Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Vox populi в Созопол: Кога виновните ще понесат отговорност за финансовия крах в общината?

Кметът Тихомир Янакиев с част от екипа си представи плана за финансово стабилизиране на общината



Созопол - една от най-богатите общини сега е в окаяно финансово положение. Кметът Тихомир Янакиев опита да я съживи с безлихвен заем от държавата в размер на 3 млн лева. Снощи той представи пред съгражданите си плана за финансово оздравяване на общината. 

22 млн лева дълг и над 5 млн лева неразплатени задължения – това заварва настоящият градоначалник, поемайки управлението на община Созопол. Наследството е от предишната власт, която местните наричат ерата „Рейзи“.  За да се разплати с контрагенти от предишния мандат, общината ще получи безлихвен заем от държавата в размер на 3 млн. лв, обясни кметът Янакиев. След като чу много цифри и информация за куп раздути проекти, ощетявали общината, гражданството попита:

„Кога вие мислите, че ние, гражданите можем да зададем въпросите, които ни вълнуват и да получим отговорите от тези,  които са длъжни да ни ги дадат. Въпросите стоят, стоят със страшна сила. Кога ще потърсим отговорност, материална от тези, които направиха всичко това“

Хората на площада също се вълнуват и се чудят дали всичко е пито-платено:

„Дали ще бъда аз или вие или следващите след нас поколения все някой трябва да плаща. Който е крал милионите да го хванат и да ги връща... Дисциплина трябва, да не се краде… Като няма оборотни пари всичко е застинало... Населението няма нищо общо, но трябва да плаща това, което е изконсумирано…“

Забравихме ли, че благодарение на "бившите" Созопол вече не е на созополчани, попита риторично и настоящият кмет:

Ще изчакаме да видим какво се случва с институциите, които водят съответните разследвания. Работим за увеличение на приходите, другите мерки са по-стриктно спазване и контрол по събираемостта на данъчните задължения. Бяха направени и съществени икономии в разходната част.

Не предвиждаме увеличение на такса смет и данък сгради. Общината ще направи оптимизации, които ще носят приходи.

Трудно ще ни бъде много. Ще разчитаме на европроекти, на субсидии от държавата, ще съкратим разходите, а дейностите, които могат да станат общински, ще станат. Ще се опитаме да стабилизираме общината и  който и да дойде след три години  половина да седи спокойно на този стол и да знае, че не му пари под краката, както на мен ми пари, много“.

По всичко личи, че горещо ще бъде в Созопол и след като планът за финансово оздравяване бъде гласуван на сесията на 30 юни. А и защото - Vox Populi, гласът народен в наследника на древна Аполония става все по-силен и все по-нетърпелив виновните да понесат своята отговорност.

Повече чуйте в звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ЦИК

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите

Централната избирателна комисия обяви обществена поръчка за договаряне на дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент през юни 2024 година. Решението за откриването на състезателната процедура беше публикувано днес на сайта на ЦИК.  Прогнозната стойност на поръчката е 7 066 000 лева без включен ДДС, или..

публикувано на 18.03.24 в 16:32

ГЕРБ обяви последен ден и час - утре до 12.00 ч.

Преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори, съобщиха от централата на ГЕРБ в прессъобщение до медиите половин час, след като техни представители заедно с представители на ПП-ДБ бяха при президента Румен Радев, за да вземат първия мандат за съставяне на правителство. "Заявяваме..

публикувано на 18.03.24 в 13:51

Заедно при Радев за мандата, но ПП-ДБ излязоха с резерви към имена в кабинета "Габриел"

Ще има ли България правителство още с първия мандат - отговорът на този въпрос все още не е ясен. След днешните разговорите при държавния глава Мария Габриел обяви пред медиите, че им е нужно още време, за да финализират преговорите. Мария Габриел прие папката с мандата. Ще имаме ли правителство? "Имаме нужда от още 24 часа, за да финализираме..

обновено на 18.03.24 в 12:54

Според "Възраждане" срокът за ликвидиране нефтените утайници трябва да се удължи

Ще се наложи удължаване срокът за ликвидиране на нефтените утайници, алармираха от местната структура на партия "Възраждане" в Бургас. Процесът вече е започнал като срокът е до края на 2025-та година, който според тях едва ли ще бъде спазен. От рафинерията предвиждат 36-месечен режим на непрекъсната, работа който обаче няма да е достатъчен,..

публикувано на 18.03.24 в 12:21

Неофициално: Съгласие за кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Тази сутрин, малко след 10 часа, е имало среща на преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, на която е постигнато споразумение за кабинет в рамките на 49-ото Народно събрание, съобщиха неофициално източници на БНР. Очаква се в 12 часа, когато представителите на ГЕРБ-СДС отидат в президентството да им бъде връчен мандат за кабинет от Румен Радев, това да..

публикувано на 18.03.24 в 11:47

Президентът връчва мандат на ГЕРБ-СДС

На фона на почти провалени преговори за съставяне на правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ -  днес по обед се завърта и парламентарната рулетка. В 12 часа президентът Румен Радев връчва първия проучвателен мандат за формиране на кабинет на ГЕРБ-СДС, след като миналата седмица проведе и политически консултации с 6-те формации в 49-тото Народно събрание...

публикувано на 18.03.24 в 07:44

ПП-ДБ отговориха: Нищо не е загубено, предложихме им 7 министерства

Кирил Петков обяви на извънредна пресконфернеция в отговор на по-рано даденото изавление от ГЕРБ-СДС, че  нищо не е загубено в преговорния процес.  Мария Габриел може да вземе мандата, нищо не налага взривяване на постигнатото точно сега, заяви той и призова Бойко Борисов и Габилел да довършат преговорите.  Петков уточни, че въпреки..

публикувано на 17.03.24 в 22:20