Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама зам.-министри в Бургас в един ден, разясниха мерки и програми

Атанаска Николова и Зорница Русинова се срещнаха с граждани

Двама зам.-министри проведоха срещи с гражданите в централата на ГЕРБ в Бургас. Приемен ден имаше зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова. Една от срещите й бе с кмета на гр. Българово – Йордан Йорданов. Те обсъдиха негативното влияние на кризата с Ковид-19 върху местните бюджети.

„Общините имат допълнителни разходи за разделно събиране на отпадъци за дезинфекция на обществени сгради и пространства, за закупуване на предпазни материали и други дейности. След промяна в закона за здравето, МОСВ дава възможност кметовете да се използват до 30% от натрупаните средства по отчисленията по Закона за управление на отпадъците (ЗУО) за разходи, свързани с извънредната епидемична обстановка с COVID-19“, поясни Николова.

Друг акцент бяха екологичните проекти на територията на област Бургас. „Общините са сериозен работодател и чрез своите финансови механизми и проекти МОСВ насърчава създаването и запазването на работни места, подобрява се качеството на живот и се намаляват рисковете за околната среда и здравето хората. Приблизително на 1 милиард лв. възлизат сключените договори по екологични проекти в област Бургас. Един от тях е наскоро подписаният "Интегриран воден проект за област Бургас". Той се финансира от ОП "Околна среда 2014 - 2020 г. и ще обхване 13 агломерации с над 10 000 екв. ж. - Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец, част от обособената територия, обслужвана от ВиК – Бургас. Съвсем скоро предстои и официалното откриване на пречиствателните станции в Айтос и Приморско.

Зам.-министър Николова коментира и възможностите на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) за периода 2014-2021. „МОСВ управлява програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ с ресурс 15 294 млн.евро по равно разпределени за мерки в областта на околната среда и климата. Скоро се очаква да бъдат подписани договори по приключилата кампания за проекти по грантова схема с мерки за намаляване на морските отпадъци. До м. август се набират проекти, подпомагащи общините за прилагането на принципите на кръговата икономика. А до края на м. юли ще бъде обявена покана за набиране на проекти за борба с климатичните изменения.

Над 10 души от област Бургас се срещнаха със зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. От консултация се възползваха работодатели от туристическия бранш, които получиха актуална информация по разширената мярка 60/40. “Програмата “Заетост за теб” ще стартира от началото на юли и ще даде шанс на хората, загубили работа по време на извънредното положение да намерят отново работа. Фирмите на територията на област Бургас ще се състезават за общ ресурс от 6,5 млн. лева, а за туристическия сектор за отделени 50 млн. лв. За три месеца ще покриваме минимална работна заплата. Продължава до септември подкрепата за фирмите по 60/40. От 1 юли за туристическия и транспортния сектор ще се допълва компенсацията с по 290 лева на работещ в тези сектори“, коментира Русинова.

Възрастните хора по време на приемната се интересуваха от повишаването на пенсиите и програмата за патронажа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ЦИК

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите

Централната избирателна комисия обяви обществена поръчка за договаряне на дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент през юни 2024 година. Решението за откриването на състезателната процедура беше публикувано днес на сайта на ЦИК.  Прогнозната стойност на поръчката е 7 066 000 лева без включен ДДС, или..

публикувано на 18.03.24 в 16:32

ГЕРБ обяви последен ден и час - утре до 12.00 ч.

Преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори, съобщиха от централата на ГЕРБ в прессъобщение до медиите половин час, след като техни представители заедно с представители на ПП-ДБ бяха при президента Румен Радев, за да вземат първия мандат за съставяне на правителство. "Заявяваме..

публикувано на 18.03.24 в 13:51

Заедно при Радев за мандата, но ПП-ДБ излязоха с резерви към имена в кабинета "Габриел"

Ще има ли България правителство още с първия мандат - отговорът на този въпрос все още не е ясен. След днешните разговорите при държавния глава Мария Габриел обяви пред медиите, че им е нужно още време, за да финализират преговорите. Мария Габриел прие папката с мандата. Ще имаме ли правителство? "Имаме нужда от още 24 часа, за да финализираме..

обновено на 18.03.24 в 12:54

Според "Възраждане" срокът за ликвидиране нефтените утайници трябва да се удължи

Ще се наложи удължаване срокът за ликвидиране на нефтените утайници, алармираха от местната структура на партия "Възраждане" в Бургас. Процесът вече е започнал като срокът е до края на 2025-та година, който според тях едва ли ще бъде спазен. От рафинерията предвиждат 36-месечен режим на непрекъсната, работа който обаче няма да е достатъчен,..

публикувано на 18.03.24 в 12:21

Неофициално: Съгласие за кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Тази сутрин, малко след 10 часа, е имало среща на преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, на която е постигнато споразумение за кабинет в рамките на 49-ото Народно събрание, съобщиха неофициално източници на БНР. Очаква се в 12 часа, когато представителите на ГЕРБ-СДС отидат в президентството да им бъде връчен мандат за кабинет от Румен Радев, това да..

публикувано на 18.03.24 в 11:47

Президентът връчва мандат на ГЕРБ-СДС

На фона на почти провалени преговори за съставяне на правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ -  днес по обед се завърта и парламентарната рулетка. В 12 часа президентът Румен Радев връчва първия проучвателен мандат за формиране на кабинет на ГЕРБ-СДС, след като миналата седмица проведе и политически консултации с 6-те формации в 49-тото Народно събрание...

публикувано на 18.03.24 в 07:44

ПП-ДБ отговориха: Нищо не е загубено, предложихме им 7 министерства

Кирил Петков обяви на извънредна пресконфернеция в отговор на по-рано даденото изавление от ГЕРБ-СДС, че  нищо не е загубено в преговорния процес.  Мария Габриел може да вземе мандата, нищо не налага взривяване на постигнатото точно сега, заяви той и призова Бойко Борисов и Габилел да довършат преговорите.  Петков уточни, че въпреки..

публикувано на 17.03.24 в 22:20