Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фото-спомени на бургазлии от извънредното положение вече в Държавния архив

Фото-спомени на бургазлии от извънредното положение вече в Държавния архив



Държавният архив в Бургас обогати фонда си с необичайни фотоси. Те са общо 1000 на брой и съдържат спомени на стотици бургазлии от времето на извънредното положение. 

Ковид-19, освен изпитание, се превърна и във вдъхновение. То провокира стотици бургазлии да запечатат емоциите и преживяванията си по време на извънредното положение. Яна Вълчева е майка на първокласник и малко бебе, когато идва новата ситуация и я затваря вкъщи. Решава да се включи със снимка на сина, докато учи онлайн.

„Следващата снимка беше случайно провокирана от Ели Алексиева, главен книжар на „Хеликон“. Видях я отвън при книгите с маската и сметнах, че е много символично за града. За разлика от моя съпруг аз се паникьосах от вируса. Самите мерки ме подтискаха. Липсата на социален живот, първото нещо беше затварянето на театрите. Сега смятам, че хората се научиха да живеят с това предизвикателство“.

Тласъкът, който освен Яна увлича още стотици да снимат и запечатват своите спомени от Ковид изолацията е даден от общината и нейната инициатива „Фотоархив Ковид-19“. Зам. кметът Диана Саватева:

„Всички ние си даваме сметка, че това, което преживяваме е уникално, независимо дали е със знак плюс или минус и трябва да го съхраним за бъдещите поколения. Във флашката има 1000 снимки, които са събрани както от екипите на община Бургас, така и от граждани“

Директорът на Държавния архив в Бургас Данка Георгиева прие диска със снимки и обеща:

Тази флашка ще бъде добре съхранена за поколенията напред,  защото паметта е важна. А паметта е много образна и много ясна“

Изкуството може да оцелява във всякакви условия. Доказа го и Кукления театър. Неговият директор Христина Арсенова подари афишите за април и май на Държавния архив. И припомни как тогава колегите й от домовете записваха приказки, създадоха видеосерии, наречени Куклен щаб.

Необичайно бе и времето за Държавната опера в Бургас, чиито гардеробиерки ушиха над 15000 маски. Творческата дейност замря, но онлайн се излъчваха стари спектакли. „Почувствахме се нужни в този момент, давайки изкуство и емоции от съпреживяването му“, каза Теменуга  Захариева от институцията.  

В дълбоката извънредна обстановка „Фортисимо“ пък правят първия културен дистанционен продукт, произведен от бургаски артисти в интернет, доказвайки, че отстояват изкуството във всякакви ситуации. 

Повече чуйте в репортажа в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боляровската улица „Нико Пехливанов“ е с нов облик

На финал е изпълнението на етап едно от реконструкцията на улица "Нико Пехливанов" в Болярово, която включваше цялостна подмяна на пътната настилка, поставяне на бордюри и подновяване на тротоарната част. Кметът Христо Христов припомни, че улицата е една от най-дългите и натоварени улици в Болярово. Предстои през септември  да започнат планираните..

публикувано на 09.07.24 в 09:30

От днес въвеждат промяна на маршрута на автобус №6

Поради извършване на строително-ремонтни дейности на ул. “Йорданка Николова” в кв. "Рудник", се налага промяна в маршрута на линия № 6, уведомяват от "Бургасбус". В посока Бургас автобусите ще минават по ул. “Жечка Карамфилова” и спирка "Йорданка Николова" няма да се обслужва.  Промяната се въвежда от днес.

обновено на 09.07.24 в 07:25

Движението по част от улица "Д-р Нидер" се затваря за два месеца

От 11 часа днес ще бъде спряно движението на  автомобили по ул. „Д-р Нидер“ в участъка от ул. „Райна Княгиня“ до ул. „Антим I“. Временното ограничение ще бъде в сила до 9 септември.  Причината е ремонт след реконструкция на ВиК мрежа. 

публикувано на 09.07.24 в 07:14

Водата ще бъде спряна в квартал Рудник днес

Днес от 9 часа до 14 часа ще бъде спряно водоподаването в кв. Рудник  на карето между ул. "Лиляна Димитрова", "Кирил и Методий", "Пейо Яворов" и "Ахелой".

публикувано на 09.07.24 в 07:10

Димки ще се използват в петък, по време на учението "БРИЗ"

Димки ще се използват в петък по време на учение за предотвратявена на пожар на кораб, информират от Общината. В Пристанище Бургас ще се провежда Националното военноморско учение с международно участие “БРИЗ 2024”. Затова и на 12 юли ще се отработват действията при евентуален пожар на търговски кораб “ORION”. От Община Бургас поясняват, че..

публикувано на 08.07.24 в 14:35

Изложба разкрива Македония в европейската етническа картография

Изложба ще разкрие Македония в европейската етническа картография (средата на XIX в. – Балканските войни 1912 – 1913 г.). Тя е дело на п роф. Иван Илчев, ръководител на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“. Посетителите ще могат да я разгледат от 15 юли 2024 г. в 18:00 ч. в Културния дом на НХК в Бургас, площад „Тройката“...

публикувано на 08.07.24 в 12:40

Концерт „С обич за Делян“ събира средства за терапия в Москва

Благотворителен концерт "С обич за Делян" ще се състои утре вечер в дома на НХК. Делян Иванов е диагностициран с множествена склероза през 2005 година . След години приемане на лекарства, които забавят заболяването, той се запознава с хора, преминали терапия, която, все пак, стопира прогресирането. За процедурата, която ще бъде..

обновено на 08.07.24 в 08:21