Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Близо 4 000 седмокласници от бургаска област ще се явят в понеделник на изпит

За първи път и отново при строги противоепидемични мерки, както при матурите, ще се проведе и националното външно оценяване за седмокласниците. Първият изпит по български език и литература е на 15-ти юни, в понеделник, а за 17-ти юни е насрочен този по математика.

На националното външно оценяване кандидат-гимназистите ще бъдат допускани с документ за самоличност, черен химикал и задължително маска за лице. За разлика от матурите, този път учениците ще държат изпитите в училището където учат, а на входа избирателно ще се мери телесната температура, посочи директорът на регионалното управление на образованието Виолета Илиева. Общо 103 са учебните заведения в бургаска област, за които е създадена необходимата организация.

3906  са седмокласниците в бургаска област тази година. Приблизително толкова - 3718 са свободните места в гимназиите, за които те ще кандидатстват. Тази година има 13 нови специалности, сред които брокер на недвижими имоти и професии, свързани с ай ти технологиите.

От виртуалната панорама на средното образование, качена на сайта на регионалното управление, всеки ученик може да разгледа всички специалности и училища, за да направи своя избор. 


Тази година, заради извънредното положение, както и при матурите, датите на които трябваше да се проведе националното външно оценяване след седми клас бяха изместени във времето. Това обаче няма да окаже влияние на етапите на приема в гимназиите, защото ще се съкрати процеса на проверка на работите, увери Виолета Илиева.

Подробностите можете да чуете от звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейска нощ на учените в Бургас този петък (ОБНОВЕНА)

Екологията и климатичните промени ще са акцентът тази година на Европейската нощ на учените, която ще се проведе в Бургас този петък . В нея ще се включат студенти, докторанти и млади учени от трите университета на града. Това каза проф. Севдалина Турманова, преподавател в бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" и председател на..

обновено на 23.09.21 в 12:38

Директорката на ЦСОП "Отец Паисий" е подала оставка

Директорката на центъра за специална образователна подкрепа „Отец Паисий“ Диана Костова е подала оставка. Причина за това станаха скандалните видеа, които показаха агресия от страна на учители към деца в учебното заведение.  В момента е назначен временно изпълняващ дейността директор – Валя Мантарева, до обявяването на конкурс, казаха за БНР..

публикувано на 21.09.21 в 12:15

Откриха четвъртата академична година във филиала на НХА в Бургас

Засилва се интересът на студентите към филиала на Националната художествена академия в Бургас. Тази година първокурсниците са повече от предходните години. За общо 120 студенти от филиала  започва и новата учебна година. Тя ще е много важна, защото завършват първите випускници, каза директорът на филиала доц. Димо Колибаров. "Това е много важна..

публикувано на 21.09.21 в 11:03

Община Болярово подпомага ученици с дрехи и обувки

Община Болярово и тази есен ще подпомогне възпитаници на двете училища и на детската градина с обувки и дрехи. 2000 лв. за това да бъдат преведени по сметката на Средно училище „Д-р Петър Берон“ - Болярово, 1200 лв. по сметката на Основно училище „Стефан Караджа“ - Стефан Караджово и 1000 лв. по сметката на ЦДГ „Здравец“, предлага кметът на..

публикувано на 21.09.21 в 10:50

Университет „Асен Златаров" откри новата си академична година

Университет „Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас започна новата си академична година. Стотици студенти – първокурсници прекрачиха за пръв път прага на най-голямото висше учебно заведение в Югоизточна България.  С оглед на противоепидемичните мерки стартът на академичната година не бе даден с обща официална церемония за старта на академичната..

публикувано на 20.09.21 в 15:43

Напредва строителството на новия корпус към СУ "Кирил и Методий"

Напредва строителството на допълнителния корпус, който се изгражда към средното училище „Кирил и Методий“ в Бургас. Грубият строеж на двуетажната сграда е готов, съобщи заместник-кметът по образованието Йорданка Ананиева:  "Започват довършителните дейности. Инсталациите. Той ще бъде готов за следващата учебна година. Още малко колегите ще поработят на..

публикувано на 19.09.21 в 21:06

80% от завършващите БСУ работят по специалността си

За 30 години Бургаският свободен университет има около 30 хиляди дипломирани студенти от различните специалности. Анализите показват, че 80% от тях работят по специалността си. Това обяви в навечерието на годишнината от създаването на висшето учебно заведение ректорът проф. Галя Христозова. По думите й около 20% от завършилите вече заемат..

публикувано на 17.09.21 в 15:56