Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Созопол очаква първите туристически групи след 1 юли


Созопол очаква първите туристически групи след 1 юли. В края на този месец обаче градът е пуст. Местните хора се надяват българите да предпочетат родното Черноморие, както и руските туристи да се завърнат. Очакванията обаче са за значително по-лош сезон, въпреки по-ниските цени на хотелите и ресторантите. Меланхолия се усеща както от празните ресторанти, така и от продавачите на сергиите за сувенири. „Сега няма хора. През май и април имаше повече. Няма желаещи за почивка. Миналата година имаше и руснаци, които живееха тук и идваха да си подготвят жилищата. Идваха и групи от Слънчев бряг. Възрастни хора идваха на двудневни екскурзии. Притеснени сме“, обясниха те.

Търговците посочиха, че и тази година се надяват на българския турист. „И руснакът е добър турист, но и те пострадаха много. Руснаците и да се върнат при нас, не са същите каквито бяха преди. И те са капризни и на тях им е скъпо. Всичко сравняват с Турция“, допълниха те.

През уикендите все пак идват хора, но не е както предишни години, обясни кметът на Созопол Тихомир Янакиев. Според него хората се притесняват, затруднено е положението и от все още действащите мерки срещу разпространението на коронавируса. В различните държави по различно време започват да облекчават мерките. Провел съм разговори с туроператори. Уверили са ме, че след 1 юли ще има туристи, има записвания за това. Информацията ми е, че и за Слънчев бряг ще има. Чужденци са предимно. Нека българите да предпочетат нашето Черноморие. Такива хубави плажове като нашите няма никъде по света. имаме какво да дадем, а Созопол има хилядолетна история, с която биха се гордели много градове в чужбина“, посочи той. Кметът допълни, че в момента значително по-ниски са цените на услугите по плажовете и заведенията. От Община Созопол подготвят рекламни спотове по национални медии, чиято цел е да привлекат туристи от вътрешността на страната. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безработицата през юли е 5,4%

Равнище на регистрираната безработица в страната от 5,4%1 отчита през юли административната статистика на Агенцията по заетостта. В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през месеца са активирани над 5 150 души, което е с 18% повече спрямо предходния месец, съобщават от..

публикувано на 16.08.24 в 09:03

Силен туристически сезон за остров "Св. Анастасия" и през това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Традиционно най - много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават туристическия обект. Тази година той отбелязва 10 години от своето създаване.   Островът празнува с хоро, плувен маратон и концерти Август е най – посещаваният месец..

публикувано на 15.08.24 в 13:15

Островът празнува с хоро, плувен маратон и концерти

С богата празнична програма остров Света Анастасия ще отбележи 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни ще има концерти, изложба, поетично четене и още изненади. Островът празнува на 15 август, защото църквата там носи името „Успение Богородично“. Сред новите акценти ще са п луване край острова за..

публикувано на 15.08.24 в 08:20

Сезонът на плажовете по Южното Черноморие е по-добър

По-добър от миналия сезон, отчита Кирил Спасов, концесионер на плажове в Слънчев бряг и Созопол. Според него след класирането на Слънчев бряг в топ 100 на най-забележителните плажове, туристите са се увеличили. Това само идва да покаже нуждата от реклама на туристическия продукт, който предлага страната ни. "Една такава класация запознава голяма..

публикувано на 14.08.24 в 11:52

Морето по Южното Черноморие е чисто, уверяват от РЗИ Бургас

309 проби са взети от водите за къпане по Южното Черноморие, а до края на сезона предстоят поне още 200. За момента няма отклонения и качеството на водите е добро. 10 проби са взети са салмонела всички са отрицателни, посочи д-р Марияна Кофинова, заместник-директор на Регионалната здравна инспекция в Бургас. Има обаче някои места, които е..

публикувано на 14.08.24 в 08:40

Добра реколта от странджански манов мед, пчеларите запазват цените

Добра реколта от странджански манов мед отчитат пчелари тази година. Продажбите са на цените от миналата година и няма да се повишават, казват в бранша. Оттам се надяват да продадат добитите количества и да се отвори пазарът в чужбина.  В Странджа по-добра реколта отчитат както на обикновения манов мед, така и на защитената марка. "Успяхме..

публикувано на 13.08.24 в 13:35

Продължават мащабните проучвания на тракийския комплекс Бегликташ

Добре дошли в Приморско – едно от най-обичаните и посещаваните курортни градчета по българското Черноморие, място, където много българи избират да прекарат лятната си ваканция. Заливите там са идеални за слънчеви бани още от началото на лятото и чак до късно през есента. Характерният фин пясък и плитка вода по плажовете правят мястото..

публикувано на 13.08.24 в 11:03