Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионален регистър на брокерите пусна Национално сдружение Недвижими имоти

 Професионален регистър  на юридически лица, които предоставят посредничество при сделки с недвижими имоти и физическите лица, упражняващи професията „Брокер на недвижими имоти“ започна да функционира. Той е поредна стъпка в работата на Национално сдружение Недвижими имоти в посока по-висока степен на прозрачност на бранша. Включването в регистъра е доброволно. Това  може да направи  всяка агенция за недвижими имоти и нейните брокери и агенти, които приемат правилата на Международната коалиция за етични стандарти. Компаниите ще може да представят на потребителите своя опит, мисия, визия и бизнес модел. Всеки брокер и агент ще може да декларира своето образование, професионални квалификации, специализации, сертификати и др.  

Чрез професионалният регистър  продавачи, купувачи, наемодатели, наематели  ще могат да намят нужната информация  за конкретна агенция и да се запознаят с условията при които работи.

Идеята за регистъра е стара, още от създаването на Националното Сдружение на Недвижими имоти, това обясни заяви председателят му Добромир Ганев. Първо ще го презентираме на фирмите, а после и на потребителите :

В регистъра могат да търсят компания в даден район или град. Търсенето може да става, когато имате вече някаква информация, да проверите, да разберете дали фирмата е част от този регистър. Ако пък тепърва излизате на пазара и искате да научитете повече за компаниите, да изберете една или две, за да направите срещи и да си изберете дългосрочен партньор, това е улеснение. Правим и бизнесът по - прозрачен.

В момента текат различни реклами на платформи  за продажба и отдаване на наем на имоти, това е нормално, каза Ганев:

Стига тези платформи да не заблуждават. В момента работим по няколко сигнала за заблуждаващи послания.Всеки има право да избере начина, по който излезе на пазара, дали ще реализира продажба или покупка, няма как да го коментираме. Това е право на всеки.

От 2013 година има проект за закон за брокера. През 2017 той претърпя корекции. В момента продължаваме да работим за неговото прокарване, допълни Добромир Ганев

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Печка на твърдо гориво предизвика пожар в дървена постройка в Айтос

Дървена постройка в Айтос е изгоряла снощи при пожар, съобщават от бургаскаат полиция.  Тя е била прогодена за живеене и е била обитавана от 30-годишен мъж от Карнобат. Той не е пострадал, огънят е  потушен от един противопожарен автомобил, но от инцидента помещението изгоряло изцяло. Вероятната причина за пожара е от печка с твърдо гориво при..

публикувано на 29.02.24 в 09:26

Откриват възстановеното Гранично полицейско управление в Болярово

Изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) Ханс Лейтенс днес е на работно посещение в България. Заедно с вътрешния министър Калин Стоянов  те ще посетят Граничен пункт „Капитан Андреево“, където ще направят изявление.  В програмата на Ханс Лейтенс и министър Стоянов се предвижда двамата да вземат участие в..

публикувано на 29.02.24 в 08:17

Задържаха 4 хил. кутии контрабандни цигари на МП "Лесово"

Митническите служители на пункт "Лесово" откриха 80 000 къса (4000 кутии) контрабандни цигари в камион, превозващ мебели за Франция.  Товарният автомобил с чужда регистрация пристига на митницата на 24 февруари, около 22 часа, на входящо трасе в страната. Водачът, турски гражданин, е представил документи, че превозва мебели от Турция за Франция през..

публикувано на 28.02.24 в 09:53

По пътищата в ЕС ще отнемат книжки на шофьорите - нарушители

Отнемането на книжката на водачи, заради висока скорост на пътя или изпит алкохол и сядане зад волана. Това са част от рестрикциите, които  ще се прилагат с нова директива в целия Европейски съюз, с период на действие до 2050 година. За да постигнем нулева смъртност на пътя трябва да има нулева толерантност към нарушителите в България. Оттук..

публикувано на 28.02.24 в 09:36

Охранител се самопростреля на “Патешкия плаж” край “Крайморие”

Охранител се е самопрострелял този следобед, съобщават от бургаската полиция.Съобщението за инцидента е получено о коло 15.20 ч.  в четвърто РУ Бургас.  Мъжът е бил в служебен автомобил със софийска регистрация, паркиран в тревна площ до черен път в района на т.нар. “Патешки плаж” край кв. “Крайморие”. Той е   48-годишен бургазлия, работещ в частна..

публикувано на 27.02.24 в 19:55
снимката е илюстративна

Претоварени зърновози в Бургас

124 проверки на извънгабаритни тежки превозни средства извършиха мобилните екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ИА „Автомобилна администрация“ в последния уикенд на февруари. Проверките са извършени в периода от 23 до 25 февруари съвместно със служители на Министерството на вътрешните работи на територията на област Бургас и в района на..

публикувано на 27.02.24 в 14:58

Откриват възстановеното Гранично полицейско управление в Болярово

С тържествена церемония ще бъде открито възстановеното Гранично полицейско управление в Болярово на 29 февруари от 11.30 часа. На нея ще присъстват  вътрешният министър Калин Стоянов и представители на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. ГПУ - Болярово беше закрито през юни 2022 г. със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко..

публикувано на 27.02.24 в 10:26