Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Четири имена за една личност" е емоционален разказ за живота на проф. Хикмет Мехмедов


"Четири имена за една личност" – така е озаглавена книгата, посветена на 70-та годишнина на изтъкнатия балетен режисьор, хореограф и педагог професор Хикмет Мехмедов. Интересното е, че книгата е написана от приятеля, съмишленика и постоянния главен изпълнител в спектаклите на Мехмедов – Недко Георгиев. Той е човекът, който съпровожда и е плътно до своя творчески покровител от много години. В този смисъл книгата се превръща в емоционален  разказ  не само за твореца, но и за Човека, за Приятеля, за Учителя  Хикмет Мехмедов.

Това е втората книга посветена на творчеството и личността на проф. Мехмедов. Преди 10 години, по случай 60-годишнината му излезе монографията на световноизвестния  руски изкуствовед и балетен критик академик Виктор В. Ванслов "Хореографът Хикмет Мехмедов".

За цялостното си творчество и двайсетте години на работа в Бургас балетмайсторът беше отличен на церемонията по повод 24-ти май.

Ето и част от рецензията  на Крум Гергицов за книгата на Недко Георгиев:

"Любопитното и интересното е, че книгата "Четири имена за една личност" е написана от приятеля, съмишленика и постоянния главен изпълнител в спектаклите на Мехмедов - Недко Георгиев. Той е човекът, който съпровожда и е плътно до своя творчески покровител от много години. В този смисъл книгата се превръща във високо-емоционален  и професионално-проникновен разказ  не само за твореца, но и за Човека, за Приятеля, за Учителя  Хикмет Мехмедов. Именно тона на биографичния повествователен разказ , издържан в линията на едно голямо есе,  отличава коренно тази втора книга от научно-критичната монография на В.В.Ванслов. И тази отклика я прави интересна, неочаквана, оригинална.

Хикмет, Харитоша, Христомир, Хари -  чрез историята за  тези четири имена строи конструкцията на своя разказ авторът Недко Георгиев.

Хикмет - родното място Кърджали, домашната среда, годините на детството, разказа за бащата и майката , първите трепети от срещата с изкуството на балета; Харитоша - незабравимите години на следване в Консерваторията в Санкт-Петербург, специалност "Балетна режисура" в класа на балетмайсторите и педагозите проф. Николай Боярчиков и Пьотр Гусев; Христомир -  драматичен епизод от края на 80-те години на т.н. Възродителен процес, когато Хикмет става Христомир Михайлов - факт, който е от  преживените драматични мигове в живота на твореца; и накрая - Хари - името на обич и уважение,  с което го наричат всички негови колеги, приятели и съмишленици в забележителната му кариера. Композирана  като  изследване на развоя на тази трансформация на името в една личност, всъщност книгата изследва вълнуващо и аналитично процеса на изграждането на възходящия творчески път на Хикмет Мехмедов. А той е драматичен, и бляскав, и мъдър, и  светъл.

Читателят е увлечен от мащабността на разказа, защото  проследявайки биографията на тези четири имена, Недко Георгиев   се спира подробно и като емоционално преживяване и като  критически анализ върху върховите спектакли на Мехмедов; възкресява с белетристичен дар незабравими емоционално-силни случки и събития в пътя на хореографа; спомня епизоди от бляскавите мигове  на забележителните му постановки;  спомня впечатляващи изказвания на големи творци на българския и световен балет за изкуството на проф. Хикмет Мехмедов.

Солист в  балетно студио "Арабеск", главен балетмайстор и директор на Русенската опера, директор на балета на Софийската опера, главен балетмайстор на Бургаската опера, дългогодишен преподавател в АМТИИ-Пловдив - това са възловите места, където Мехмедов напълно разгръща своя талант на балетен режисьор, но и на ръководител. Между тези пристани на творческия път са "пръснати" и разкази за многото му гастроли в чужбина /Турция, Германия,Италия, Австрия, Щвейцария, Корея, Русия/, за многобройните му  участия като  гост-хореограф в редица балетни спектакли в България, участията му в журита на престижни Международни фестивали на балетното изкуство.  Този фактология  присъства в книгата не сухо и информативно, а Недко Георгиев я  проследява, възраждайки спомена за преживените мигове  от значителни спектакли, разказвайки за смешни, но и за драматични епизоди от живота на своя Учител. Така една биография  се очертава като пъстър калейдоскоп, в който всичко тече динамично и разнообразно - премиери, звездни мигове, приятелства, предателства, възхитителни рецензии, мигове на възторг от успеха на  неговите ученици, мигове на търсения, на навлизане в сложния свят на един автор, който оживява в балетния спектакъл.

В изложението се очертава профила на балетното изкуство на Хикмет Мехмедов, разкрило се в редица негови емблематични балетни постановки, които стават знакови за творчеството на Мехмедов - "Едит Пиаф", "Лешникотрошачката", "Болеро", Ангели през ада", "Метаморфози", "Нека да бъде", "Наровете на любовта", "Спящата красавица", "Копелия", "Куклената фея", "Ромео и Жулиета" и още много други.  В тях Хикмет Мехмедов се явява като режисьор и хореограф, който владее отлично законите на класическия балет и към който има и определено пристрастие. Но същевременно никак не е  чужд на атмосферата на модерния авангарден балет. Той винаги намира оригиналната линия към спектакъла, за да оживи една традиция, или да заинтригува с един модерен ракурс разработката на балетния танц.

В разказът  много умело се вплита споменът за големи личности на балетното изкуство - наши и чуждестранни,-  които са били участници в постановките на Хикмет Мехмедов, а други с изказванията си са ставали възторжени техни ценители. По този начин се вижда високо-професионалната среда, в която  се е изграждало творчеството на именития наш хореограф. Достатъчно е да споменем имената на балерините Красимира Колдамова, Любов Фомених, Вера Кирова, Надежда Руменин , балетистите  Ринат Имаев, Бисер Деянов, Ясен Вълчанов, Недко Георгиев, Рудолф Нуреев, учителят Асен Манолов и педагозите от Академията в Санкт-Петербург . Разкрита е средата за израстване и отглеждане на таланта на Мехмедов, който талант го отвежда до високите сфери на балетното изкуство. В това отношение респектира величината на личностите, с които Мехмедов  е работил или се е срещал в своя житейски път. А те са толкова много.

Освен увлекателния разказ за живота и творчеството на  проф .Хикмет Мехмедов , книгата съдържа богат илюстративен снимков материал - сцени от спектакли, от срещи с приятели и колеги,  епизоди от детските години  на Маестрото . Има и пълен списък на заглавията  от всички жанрове, в които е творил Мехмедов - балет, опера, театър. Така се получава представата за едно респектиращо творческо дело. Многобройните отличия и награди, които е получавал са доказателство за големия авторитет  и уважение към изкуството му.

В началото на книгата "Четири имена за една личност" Хикмет Мехмедов споделя : "Жив съм, защото е отворен прозорецът ми да видя най-красивото, най-вълнуващото и трогателно в живота си. Оставям природата да направлява поведението ми, съпътствано от натрупаната мъдрост през годините. Чувствителността на всеки е дадена свише. Моята чувствителност отдавам изцяло безпрекословно на хората....". Това е мотото на книгата. Приятелят, съзаклятникът Недко Георгиев  като автор е успял много добре да ни въведе в света на чувствителността, на оригиналната мисъл и  на хармонията от модерна концептуална идея, но и на почит и уважение към традицията - качества  в балетния театър на проф.Хикмет Мехмедов. Пред нас е един проникновен, своеобразен поклон пред творческия принос на един творец, вплел балетното ни изкуство сред съвременните силни изяви на националната ни култура."

Разговорите с Недко Георгиев и проф. Хикмет Мехмедов, чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Belle Epoque Trio с пролетен концерт на Флората

С пролетен концерт ще зарадват бургазлии Belle Epoque Trio.Той ще бъде   от 18:30 часа  в експоцентър „Флора".   Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас, чрез нейния Фонд КУЛТУРА. Три дами стоят зад  Belle Epoque трио. Това са  Мартина Табакова, пиано,  Нона Кръстникова, сопран и..

публикувано на 19.04.24 в 18:13

Представят балетната класика „Баядерка“ в понеделник

Трагичната история на Никия и Солор ще бъде разказана в спектакъла на балетната класика „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус в понеделник на 22-ри април от 19 часа в Операта. Постановката и режисурата са на Веса Тонова, дългогодишна примабалерина на Софийска опера и балет, балетен режисьор и педагог. В балетната постановка артистите ще разкажат..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

"Отчаяни съпрузи" в НХК на 24 април

Бойко Кръстанов, Даниел Пеев и Явор Бахаров са „Отчаяни съпрузи“. Тримата разказват в Културния дом на НХК, на 24 април, от 19.00 часа  за успехите или по-скоро неуспехите в любовния си живот. Първият тъкмо е бил зарязан с писмо, вторият си е намерил нова приятелка, а третият е със своята от 10 години.  Историите на тримата се обединяват от отчаяните..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

Предстои в Бургас хоровата инициатива „България пее”

На 22 април предстои концерт на осем хорови колектива от Бургас и осмото издание на Националната хорова инициатива „България пее”. Музикалното събитие ще се проведе от 18:30 ч., в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК. Това е петият концерт, който се осъществява в нашия град с подкрепата на Община Бургас и е с вход свободен.  Участници са смесен..

публикувано на 19.04.24 в 15:02

Александър Секулов представя в Бургас "Възхвала на провинцията"

Сценарист, драматург, писател, поет Александър Секулов съчетава еднакво добре различни пластове на културата и езика с динамика, колорит и индивидуалност, затова трудно може да остане незабелязан от взискателния читател. Най-новата му книга с фрагменти предлага трансформиращ препрочит на символичните и философски търсения, лежащи в основата на..

публикувано на 19.04.24 в 13:42

Премиера на "Две пръчки и три съчки" в Кукления театър в Бургас

Премиерата на "Две пръчки и три съчки" ще е тази събота, 20 април в залата на Кукления театър. Моноспектакълът е по пиесата "Contes d'Ecorces et de Brindilles" на Христина Василева. Режисурата, сценографията и музика е на asbl "Puppetspirit" Белгия. Участва Румяна Кралева. Ето и сюжета на историята - „От както Лили стана кака, в живота на..

публикувано на 19.04.24 в 12:26

Вокални творби от световната класика представят в операта тази събота

Вокални творби от световната оперна класика ще представи тази събота концертът „Солистите на държавна опера Бургас". Това е поредното събитие от камерната поредица на бургаската културна институция. То ще се проведе във фоайето на операта, където е много просторно и с прекрасна акустика, коментира оперната прима Мария Цветкова - Маждарова. "Нашият..

публикувано на 19.04.24 в 12:08