Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Двама зам.-министри в Бургас в един ден, разясниха мерки и програми

Атанаска Николова и Зорница Русинова се срещнаха с граждани

Двама зам.-министри проведоха срещи с гражданите в централата на ГЕРБ в Бургас. Приемен ден имаше зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова. Една от срещите й бе с кмета на гр. Българово – Йордан Йорданов. Те обсъдиха негативното влияние на кризата с Ковид-19 върху местните бюджети.

„Общините имат допълнителни разходи за разделно събиране на отпадъци за дезинфекция на обществени сгради и пространства, за закупуване на предпазни материали и други дейности. След промяна в закона за здравето, МОСВ дава възможност кметовете да се използват до 30% от натрупаните средства по отчисленията по Закона за управление на отпадъците (ЗУО) за разходи, свързани с извънредната епидемична обстановка с COVID-19“, поясни Николова.

Друг акцент бяха екологичните проекти на територията на област Бургас. „Общините са сериозен работодател и чрез своите финансови механизми и проекти МОСВ насърчава създаването и запазването на работни места, подобрява се качеството на живот и се намаляват рисковете за околната среда и здравето хората. Приблизително на 1 милиард лв. възлизат сключените договори по екологични проекти в област Бургас. Един от тях е наскоро подписаният "Интегриран воден проект за област Бургас". Той се финансира от ОП "Околна среда 2014 - 2020 г. и ще обхване 13 агломерации с над 10 000 екв. ж. - Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец, част от обособената територия, обслужвана от ВиК – Бургас. Съвсем скоро предстои и официалното откриване на пречиствателните станции в Айтос и Приморско.

Зам.-министър Николова коментира и възможностите на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) за периода 2014-2021. „МОСВ управлява програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ с ресурс 15 294 млн.евро по равно разпределени за мерки в областта на околната среда и климата. Скоро се очаква да бъдат подписани договори по приключилата кампания за проекти по грантова схема с мерки за намаляване на морските отпадъци. До м. август се набират проекти, подпомагащи общините за прилагането на принципите на кръговата икономика. А до края на м. юли ще бъде обявена покана за набиране на проекти за борба с климатичните изменения.

Над 10 души от област Бургас се срещнаха със зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. От консултация се възползваха работодатели от туристическия бранш, които получиха актуална информация по разширената мярка 60/40. “Програмата “Заетост за теб” ще стартира от началото на юли и ще даде шанс на хората, загубили работа по време на извънредното положение да намерят отново работа. Фирмите на територията на област Бургас ще се състезават за общ ресурс от 6,5 млн. лева, а за туристическия сектор за отделени 50 млн. лв. За три месеца ще покриваме минимална работна заплата. Продължава до септември подкрепата за фирмите по 60/40. От 1 юли за туристическия и транспортния сектор ще се допълва компенсацията с по 290 лева на работещ в тези сектори“, коментира Русинова.

Възрастните хора по време на приемната се интересуваха от повишаването на пенсиите и програмата за патронажа.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лидерът на СЕК Константин Бачийски: Започвам подписка срещу бариерата в Росенец

Лидерът на Средна европейска класа Константин Бачийски заяви в официално становище, че не се поддава на натиск, по повод подписка на жители на село Равнец с искане за оттеглянето му като общински съветник. "Лично за мен в основата на тази инициатива стои това, че не се огънах пред заплахите и изкушенията  да се откажа от битката по..

публикувано на 30.06.20 в 09:46

Жители на Равнец търсят отговорност от общински съветник

Над 300 жители на Равнец внесоха писмо в Общинския съвет, с което настояват за оттеглянето на лидера на СЕК Константин Бачийски. Той бе кандидат   за кмет на Бургас на последните избори, а в момента е общински съветник. В предизборната му програма, озаглавена "План Бачйиски" развитието на бившето военно летище като карго с безмитна зона беше основен..

публикувано на 29.06.20 в 18:21
Стойко Танков, областен председател на БСП - Бургас

БСП - Бургас подготвя общински конференции в региона

8 общински конференции на БСП предстоят в Бургаско, съобщи областният лидер на партията Стойко Танков. По новия график те трябва да се проведат от 3 до 24 юли, след като веднъж вече бяха отложени заради извънредното положение: " В момента усилията ни са насочени в довършване на общинските конференции. Предстои ни и подготовката за прекия избор на..

публикувано на 28.06.20 в 11:27
Кметът Тихомир Янакиев с част от екипа си представи плана за финансово стабилизиране на общината

Vox populi в Созопол: Кога виновните ще понесат отговорност за финансовия крах в общината?

Созопол - една от най-богатите общини сега е в окаяно финансово положение. Кметът Тихомир Янакиев опита да я съживи с безлихвен заем от държавата в размер на 3 млн лева. Снощи той представи пред съгражданите си плана за финансово оздравяване на общината.  22 млн лева дълг и над 5 млн лева неразплатени задължения – това заварва..

публикувано на 26.06.20 в 15:05

Община Созопол тегли безлихвен заем от 3 млн лв

2 милиона и 960 хиляди лева безлихвен кредит от държавата ще тегли община Созопол . С тях адиминистрацията ще покрие  неразплатени задължения, оставени от предишното управление. Планът за финансово оздравяване бе представен от кмета Тихомир Янакиев пред съгражданите му късно снощи в местното читалище. Изграждането на градски стадион,..

публикувано на 26.06.20 в 01:13

Тодор Байчев: Новият закон за биологичното разнообразие - туризъм, но и природа

Трябва да се намери обща допирна точка както между защита на обществения интерес и природата, така и на личния интерес на собствениците на земи в рамките на НАТУРА 2000. Това коментира народният представител от БСП Тодор Байчев, по повод напрежението около промените в Закона за биологичното разнообразие. „Моето лично мнение е, че..

публикувано на 24.06.20 в 16:49

БСП: Държавата да вземе спешни мерки за поощряване на туризма

Държавата трябва да вземе спешни мерки за поощряване на вътрешния туризъм. Скоро не се очертават и туристи у нас, извън Евросъюза, като Русия, Беларус и Украйна. Становището е на народните представители на БСП от Бургас, които днес направиха отчет на работата си в Народното събрание от март до сега. Мярката за стимулиране на туризма у..

публикувано на 22.06.20 в 17:16