Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Морското училище карат практика на ро-ро кораба „Дружба“

Началникът на Регионалното управление по образование инж. Виолета Илиева инспектира производствено-плавателната практика на десетокласници от Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" на ро-ро кораба "Дружба". Възпитаниците на Морското училище от специалност "Корабоводене" бяха посрещнати и придружени от изпълнителния директор на Port Bulgria West к.д.п. Огнян Райчев.

Практиката на десетокласниците бе проведена в реални корабни условия в пристанището. Преди това всеки ученик е преминал през обучение по основна подготовка по морска безопасност /съгласно конвенция STCW/, което се удостоверява със свидетелство, издадено от ИА "Морска администрация". Практическото обучение бе под ръководството на кап. инж. Деньо Николов, преподавател в училището. Проведени бяха тренировки по видовете корабни тревоги. Занятието включваше спасяване и оказване помощ на паднал зад борда човек. Наблюдавана бе тренировка по използване на колективните спасителни средства с цел напускане на кораба. Накрая бе разиграна ситуация по потушаване на пожар, възникнал на борда.

Десетокласниците наблюдаваха спускането и експлоатацията на работна и спасителни лодки в изпълнение на командите, подавани от капитана на м/к "Дружба" к.д.п. Пламен Панайотов, както и гасенето на пожар. По време на практиката си учениците бяха придружени от директора и зам.-директора на гимназията - инж. Христина Жабова и кап. инж. Пламен Симеонов.

"Практиката на учениците от Морското училище е най-специфична в сравнение с практиките в останалите училища. Необходими са не само специфични знания и умения на преподавателите, но и съответната база", коментира Виолета Илиева.

Училището развива нови професии и се търсят нови бази. То има добро сътрудничество с ВВМУ "Н.Й. Вапцаров", както и с морския бизнес. Училището има амбицията да предоставя добро образование на учениците и квалифицирана работна ръка на морския бранш.

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" стана иновативно училище с решение на Министерския съвет от август 2019 г. От 1 септември 2019 г. държавата я прехвърли на Община Бургас, която полага усилия за оборудването й със съвременни съоръжения, както и за повишаване качеството на образованието.

Ръководството на Морското училище от своя страна сключи редица споразумения за сътрудничество и осъществяване на учебни практики на своите ученици с морския бизнес, университети и държавни институции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурсът на НБУ "За моята България" става регионален

Ученическият конкурс „За моята България“ се провежда днес в Бургас за шести път по инициатива на Началното базово училище „Михаил Лъкатник“. Конкурсът е в две направления -"Рецитирам за България"-изпълнение на поетична творба от класически и съвременни български автори и "За теб, родино моя" за изпълнение на песен. Това е и първото издание, в което..

публикувано на 18.04.24 в 14:05

„Проф. д-р Асен Златаров“ ще подготвя бъдещи парамедици в нов център

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще обучава следващия си курс парамедици в новия си Център за професионално обучение „Бургас“, съобщи висшето училище. В него те ще придобиват трета степен на професионална квалификация. Тя включва подготовка за оказване на първа помощ, транспортиране на болни и пострадали и при необходимост подпомагане на..

публикувано на 18.04.24 в 12:39

ОУ „Васил Априлов“ с концерт по повод 65 години от създаването си

Марияна Стефанова е директор на основното училище от 20 години. Тя разказа за създаването на учебното заведение през далечната 1958-1959 година: „С протокол номер 22 от 5 септември на Изпълнителния комитет на градски народен съвет – Бургас се обособява ново начално училище. Самото училище не е имало своя собствена сграда. През 1961 година..

обновено на 18.04.24 в 10:03

Сливенски ученик стана лауреат на Националната олимпиада по немски език

Ученик от сливенската езикова гимназия получи най-престижното отличие - лауреат - на Националната олимпиада по немски език, която се проведе на 30 март в Пловдив, съобщи общината. Атанас Исмаилов е ученик в 12 "е" клас в Профилираната гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов". Получената на олимпиадата оценка 6.00 се признава като..

публикувано на 17.04.24 в 17:25

Обявиха 2 май за неучебен ден в Карнобат

2 май ще бъде неучебен ден в община Карнобат, реше кметът Георги Димитров. Така учениците ще почиват шест дни със събота и неделя - от 1-ви до 6 май включително. 2-ри беше единственият учебен между Деня на труда (1 май), Великден (3-5 май) и Гергьовден (6 май). Димитров обяви решението си, като се обърна към учителите и учениците с думите:..

публикувано на 17.04.24 в 15:11

Кариерна борса се проведе в Университет "Проф. д-р Асен Златаров"

Кариерна борса с участието на водещи работодатели се проведе в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Тя бе насочена към студенти в областта на технически науки. В събитието се включиха и представители на Регионалната служба по заетостта и Регионалния център за развитие на социалната икономика. Кариерната борса са провежда за втора..

публикувано на 17.04.24 в 12:22

Реализират дуално обучение в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“

500 ученици от професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ ще бъдат обхванати в дуално обучение в Академия „Успешно ново начало“. Целта е да се откликне на нуждата на пазара за осигуряването на работна ръка в областта на туризма. Проектът беше представен днес по време на обществено обсъждане на концепцията за..

публикувано на 15.04.24 в 13:32