Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Редуциране на "синята зона" в "Братя Миладинови" искат бургазлии

| обновено на 16.06.20 в 17:05

Бургазлии изготвиха подписка и анкета, с цел да се премахне новосъздадения в комплекс „Братя Миладинови“ район на „синята зона“. В проведеното от тях проучване се казва, че мнозинството са против платеното паркиране пред домовете им.

Разнопосочни мнения има относно новата зона за платено паркиране в бургаския комплекс „Братя Миладинови“. Тя беше разширена преди месец, а граждани изпратиха до общинския съвет подписка с искане да бъде премахната. Мненията на живеещите в района са на двата полюса, показа наша анкета:

„… Проблемът е, че като ни идват гости, трябва да плащат за паркинг. Ние нямаме затрудненията с централната част…

…Намирахме места що-годе, намирахме. Сега винаги ще се плаща и защо е това нещо?...

… По-удобно е, повече места…

… Предпочитам да си плащам. Даже и вечер да има и през уикендите да има пак е по-хубаво, защото събота и неделя става лудница – селяните идват и си оставят колите тука…

…. Не е особено удобно, защото в момента не живея тука. Сега, като дойда при родителите си, трябва да си пускам SMS постоянно“, коментираха бургазлии.

Гражданите ще усетят положителния ефект на „синята зона“, коментира председателят на комисият по транспорт към общинския съвет Евелина Михалева. В района, в който зоната беше увеличена, паркирането беше трудно преди това, посочва тя:

Всеки има право, в района, в който живее, да иска по-добра среда за живот. Но те защо не дадат време малко на синята зона, да видят, че на тях ще им хареса много повече. Наистина, хората ще свикнат със синята зона и ще разберат, че тя има повече предимства, отколкото недостатъци. Просто това – да се прибереш в дома си и да има къде да паркираш, не е ли най-добрият вариант? Аз имах страшно много срещи с граждани от този район и от „Братя Миладинови“, и от новото разширение във „Възраждане“ – всички искаха синя зона“, казва Михалева.

„Синята зона“ там може да бъде намалена, след като има искане от граждани. Това коментира заместник - председателят на транспортната комисия Манол Тодоров. Тя не решава проблемите с паркирането, категоричен бе Тодоров:

Това просто избутва повече хората, които искат да свършат някаква работа в центъра или пък живеещите – да паркират по-далеч от техните домове или работни места. Така че, категорично, не подкрепяме тази политика, с която до безкрайност да се разширява синята зона. Още повече в „Братя Миладинови“ лично аз не го намирам за чак толкова централно място, че да бъде синя зона. Когато имаме пет писма, които казват „Да, ние искаме синя зона“ и насреща имаме петдесет човека, които казват, че не искат, значи трябва да се съобразим с хората, които не искат синя зона“, казва той.

Не е проблем да извадим един район от „синята зона“, коментира Манол Тодоров.

Крайното решение ще бъде взето на сесията в края на месеца.

Подробности можете да чуете в прикачените файлове. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Оставка" с тебешир на площада пред общината (снимки)

Бургас се включи с творческа вечер в националния протест. Недоволните от управлението изрисуваха исканията си "Оставка!" и "Мутри вън"  с тебешир на площада пред общината. Направен бе и колаж от ръце, символ на обединената гражданска сила. Над 30 души се включиха в акцията. Очакваме тежките решения на Борисов, но нищо различно оставка не ни..

обновено на 11.08.20 в 20:26

Кампания насърчава младежкото доброволчество

„По стъпките на будителите” бе мотото на поредната съвместна превантивна инициатива на Обществен дарителски фонд – област Бургас, Община - Бургас и ОДМВР – Бургас, в която се включиха ученици от училище „Княз Борис I” и членовете на Сдружение „Пенсионерски клуб „Пристанище – Бургас” с председател Стоя Янчева. Инициативата – част от кампанията за..

публикувано на 11.08.20 в 17:34

Възстановяват цялостното движение по ремонтирания участък на "Демокрация"

Завърши ремонтът на частта от булеварда, заключена между ул. "Цар Симеон I" и ул. "Св. св. Кирил и Методий". Подновена е ВиК мрежата, тротоарната настилка и асфалтовото покритие в двете платна за движение. На 12.08.2020 г., сряда, около 12.00 часа, ще бъде възстановено нормалното движение на автомобили, като се връщат старите посоки. Ще бъдат..

публикувано на 11.08.20 в 16:42

Фестивал на творческите занаяти и изкуства ще бъде открит в Царево

Фестивал на творческите занаяти и изкуства ще бъде открит от 13-ти/четвъртък/ до 18-ти/вторник/ август в Арт зоната на централната улица ,,Хан Аспарух"  в Царево.  Тази година фестивалът ще бъде под наслов - "Вдъхновение".  Посетителите ще могат да видят продукцията на тъкачи, дърворезбари, музиканти, грънчари, художници, ковачи и бижутери...

публикувано на 11.08.20 в 15:46

Николай Бареков обвини Иво Прокопиев в нарушение на Конституцията (СНИМКИ)

Бившият евродепутат Николай Бареков обвини бизнесмена Иво Прокопиев в нарушение на Конституцията и превръщането на полуостров в частна територия. Той и още 20 души протестираха пред имота на Прокопиев, който е една от 4-те вили построени над емблематичната скала „Германката“ в местността Буджака. "Няма как частно море, частен плаж и частен..

публикувано на 11.08.20 в 15:21

Вижте събитията от тематичния Уикенд на Мария тази седмица в Бургас

Поредният тематичен уикенд, организиран от община Бургас обединява редица интересни събития под шапката на  Уикенд на Мария. По-голямата част от тях са  базирани в или около експоцентър "Флора" в Морската градина. Там можете да слушате музика, да гледате куклен театър, да видите живи папагали, екзотични тропически пеперуди или да си купите книга от..

публикувано на 11.08.20 в 15:17

От днес животновъди и пчелари кандидатстват по de minimis

Животновъдите и пчеларите могат да кандидатстват от днес до 24 август за финансово подпомагане по de minimis в областните дирекции на ДФ "Земеделие". Субсидията от 25,66 млн. лв. е за фермери, които отглеждат крави, юници, биволи, овце - майки и кози-майки Ресурсът по минималната помощ de minimis за пчеларите е в размер на 5 милиона лева. Подпомагането..

публикувано на 11.08.20 в 12:13