Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Редуциране на "синята зона" в "Братя Миладинови" искат бургазлии

| обновено на 16.06.20 в 17:05

Бургазлии изготвиха подписка и анкета, с цел да се премахне новосъздадения в комплекс „Братя Миладинови“ район на „синята зона“. В проведеното от тях проучване се казва, че мнозинството са против платеното паркиране пред домовете им.

Разнопосочни мнения има относно новата зона за платено паркиране в бургаския комплекс „Братя Миладинови“. Тя беше разширена преди месец, а граждани изпратиха до общинския съвет подписка с искане да бъде премахната. Мненията на живеещите в района са на двата полюса, показа наша анкета:

„… Проблемът е, че като ни идват гости, трябва да плащат за паркинг. Ние нямаме затрудненията с централната част…

…Намирахме места що-годе, намирахме. Сега винаги ще се плаща и защо е това нещо?...

… По-удобно е, повече места…

… Предпочитам да си плащам. Даже и вечер да има и през уикендите да има пак е по-хубаво, защото събота и неделя става лудница – селяните идват и си оставят колите тука…

…. Не е особено удобно, защото в момента не живея тука. Сега, като дойда при родителите си, трябва да си пускам SMS постоянно“, коментираха бургазлии.

Гражданите ще усетят положителния ефект на „синята зона“, коментира председателят на комисият по транспорт към общинския съвет Евелина Михалева. В района, в който зоната беше увеличена, паркирането беше трудно преди това, посочва тя:

Всеки има право, в района, в който живее, да иска по-добра среда за живот. Но те защо не дадат време малко на синята зона, да видят, че на тях ще им хареса много повече. Наистина, хората ще свикнат със синята зона и ще разберат, че тя има повече предимства, отколкото недостатъци. Просто това – да се прибереш в дома си и да има къде да паркираш, не е ли най-добрият вариант? Аз имах страшно много срещи с граждани от този район и от „Братя Миладинови“, и от новото разширение във „Възраждане“ – всички искаха синя зона“, казва Михалева.

„Синята зона“ там може да бъде намалена, след като има искане от граждани. Това коментира заместник - председателят на транспортната комисия Манол Тодоров. Тя не решава проблемите с паркирането, категоричен бе Тодоров:

Това просто избутва повече хората, които искат да свършат някаква работа в центъра или пък живеещите – да паркират по-далеч от техните домове или работни места. Така че, категорично, не подкрепяме тази политика, с която до безкрайност да се разширява синята зона. Още повече в „Братя Миладинови“ лично аз не го намирам за чак толкова централно място, че да бъде синя зона. Когато имаме пет писма, които казват „Да, ние искаме синя зона“ и насреща имаме петдесет човека, които казват, че не искат, значи трябва да се съобразим с хората, които не искат синя зона“, казва той.

Не е проблем да извадим един район от „синята зона“, коментира Манол Тодоров.

Крайното решение ще бъде взето на сесията в края на месеца.

Подробности можете да чуете в прикачените файлове. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЗОВ ЗА ПОМОЩ! Да помогнем на малкия Криси

 3-годишният герой Кристиян се бори с   4-ти стадий на  Абдоминален  Невробластом – Метастатичен.  В университетската болница „Света Марина” -  Варна, му откриват  туморно образувание на дясна надбъбречна жлеза. Следва лечение с осем тежки, но успешни курса химиотерапия като спасяват живота на детето. Една от най-добрите клиники в Турция –..

публикувано на 16.04.21 в 15:40
Мая Манолова

"Булевард Демокрация" - на 16 април

Новият парламент задмина всички други развлекателни предавания; сериала, в който Гопи изпра лаптопа на Ахем; както и новата Кечмания. Заседанията заприличват на някакво странно риалити, в което над 200 души викат, крещят, махат с ръце и всички са опозиция. Към момента никой не е управляващ, а вече бившият премиер спази традицията си и не се появи в..

публикувано на 16.04.21 в 14:55

Нова платена зона за паркиране в Бургас

Нова платена зона за паркиране ще бъде въведена в Бургас. Тя ще обхване улиците „Ст. Стамболов“ - „Дунав“ - „Демокрация“ - „Сан Стефано“. Синята зона ще  бъде въведена в експлоатация от понеделник, 19.04.2021 г. В офиса на ОП „Транспорт“ на ул. „Александровска“ №106 започна издаването на стикери за локално паркиране по постоянен адрес на..

публикувано на 16.04.21 в 13:46

Паметник на медиците ще има пред УМБАЛ-Бургас

Първият в България монумент в признателност към медиците и тяхната благородна професия ще бъде пред УМБАЛ-Бургас. Единственият в столицата докторски паметник е в почит  към лекарите, загинали в Руско-турската война. Проектът е на скулптора Никола Станчев и архитект Росица Йовчева.  Скулптурна група и постамент с височина близо 3..

публикувано на 16.04.21 в 12:57
архив

1 000 подписа трябват за паметник на д-р Живко Радев

Подписка от поне 1 000 души е необходима, за да се изгради паметник на д-р Живко Радев в Бургас. Предложението, да бъде почетено делото на уважавания хирург, беше на Веселин Пренеров от ГЕРБ, но, според негови колеги, не е спазена процедурата за това. Според председателя на правната комисия Иво Баев, Пренеров не е спазил нарочната наредба:..

публикувано на 16.04.21 в 12:08

Започна реставрацията на фасадата на бургаския храм „Св. св. Кирил и Методий“

Започна работата по мащабната реставрация и консервация на фасадата на бургаския храм „Св. св. Кирил и Методий“. Това информира кметът Димитър Николов в социалните мрежи. Направен е подробен анализ на техническото състояние на църквата и получените през годините увреждания по фасадата и архитектурните елементи.   Характерните фрагменти по..

публикувано на 16.04.21 в 11:48
ЖП гара Карнобат

Пътниците доволни от обновената гара в Карнобат

Безопасна и удобна за ползване е новата жп гара в Карнобат , смятат пътниците. Хората, които често използват железопътния транспорт са приятно изненадани от обновеното съоръжение.  Преобразиха гара Карнобат с европари Една от най-големите ползи е, че преминаването към линиите вече става съвсем безопасно чрез подлез, коментират..

публикувано на 16.04.21 в 10:34