Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Владо Димитров успя, пробяга Странджа от Елхово до Ахтопол

| обновено на 18.06.20 в 08:48
Владимир Димитров на финала на кея в Ахтопол
Снимка: фейсбук, личен архив

Владимир Димитров успя да се справи с второто лично предизвикателство, което си постави и пробяга от край до край Странджа. Той премина 180 км за малко повече от 32 часа, първоначалната му цел беше да успее да го направи за 24 часа. Планинският водач е бил забавен от лошото време, но въпреки трудностите не се е отказал от екстремното си приключение.

Стартът на бягането бе на 16 юни от моста над река Тунджа в Елхово, а финалът на кея на пристанището в Ахтопол на 18 юни в 4,20 мин.

„Едва ли има човек, който да познава природния парк повече от Владо. Надявам се той да разкаже повече за това поредно уникално и екстремно приключение. Иначе на снимката изглежда в обичайното за него състояние. Усмихнат и свеж.“, пише във фейсбук страницата „Походи в Зелена Стрнаджа“ Иван Шишманов, който го подкрепя в начинанието му.

Бягането на Димитров можеше да бъде проследено на живо по трасето в сайта на Тур Странджа - www.tourstrandja.bg

Това е втората част от кампанията „Скоростно по Тур Странджа“ – пеша, бегом и с колело от Тунджа до Черно море. Целта е  да се увеличи интереса към туристическия маршрут, създаден от Владимир Димитров. Той съществува от близо 3 години, с маркировка и специален сайт, предлагащ места за нощуване и интересни приключения. Наричат го българския „Ел Камино“, а идеята да бъде преминаван от повече български, а и чуждестранни туристи. 

През май планинският водач се пробва да премине пеша от край до край Странджа за 36 часа. Той успя да измине 160 км от маршрута и реши да прекрати прехода, заради разранените си крака от каменистите пътища.Остава третата част от предизвикателството, планината да бъде премината за 12 часа с колело.

снимката е на Иван Шишманов, фейсбук
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зона за отдих и нов път до крепостта Русокастро (СНИМКИ и ВИДЕО)

Зона за отдих е изградена в Русокастро.  Новите беседки, детската площадка и местата за отдих ще дадат възможност на посетителите на крепостта да се насладят гледката към хълма и красивата природа. Изцяло обновен и е пътят, който води до историческата забележителност, разказа кметът на Камено Жельо Вардунски: "Бяха два много тежки проекта, които..

обновено на 18.06.21 в 15:16

С виртуални разходки и рекламни клипове привличат посетители в Деултум

Дигитализация на емблематични археологически паметници открити при проучванията на Националния резерват Деултум и тяхното онлайн представяне   ще се  извърши по проект, които се финансира от Министерството на културата. Целта е   да се достигне до по широка публика чрез дигитални ресурси и виртуални разходки , съобщи..

публикувано на 18.06.21 в 10:40
архив

Миденият уикенд започна, Островът организира "Ден на чистото море"

Миди на тенекия за гостите и почистване на морето предстои в неделя на остров "Св. Анастасия". Събитията са част мидения уикенд, който започва днес в Бургас. Той е част от тематичните летни уикенди, които организират Община Бургас и партньори. В него са включени множество културни събития – концерти, представления, изложби. В много..

публикувано на 17.06.21 в 08:30
архив

Децата избраха пясъчните скулптури тази година

Новото издание на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас се нарича „Децата пожелаха“. Проведено от Общината проучване сред малчугани на възраст от 7 до 12 години показа следните техни предпочитания (заедно с любимия герой е посочено името на автора, който ще изпълни скулптурата): Ани Златева – Пипи Дългото чорапче; Жоро Златев – Хари Потър;..

публикувано на 16.06.21 в 10:59

Медиците от КОЦ в Бургас танцуваха на Jerusalema на Острова (Видео)

Медиците от Комплексен онкологичен център в Бургас изиграха танца на надеждата на остров Света Анастасия.  Здравното заведение се включи в предизвикателство - Jerusalema Challenge.  26 служители танцуват на фона на световния хит. В годината на коронавируса видеоклипът е отговора на хората в бяло на стреса и страха от заразата...

публикувано на 14.06.21 в 16:52

Бургаски ученици влизат в ролята на краеведи

Започва двуседмичното лятно училище по краезнание, което се организира по общинската програма „Моят град Бургас“ от Центъра за подкрепа на личностното развитие. В него ще участват ученици от 1-ви до 4-ти клас, за които е подготвена интересна програма, наситена с разнообразни дейности и занимания, свързани с миналото и съвремието на морския град...

публикувано на 14.06.21 в 11:35

"Талантино" с нова приказна бъркотия

В третата премиера от афиша на театрална школа „Талантино“ за този театрален сезон групата от кв.Банево ще ни отведе в един приказен и вълшебен свят. Истории познати, но представени по изненадващ начин: прекрасно-щур и забавно-ироничен. Весела приказка, оцветена, премесена и наново опечена – хрупкава като курабийка. Децата с радост и желание..

публикувано на 14.06.21 в 10:52