели. В този смисъл твърдението на директора на РИОСВ, когато е позволил това изграждане, че строителството не нарушава целите на защитената зона - няма как да е вярно."

В писмо до медиите от Регионалната екоинспекция в Бургас посочват, че проектът за строителството на вила е съгласуван след проведени процедури по реда на екологичното законодателство, които не са установили нередности с предмета и целите за опазване на защитените зони. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас ще си сътрудничи с Пловдив в сферата на туризма

Бургас ще си сътрудничи с Пловдив в сферата на туризма Невероятен фурор предизвика спектакълът „Път през Тракия“ на ансамблите „Странджа“ и „Тракия“ в Пловдив. Концертът е резултат от съвместен проект на ансамблите, който е реализиран чрез Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата. „Успешното партньорство, създадено между..

публикувано на 30.07.21 в 16:01

Буферни паркинги биха решили проблема с трафика в Слънчев бряг

Буферни паркинги в Слънчев бряг биха решили проблема с трафика. Пормени се статута на посетителите, комплексът е пълен.Повечето туристи тази година пристигат с автомобили и движението е много интензивно. Местата за паркиране бързо се изчерпват, каза изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров и уточни, че понякога се стига до конфликтни..

публикувано на 30.07.21 в 14:24

Туроператори недоволни от последната заповед на здравния министър

Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ искат редактиране на последната заповед на здравния министър касаеща влизането в нашата страна от червени зони. От сдружението искат документът, който влезе в сила вчера да бъде преразгледан. Според браншът здравният министър попарва и последните надежди на..

публикувано на 30.07.21 в 11:33

Краен срок за подаване на документи за съфинансиране на застраховки на продукция от земеделците

Днес изтича срокът, в който земеделските стопани могат да подават документи за съфинансиране на застраховките на своята продукция. Финансовият ресурс за тази помощ е  5 млн. лева. По схемата за съфинансиране на застраховки могат да кандидатстват фермери, които отглеждат поне 3 декара зеленчуци и поне 5 декара овощни или етерично-маслени култури...

публикувано на 30.07.21 в 08:36

377 процента е ръстът на украинските туристи тази година спрямо миналата

377 процента е ръстът на украинските туристи в България тази година спрямо миналата. Сред тях има и ученици, които са на лагери. Голяма част от украинците пристигат това лято с автобуси, сред тях има и семейства, и индивидуални туристи, съобщи министърът на туризма Стела Балтова в Слънчев бряг, където се срещна с Мариана Олескив, председател на..

публикувано на 29.07.21 в 16:24
Вромос

Министър Балтова: Проверка ще бъде извършена на плаж Вромос

 Проверка ще бъди извършена на плаж Вромос, след появили се снимки, на които се виждат автомобили, паркирани на плажната ивица. Министърът на туризма Стела Балтова, заяви: Ситуация, която е скандална.Така мога да я определя.Мога да уверя, тъй като, това е неохраняем плаж и той се управлява от Областна администрация, веднага съм се свързала с..

публикувано на 29.07.21 в 14:55

Туристи „резервират“ с хавлия място на първа линия до морето

Тази година цените на чадърите и шезлонгите са по-ниски в сравнение с предишни сезони. Някои туристи обаче пак намират начини да „надхитрят“ системата. Освен поставяне на хавлия, за да си „резервираш“ място на първа линия до морето, има и друга практика – „подаряване“ на касов бон за платената услугата на нов турист на плажа. Това обаче създава..

публикувано на 29.07.21 в 12:36