Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местната власт и бизнесът обединяват усилия за стабилизиране на летния сезон



Петте морски общини Бургас, Приморско, Несебър, Поморие и Созопол се обединиха около идеята за създаване на консултативен съвет. Целта му е по-голямо взаимодействие между местната власт, институциите и бизнеса за стабилизиране на летния сезон заради обстановката от Ковид-19. Има отменени резервации и полети от 15 юни насам, твърдят от туристическия бранш.  

Представителите на местната власт и бизнеса обединяват усилия за спасяване на летния сезон, предвид пандемията от коронавирус. Отчитаме главоломен спад на туристопотока, каза Иван Иванов от Бургаската регионална туристическа камара, организатор на срещата, преминала под мотото „Лято 2020:Да свалим розовите очила”:

"Ако в периода от 01.03.2019 г. до 30.06.2019 г. на летище Бургас са били обслужени 417 493 чужденци, то за същия период на 2020 година броят е около  9 хиляди. Причините са комплексни. Министерството на туризма закъсня за изработка на правила за посрещане, транспортиране и обслужване на организирани групи туристи. Липсват указания за издаване на многократни визи за трети страни - за 3,5 и 8 години"

Липсвала е и информация в посолствата на България кога ще се отворят границите за туристи оттам, посочи Иван Иванов.
Според зам.-кмета на Община Бургас Диана Саватева:

"Оптимизмът, който беше в края на май сега е малко по-различен. във връзка с политиката на Община Бургас искам да кажа няколко неща. Думата, която изведохме като акцент още в края на април е думата - сигурност. Зад тази дума седят редица мерки, заедно с резултатите от едно мащабно проучване"   


Зад него и окончателните резултати стоят редица действия, а не е само рекламен слоган за сигурност, посочи Диана Саватева. Поредица от срещи бяха направени с представители на бизнеса и РЗИ. целта е била да има по-ясни условия при новите обстоятелства, които наложи пандемията от Ковид-19.

Трудно се реагира в подобна ситуация, каза зам.-кметът на Община Несебър Лазар Япаджиев

"Минали сме през много предизвикателства. Взехме съответните мерки, с които да предпазим бизнеса. те са частични, те са и независещи от нас. Скронни сме и ние да съдействаме и на туристическата камара  и бизнеса"

Креативността е най-важната в подобна ситуация, за да се стабилизира и туризма, посочи Лазар Япаджиев. От 15 юни на английския пазар се анулират резервации на туристи, каза Малина Стратиева:

"Като пренасочването за 2021 година също го считаме за анулация. Нови туристи не се записват. Това означава, че ще се работи на минимум. Планирани са 4-5 чартъра седмично, можем да кажем, че това е почти нула за Слънчев бряг, да не говорим за другите. Специално за британския пазар положението не е никак розово."


Ситуацията на британския пазар е плаваща, поясни още Малина Стратиева.
А за немския, скандинавския, полския и унгарския пазар поясни Деника Колева:

"На немския пазар знаете, че вече пристигнаха туристи имаше и няколко полета. В Полша е малко по-различна ситуацията, защото поляците искат да пътуват. Не са толкова предпазливи в решенията си да пътуват в чужбина. При тях влияе и това, че България е по-евтина за тях дестинация. В момента могат да пътуват в рамките на ЕС. Турция и Египет остават затворени до края на август".

Унгария и Чехия са заложили чартъри и би трябвало да пътуват туристи оттам. При скандинавските страни има заложени пътувания едва от септември.

Чуйте повече в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на туристи от скандинавските страни, Великобритания и Германия очакват в Созопол

Ръст на туристите от скандинавските страни, Великобритания и  Германия се очаква тази година в община Созопол.  "Проблемът с кадрите стои и пред нас. Наистина е трудно да се намерят качествени кадри със заплащане, което да предполага конкурентноспособност на предлаганата услуга. За да оцелеем и да се развиваме като туристическа дестинация, ние..

публикувано на 19.04.24 в 08:05

Как ще финансират ремонта на пътя Царево - Малко Търново

Концепция за основен ремонт на пътя Царево - Малко Търново и мерки за облагородяване на туристически обекти ще бъде подложена на гласуване в интернет.  До 20 април всички заинтересовани ще имат възможност да се запознаят с нея и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Икономическа полиция и НАП проверяват къмпинг "Тополи" в залива Вромос

Сектор "Икономическа полиция" и Националната агенция за приходите ще се включат в проверките на така наречения къмпинг "Тополи" в залива Вромос, съобщи областната администрация в Бургас. Това стана ясно след работна среща там на междуведомствената комисия. В Община Созопол, РИОСВ и Областна дирекция „Земеделие“ са образувани преписки относно неговата..

обновено на 18.04.24 в 15:20
Заседание на комисията по устройство на територията към Общински съвет-Бургас

Изграждането на жилищна сграда притеснява голям инвеститор в кв. "Мадика"

Голям инвеститор с притеснения относно строеж на 10-етажна жилищна сграда. Мястото е бургаският квартал „Мадика“, където „Сидоинвест“ има производствена база с инвестиция от 10 млн. лв. Ръководството е изпратило писмо до Общинския съвет на Бургас, а казуса обясни зам.-кметът по строителство Чанка Коралска по време на заседание на постоянната..

публикувано на 18.04.24 в 12:26

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър Кирил Вътев. С тях не са водени разговори за евентуалния му наследник на поста. Според председателят на регионалната структура в Бургас - Николай Киров, предстои да се приемат още важни закони. Той определи като сполучлив мандата на Вътев и според него украинската помощ е..

обновено на 17.04.24 в 14:28

До юни ще е готов проектът на ОУП на община Царево

До началото на юни ще е готов проектът на Общия устройствен план на община Царево. Това заявиха проектантите на работна среща в общината с екипа на Националния център за териториално развитие, които по възлагане от регионалното министерство работят по проекта. От своя страна кметът Марин Киров сподели: ”Наясно сме с рестрикциите на всички..

публикувано на 17.04.24 в 09:46

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58