Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проучват се причините за недостига на вода в част от селата в Болярово

„ВиК“-служители и кметски наместници в община Болярово започват съвместно проучване на причините за недостига на вода в част от селата в общината.

Кметът на общината Христо Христов издаде още в началото на февруари месец заповед, с която се забранява ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, моторни превозни средства, балкони и други нужди от хигиенно-битовите в дома. Причината е силното намаляване на дебита на водоизточниците във всички населени места в боляровско.

Водоползването е ограничено във всички населени места на общината, а контролът е възможен на кметовете и кметските наместници, както и на служителите на „ВиК"-район Болярово.

Въпреки наложените забрани има съмнения, че както местни жители, така и заселилите се чужденци не само поливат градините си, но и пълнят басейни в летните жеги. Днес кметският наместник на Попово Ангел Попов и техническият ръководител на „ВиК“-район Болярово Атанас Дженков ще извършат проверка на всички жилища, в това число и необитаемите, за да се установи дали се спазва забраната и дали няма евентуални течове, които да са причина за недостига на вода в селото. „В момента за там подаваме достатъчно вода, но по някаква причина количествата се губят“, коментира Атанас Дженков, но допълни, че все пак Попово не е останало без вода.

Съмнения, че заповедта на кмета Христов не се спазва масово има и за село Камен връх. Екипите на „ВиК“ за пореден ден се опитват там да открият причината за малкия дебит. В събота и неделя е имало проблеми с водоснабдяването и в селата Шарково и Странджа. Екипите на „ВиК“ работиха и до 19 часа в понеделник, за да отстранят авария в село Малко Шарково. „Аварии няма как съвсем да се избегнат, но правим всичко възможно да не оставяме селата с дни без вода“, каза още Атанас Дженков. 

Продължава работата и в село Горска поляна, което беше поставено на воден режим. За щастие, организираните от общината сондажи дават надежда, че там проблемът с водоснабдяването ще бъде решен. Очакват се и пробите от тях, информира експертът по строителството в община Болярово Васил Палов.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спасителите в Бургас с американски уред, заменящ дишането уста в уста

Спасителите на бургаския плаж използват специален американски уред, който заменя дишането уста в уста. Тази година, заради опасността от коронавирус към водното спасяване и плажуващите има редица изисквания.  Водните спасители разговарят с плажуващите от задължителна дистанция. Досегът се избягва дори във водата, поясни дългогодишния спасител на..

публикувано на 06.07.20 в 11:44

Затварят източното платно на "Демокрация"

Източното платно по бул. "Демокрация" в участъка от ул. "Цар Симеон I" до ул. "Св. Св. Кирил и Методий", ще бъде затворено, съобщават от Община Бургас. Това ще се случи  от 10.00 часа на 07 юли, вторник до 23 август. Платното от страната на Приморския Парк ще бъде затворено заради продължаващите ремонтни дейности там.  Движението на МПС ще се..

публикувано на 06.07.20 в 11:08

В Ямбол ремонтират централни улици

За близо два милиона лева ще бъдат ремонтиранипет централни улици в Ямбол. По – голямата част от средствата се предоставят по ОП „Региони в растеж”. Отдавна чаканият ремонт на пешеходната улица „Търговска”, която е в окаяно състояние от години в двете и основни части е на път да се осъществи. Предвижда се рехабилитация на улиците в централната градска..

обновено на 06.07.20 в 08:18

Бойко Борисов за подпорната стена на Алепу: Подходящо място за къщичка на птици

Българският бизнес не заслужава такова отношение. Така премиерът Бойко Борисов, коментира изказването на президента Румен Радев, че се разчита повече на обществени поръчки и се точи хазната. " Няма да коментирам и няма да влизам в ченгеджийски номера" , каза премиерът Бойко Борисов. " Да се опита той да обединява, не да разединява всеки..

публикувано на 05.07.20 в 12:16

Община Сунгурларе ще актуализира бюджета си

Община Сунгурларе ще актуализира бюджета си на сесия, която ще бъде насрочена до десет дни. Това съобщава кметът Георги Кенов: Много пари похарчихме за самото извънредно положение, дезинфектанти, консумативи. Голяма е общината като територия. Аз смятам, че и правителството ще се намеси с някаква помощ за общините, защото ние също страдаме...

публикувано на 05.07.20 в 10:43

Борисов инспектира реконструкцията на пречиствателната станция за Приморско и Китен

"Огромна пречиствателна станция на общините Китен и Приморско - има най-съвременните шведски и италиански системи. Изпълнихме това, което сме обещали - да предоставим най-чистото море“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира реконструкцията и разширяването на пречиствателната станция за отпадни води и изграждане..

публикувано на 05.07.20 в 10:34

Още камери в Борисовата градинка ще допринесат за сигурността

Бисер Русимов от Организацията за защита на българските граждани ще внесе  утре в Община Бургас   подписка за подобряване на градската среда, свързана с Борисовата градинка. Проблемите там са от години и гражданите неведнъж са сигнализирали. От едната страна, до детската градина, има четири монтирани камери, но другата остава без..

публикувано на 05.07.20 в 09:18