Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Солистите на Държавна опера – Бургас с концерт във "Флората"

Солистите на Държавна опера – Бургас ще представят концерта „Молитва – Вяра, Надежда, Любов“. Той е включен във втория уикенд от културно-туристическата програма на Общината, този път под надслов „Сцената се завръща“. 

В градината на Експозиционен център "Флора", ще прозвучат произведения от световната класика, обединени от символичното заглавие. В него ще се представят солистите: Людмила Михайлова – сопран, Мария Цветкова-Маджарова – сопран, Нона Кръстникова – сопран, Йоана Кадийска – мецосопран, Яни Николов – тенор, Бранимир Недков – баритон, Делян Славов – бас, Диман Панчев – бас, Костадин Мечков – бас. Корепетитори: Дария Кръстева и Райна Попова. 

В програмата на оперния концерт ще прозвучат: Ария на Валентин от операта „Фауст“ от Шарл Гуно, в изпълнение на Бранимир Недков, Ария на Мария-Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев ще бъде представена от Людмила Михайлова, „Сънят на Елза“ из операта „Лоенгрин“ от Рихард Вагнер ще чуем в изпълнение на Нона Кръстникова, „Молитва на Захария“ от „Набуко“ на Джузепе Верди ще изпълни Диман Панчев, Йоана Кадийска ще чуем с Ария на Фенена, също от Вердиевата опера „Набуко“, тя ще представи и Ария на Шарлот от „Вертер“ на Жул Масне. „Аве Мария“ от „Отело“ на Верди ще бъде изпълнена от Мария Цветкова-Маджаров, Делян Славов ще чуем с Бас ария из „Реквием“ на Верди. „Лакримоза“ – също из Вердиевия „Реквием“, ще прозвучи в изпълнение на Мария Цветкова-Маджарова, Йоана Кадийска, Яни Николов и Делян Славов. Нона Кръстникова ще представи Ария от „Матеус Пасион“ от Йохан Себастиан Бах, Ария от „Стабат Матер“ от Джовани Батиста Перголези ще бъде изпълнена от Людмила Михайлова, „Плачът на Федерико“ от операта „Арлезианката“ от Франческо Чилеа ще прозвучи в изпълнение на младия тенор Яни Николов. Басът Костадин Мечков ще изпее Ария на Фиеско от операта „Симон Боканегра“ от Джузепе Верди. Финалът на „Молитва“ ще бъде ансамбъл от операта „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт, в изпълнение на всички солисти.  

В оперния концерт ще вземе участие и хорът на Държавна опера – Бургас, който ще допълни атмосферата на „Молитва – Вяра, Надежда и Любов“ с мащабно звучене и емоционално въздействие.

Камерният концерт ще се проведе на 19-и юни, в 19.30 часа  в Експо център "Флора" - Бургас.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спектакълът на Александрина Пендачанска ще бъде в НХК

„Това съм аз",  мултимедийният спектакъл на примата на оперното изкуство Александрина Пендачанска ще бъде представен в Бургас.  Организаторите съобщават, че той ще се състои в Културния дом на НХК, а не в Летния театър, както бе обявено предварително.  Със своите 70 роли, три номинации за Грами и почти 35 години на сцената, Пендачанска ще..

публикувано на 01.07.22 в 15:14

Звездни гости част от младежкия фестивал „Солинария“

„Солинария“, ф естивалът на младите, се завръща на сцените в Созопол с поредица от концерти на най-горещите млади имена на българската класическа и джаз сцена. Музикалното събитие стартира на 11 юли с концерт на проф. Лилия Бояджиева (пиано) и Ангелина Абаджиева (цигулка). Изтъкнатите музикантки са и менторите на майсторските класове по..

публикувано на 01.07.22 в 13:52
TANU WEDS MANU, India, 2011

Прожектират в Бургас касови Боливудски филми

Индийската филмова култура ще бъде представена в Бургас от 4 до 7 юли. Съвременните прожекции ще потопят киноманите в интригуващия свят на Боливуд.  “Tanu Weds Mаnu” - “Тану се жени за Ману” е съвременна романтична комедия, която ще даде старт на проявата в понеделник, 4 юли . Лентата успява добре да се пошегува с т.нар. уреден брак в Индия. Главните..

публикувано на 01.07.22 в 13:22

Пускат в продажба билетите за "Бургас и морето"

От понеделник започва продажбата на билети за песенния конкурс „Бургас и морето“.  С него ще се получи и карта за гласуването за наградата на публиката. С уникалния код изписан върху нея, всеки от присъстващите в Летния театър, ще има възможност да гласува за песента, която хареса най-много. Кодът на картата ще бъде валиден единствено по време на..

публикувано на 01.07.22 в 11:53

Петгодишни изпълнители идват за "Сезони"

Четирима петгодишни изпълнители от Пловдив са най-малките на възраст, които ще участват в песенния конкурс на арт фестивала „Сезони“. Той ще се проведе от 1 до 3 юли в експо център „Флора“. Над 300 участници от цялата страна са заявили присъствие в различните негови прояви. Деца и младежи на възраст от 5 до 19 години ще представят   поп..

обновено на 01.07.22 в 08:25
Георги Господинов

Георги Господинов ще представи три свои книги в родния Ямбол

Писателят Георги Господинов ще представи днес три свои книги в родния си град. Друг голям ямболски творец – Христо Карастоянов, също ще вземе участие в срещата с читателите.  Г еорги Господинов и Христо Карастоянов ще представят книгите „Времеубежище“, „В пукнатините на канона“ и „Избрани истории“, издадени през последните три години.  След..

обновено на 30.06.22 в 18:47

Интересни находки откриха археолози край нос Чироза

Проучванията около Чироза започнаха през 2020 година и още тогава попаднахме на интересни находки, каза днес директорът на Регионалния исторически музей в Бургас Милен Николов, който е един от ръководителите им. Те са съвместни с Националния историческия музей. С помощта на община Бургас и осигуреното от нейна страна финансиране, продължихме...

публикувано на 30.06.22 в 15:24