Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прокуратурата: Община Бургас трябва да реши дали да премахне бариерата в парк "Росенец"

Снимка: Архив

Нов сигнал за незаконно поставена бариера на пътя, водещ до имот, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е изпратен до прокуратурата в Бургас през юни тази година. Съоръжението е проверявано и преди 4 години. От Община Бургас обясниха, че тогава са издали предписания за премахването на бариерата, но прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство. Мотивът на държавното обвинение е, че имотът е бил в етап на строеж. От прокуратурата посочват, че в момента Община Бургас трябва да реши дали да разпореди премахването на бариерата.

Новият сигнал е от Сдружение с нестопанска цел. В него се посочва, че пътят в парк „Росенец” все още е общински, но на място има бариера и фургон, които ограничават достъпа до бреговата ивица. От прокуратурта обясниха, че Община Бургас трябва да извърши проверка и да установи дали все още има строеж в района. Поради тази причина сигналът е препратен към местната адмнинистрация, която може да разпореди премахването на бариерата и фургона.
Опит за отстраняването им е направен още през ноември 2015 г. Тогава Община Бургас е изготвила констативен протокол и е изпратила писмо до дружеството, чиято собственост е имота, с указания за незабавното премахване на съоръжението, за да се освободи достъпа за преминаване. Това обаче не се случило. Съставен е нов констативен протокол и е изпратено ново писмо със същите указания, след което бариерата е била премахната.
„Междувременно, управителят на дружеството е внесъл в Община Бургас заявление с искане за одобряване на Проект „План за безопасност и здраве – допълнение”, който обаче не е бил одобрен и е върнат с указания”, посочват от прокуратурата. След като е внесен повторно местната администрация вече го е одобрила. „От обяснителна записка в Плана е видно, че на подхода към територията, в която се извършват строителни дейности, е предвидена бариера за контролиране на достъпа, с цел да се предотврати незаконно навлизане на лица, непознати с реда за безопасност в строителния обект”, посочват от прокуратурата. Именно това е и мотивът на държавното обвинение да не образува досъдебно производство. Няколко месеца по-късно отново има монтирана бариера на общинския път.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха измамници, отнели над 90 хиляди лева от пенсионери

Полицията в Бургас задържа двама мъже, взели  с измама  над 90 000 лева от пенсионери в Карнобат и Айтос.   В някои от случаите измамниците  ползват  и  темата с  даряване на кръвна плазма. След поредица от обаждания по различни схеми са задържани извършители на 21 и 25 години.  В последния  случай, представяйки се за служители на реда, те..

публикувано на 24.11.20 в 13:19
Снимката е с илюстративна цел.

Година и половина затвор за притежание на наркотици

Затвор за година и шест месеца за мъж, заловен с наркотични вещества с цел разпространение. Бургаският съд налага и глоба в размер на 4000 лева.  На 04.03.2020 в дрехите на подсъдимия в жилище в град Бургас са намерени високорискови наркотични вещества в размер на 4224,53 лева.  Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. 

публикувано на 24.11.20 в 12:17
Снимката е илюстративна

Изгоря къща в карнобатския квартал " Люляците"

Пожар е възникнал в частна къща, разположена в карнобатския квартал „Люляци“, собственост на 36- годишен мъж. Установено е, че собственикът на паянтовата тухлена постройка направил опит да запали печка на твърдо гориво, като сипал бензин, в резултат на което избухнал пожара. Огънят е потушен от едни противопожарен автомобил и двама огнеборци. От инцидента..

публикувано на 24.11.20 в 08:17

Приеха съдебно-техническата експертиза до делото за строителство на Алепу

Назначената съдебно-техническата експертиза  по делото за строителство в защитена местност Алепу беше приета днес на заседание на бургаския административен съд. До десет дни страните могат да представят писмени становища по нея. Приключи срокът за събиране на доказателства. Делото е  образувано по протест на бургаската окръжна прокуратура,..

публикувано на 23.11.20 в 16:56
Снимката е илюстративна

Постоянен арест за притежание на наркотици в Сливен

По искане на Окръжната прокуратура в Сливен е наложена мярка "задържане под стража", за мъж, обвинен за притежание на наркотици с цел разпространение, съобщават от полицията. В извършителя са намерени амфетамини на стойност 227 лева. Деянието е извършено на 17.10.2020г. в град Сливен. Решението на съда подлежи на обжалване

публикувано на 23.11.20 в 16:49

Възрастен пациент почина след падане от 8-ия етаж на бургаската болница

75-годишен пациент на бургаската болница е починал след като  паднал от 8-ия етаж на лечебното заведение . Инцидентът е станал тази сутрин, малко след 7 часа. Тази сутрин в пето Районно управление в Бургас е получено съобщение, че от осмия етаж на отделение, разположено в стария корпус на УМБАЛ - Бургас е скочил възрастен пациент...

публикувано на 23.11.20 в 09:05

Пешеходка е блъсната в Бургас

Инцидентът е станал в тъмната част  от деня в края на миналата седмица, на бургаската улица „24-ти пехотен Черноморски полк“, в близост до бл.13,  в посока стадион „Лазур". Това съобщи полицията.. Пред неустановен до момента автомобил внезапно изскочила на пътното платно 59-годишна пешеходка от Стара Загора. Тя  е получила леки наранявания.  Отказала е..

публикувано на 23.11.20 в 08:57