Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Близо 4 000 седмокласници от бургаска област ще се явят в понеделник на изпит

За първи път и отново при строги противоепидемични мерки, както при матурите, ще се проведе и националното външно оценяване за седмокласниците. Първият изпит по български език и литература е на 15-ти юни, в понеделник, а за 17-ти юни е насрочен този по математика.

На националното външно оценяване кандидат-гимназистите ще бъдат допускани с документ за самоличност, черен химикал и задължително маска за лице. За разлика от матурите, този път учениците ще държат изпитите в училището където учат, а на входа избирателно ще се мери телесната температура, посочи директорът на регионалното управление на образованието Виолета Илиева. Общо 103 са учебните заведения в бургаска област, за които е създадена необходимата организация.

3906  са седмокласниците в бургаска област тази година. Приблизително толкова - 3718 са свободните места в гимназиите, за които те ще кандидатстват. Тази година има 13 нови специалности, сред които брокер на недвижими имоти и професии, свързани с ай ти технологиите.

От виртуалната панорама на средното образование, качена на сайта на регионалното управление, всеки ученик може да разгледа всички специалности и училища, за да направи своя избор. 


Тази година, заради извънредното положение, както и при матурите, датите на които трябваше да се проведе националното външно оценяване след седми клас бяха изместени във времето. Това обаче няма да окаже влияние на етапите на приема в гимназиите, защото ще се съкрати процеса на проверка на работите, увери Виолета Илиева.

Подробностите можете да чуете от звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Засилен интерес към Националната програма „Отново заедно“ в Ямбол

Засилен интерес към Националната програма „Отново заедно“,отчитат от Регионалното управление на образованието в Ямбол. За безплатна лятна почивка на своите ученици са кандидатствали от 16 учебни завадения. Целта на програмата е да социализира отново учениците, след дългите месеци дистанционно обучение, заради COVID-19.  510 ученици от 16 училища ще..

публикувано на 26.07.21 в 08:24

Започна изграждането на трети корпус на детска градина в „Меден рудник“

Започна изграждането на нов, трети корпус на модерната детска градина „Надежда“ в ж.к. „Меден рудник“.  Сградата на корпус „В“ ще бъде на 2 етажа, а визията й ще кореспондира с изградени вече корпуси „А“ и „Б“. Днес символичен старт на строителните дейности даде кметът Димитър Николов. „След построяването на първите два корпуса на детска градина..

публикувано на 22.07.21 в 12:16

Напредва строителството на новия корпус на училище „Св. св. Кирил и Методий“

К метът Димитър Николов посети строителната площадка на новоизграждащия се корпус на училище „Св. св. Кирил и Методий“. Постройката вече е издигната на груб строеж, като в момента се работи на последното ниво на бъдещия спортен корпус. „Новият корпус ще предостави на учениците възможност за участие в различни спортни дейности и придобиване на..

публикувано на 19.07.21 в 15:45

В 14 часа обявяват резултатите от първото класиране за гимназиите

В надпреварата участват над 57 хиляди ученици. Местата за тях в професионалните и профилираните гимназии, както и  в средните и обединените училища, са близо 63 хиляди, разпределени в  над  2 400 паралелки.  Пред "Хоризонт" председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в София Диян Стаматов..

обновено на 13.07.21 в 10:47

Механотехникумът е бургаското училище посланик на Европейския парламент

Бургаската професионална гимназия по механоелектротехника и електроника е училище посланик на Европейския парламент. Тази образователна програма е насочена към ученици в гимназиалния етап на обучение от средни и професионални училища и цели да подобри осведомеността им относно Европейския съюз, европейското гражданство и..

публикувано на 12.07.21 в 09:05

Много въпросителни около безплатните ученически почивки

Туристически пакет за шестдневно пътуване на стойност 500 лева осигурява Министерството на образованието за лятната почивка на учениците. Инициативата е по Националната  програма „Отново заедно“, която  е финансирана с 15 млн. лв. от държавния бюджет. С тях на почивка ще бъдат изпратени 30 000 деца и придружаващи ги педагози. Програмата вече е..

публикувано на 23.06.21 в 13:57

Програмиране на изкуствен интелект в бургаска гимназия

Обучение по  програмиране на изкуствен  интелект започва от следващата учебна година в  бургаската гимназия по компютърно програмиране  и иновации.   План- приемът за следващата учебна година осигурява новите възможности  за учениците. Директорката  на училището  Димитрина  Тодорова пояснява:  Ще бъдем първите в България, които ще приемем деца по..

публикувано на 23.06.21 в 12:49