Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четирима работници от ямболско село са с ку - треска

снимката е илюстративна
Снимка: Ройтерс

Четирима работници от ямболското село Маломирово са диагностицирани със заболяването ку- треска. Те са се грижили за животни, дали положителни проби за болестта. Заразата се предава и на хората, като симптомите ѝ са сходни с тези на коронавирус.

Общо 14 работници са били в контакт с животни от четирите ферми, в които бяха регистрирани огнища на ку- треска, от тях 4- ма са дали положителни проби, информира директорът на РЗИ- Ямбол д-р Лиляна Генчева.

"Те се чувстват добре, консултирани са с инфекционист и им е назначено лечение. Не се предава от човек на човек, така че няма страшно от заразяване на други хора."

Вземането на проби от животни продължава в цялата област, засега няма констатирани нови огнища. Тъй като приносители на заболяването са кърлежи, около фермите се извършва допълнителна дезинфекция.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

13 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

13 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенски регион са 7, а в ямболски 1. 193 са новозаразените в страната, това са 0,92 процента от направените 20 910 теста през последното денонощие. Най-много са новите случаи в столицата - 74, следват Пловдив с 19 и Бургас.  В болница се лекуват 729 пациенти, 73-ма са в интензивни отделения...

публикувано на 27.07.21 в 08:37
Студенти по медицина на практика във Второ детско отделение.

Над 90 младежи на практика в УМБАЛ Бургас

УМБАЛ Бургас привлече над 90 младежи по програмата на МОН "Студентски практики". Най-много са студентите от Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Те са бъдещи лекари, медицински сестри, рехабилитатори. Болницата е подписала договори за практики и с други висши учебни заведения и сред действащите стажанти има студенти по право, счетоводство,..

публикувано на 26.07.21 в 13:10

платена публикация
Инициативата „С любов към здравето” ще проведе безплатни консултации с офталмолог и кардиолог на 29 юли

Здравна шатра в Бургас ще бъде разположена на 29 юли от 17:30 до 19:30 часа за безплатни консултации на алеята до Културен център „Морско казино” пред терасата на моста. Организатор е Национално Сдружение „Младежки глас“ с партньорството на Министерство на младежта и спорта, Офталмологичен медицински център „Оксиком“,..

публикувано на 26.07.21 в 10:46
Снимката е илюстративна

Бургас премина в жълтата Covid зона, отварят нови легла за болни

Бургаска област се подготвя за ръст на случаите на коронавирус. От три дни областта премина от зелената в жълтата зона на увеличен риск. Лечебните заведения поетапно отварят отново Covid легла.  Случаите в Бургас нарастват, макар и не стремглаво, посочва директорът на регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров. „Тенденцията..

публикувано на 23.07.21 в 13:32

Пресъхване на устата и замаяност – първи симптоми на прегряване

Рисковите групи хора да избягват жегите, съветват специалистите . Необходимо е да се пие по няколко литра течности, за да не се обезводнява организма.  Уязвимите при жеги хора трябва да си позволяват разходки навън само в ранните сутрешни часове или по-късно вечерта. В тази група попадат хората с хронични заболявания, на..

публикувано на 20.07.21 в 14:30

Специалисти - със съвети за безопасно плажуване

Два часа след хранене да не се влиза в морето, съветват специалистите. При употреба на алкохол, това трябва да става след осем часа.  Важно е да се спазват съветите на спасителите и флаговата сигнализация. В часовете, когато е най-топло, да се стои под  сянка. А при симптоми на слънчев или топлинен удар, да се потърси помощ. Това посочи Анета..

публикувано на 20.07.21 в 13:14

Нов екип пое Отделението по хемодиализа на УМБАЛ Бургас

Нов екип от амбициозни медици пое Отделението по хемодиализа на УМБАЛ Бургас. Той се ръководи от д-р Лорис Мануелян, специалист по вътрешни болести и нефрология, един от доайените в лечението на бъбречните заболявания у нас. Бургазлии го познават като дългогодишен зам.-кмет по здравеопазване в Община Бургас, но през всички тези години той не се..

публикувано на 19.07.21 в 14:40