Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пред БНР-Бургас:

Майката на Мохамед: Синът ми не е терорист

Изведох го от Сирия заради ужаса на войната, казва Анелия

Снимка: Facebook Mохамед АбдулкадерМайката на 21-годишния Мохамед Абдулкадер, който бе обвинен в тероризъм зад граница, отрича той да е участвал в бойни действия в Сирия. Синът ми не е терорист, категорична е Анелия. Снимките, на които позира с оръжие, са от периода, в който семейството живее в Халеб. Мохамед тогава е на 15-години, а тя подава молба до българското консулството в Анкара да бъдат изведени от Сирия. По думите й получават отказ да преминат през Турция и се налага още година да останат в страната:

"Нищо няма - това са снимки на един тинейджър, който искаше да се покаже пред приятели. Едно дете, което е на 15 години, може ли да стреля с такова оръжие, което не знам колко тежи, какво е. Толкова трудно излязохме от тази държава. Пристигнахме в България, записахме детето в училище, той изобщо не иска да ходи натам. Искаме да си оправим живота. Аз ако имах пари, ако беше терорист, ако беше това, в което всички го обвиняват, нямаше да живея при сестра ми."  

До този момент Анелия бе под карантина след завръщането на двамата от Турция, по думите й след опит да потърсят работа в южната ни съседка, осуетен от настъпилата пандемия. На 11-тия ден след като пресичат границата Мохамед е арестуван в блок в бургаския комплекс "Меден рудник", където живеят заедно със семейството на сестра й. Най-голямата й болка е, че не е успяла да подкрепи сина си в съда: 

"Всичко е заради баща му, казват. Нас не си интересува какво е работил баща му, какво прави. Измъкнах сина си от ужаса на войната, за да не гледат очите му какво става там!" 

Според събраните от прокуратурата доказателствата бащата на Мохамед Абдулкадер е лидер на джихадистка групировка и именно той е радикализирал сина си. Специализираният наказателен съд остави в ареста бившия шампион по борба с мотива, че може да се укрие или извърши престъпна дейност.

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Авариен ремонт затруднява движението на входа на кв. "Долно Езерово"

Заради извършването на авариен ремонт на пътя от входа на кв. "Долно Езерово" до кръстовището към портал № 2 на "Лукойл", се въведе временна организация на движението.  Тя ще е в сила от днес, 19 януари, до 26 февруари.

публикувано на 19.01.21 в 17:39

Част от "Изгрев" остава без вода в сряда

Водоподаването ще бъде спряно в част от бургаския комплекс "Изгрев" на 20.01.2020 г. (сряда) от 9 часа до 11 часа. Това се налага поради строително - монтажни работи. Прекъсването ще засегне блокове 15, 15 А, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 60, 61.

публикувано на 19.01.21 в 16:46

"Булевард Демокрация" на 19 януари

Голямото хвърляне на боб и карти започва. По-вероятно карти, че и фасулът вече не е от евтините стоки. Особено смилянският, внесен от Китай. Иначе, премиерът днес разпореди поетапно отваряне на обектите. Но… Всичко е под знака на „но“. Поредната идея, която едва ли е последна, ресторантите може и да може да заработят, но с 50% капацитет и..

публикувано на 19.01.21 в 15:03

Община Бургас премахва част от дърветата по "Кирил и Методий" - били гнили

Диагностицираните като гнили дървета по ул. "Св. св. Кирил и Методий" се оказаха такива, съобщават от пресцентъра на Община Бургас. Започна премахването на част от едроразмерната растителност там.  Едно от първите отрязани дървета, предварително диагностицирано като опасно, се оказало с кафяво и кореново гниене, както и нападнато от корояди. От Община..

публикувано на 19.01.21 в 13:58

НАП: До 1 февруари може да се променя вида на осигуряването

До 1 февруари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите.  Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. Самоосигуряващите..

публикувано на 19.01.21 в 13:42
(архив)

Предлагат Бургас да се включи в проект на УНИЦЕФ за деца със специфични потребности

Община Бургас да участва като една от първите общини в реализиране на "Пилотен проект за европейска гаранция за детето в България". Финансирането се очаква да бъде от Детския фонд на ООН - УНИЦЕФ. Предложението е на кмета Димитър Николов и ще бъде разгледано от общинските съветници на предстоящата следващата седмица заседание на местния парламент...

публикувано на 19.01.21 в 12:58

Още по 300 лв за пострадалите от наводненията на река Поповска

Освен сумата от 375 лв., които ще получат от държавата пострадалите от наводненията на река Поповска, Общинският съвет в Болярово ще отпусне по още 300 лв. на домакинство. Решението за това ще бъде взето още на първото заседание на съвета за годината, насрочено за 25 януари.  Днес трябва да приключи работа Временната комисия за описване на щетите..

публикувано на 19.01.21 в 10:54