Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Паркингите в Созопол – доволни и недоволни  

Σοζόπολη
Снимка: αρχείοОбщина Созопол драстично е повишила приходите от паркингите, след като те станаха общински. Въпреки положителните ефекти, има сигнали и на недоволни. 

6 общински паркинга с общ капацитет 800 места, с 480 повече в сравнение с преди. Електронна система и видеонаблюдение. Това са новостите в града това лято, след като паркингите станаха общински. Цените са 2 лева на час или 6 на денонощие. В Стария град пропускът е с бариера. Първите 30 минути са безплатни, като денонощието за кола е вече 16 лв. Но как се паркира и какви са оплакванията? Първото е за объркване заради организацията на движение при влизане в Стария град. Йордан Петков от дирекция "Общинска собственост и транспорт" пояснява случай с потърпевш: 

„От двете машини е взел от дясната, минал е през входа на Стария град, но е влязъл в нарушение през изхода на паркинга на кея. Разбирам го, 100 лв. са много, трябвало е да плати с 1/3 по-малко, но е трябвало да гледа къде е вход и изход, да попита. Не сме искали да заблуждаваме никого“

Второто оплакване на посетители:

Те искат с едно билетче от 6 лв. да влизат и излизат, когато искат, което няма как да стане това нещо. Няма как да излезе и да му пазим мястото.  Същото е в Стария град – влизаш с билетче, което начислява на всеки час по 2 лева след първия половин час, когато е безплатен.

Мерките на общината:

Сега допълнително, за да не стават такива неща ще сложим още една бариера на изхода, от която ще може само да се излиза. Мислехме да сложим шипове, но пък някой може да влезе срещу тях“

И ако досега бариерата се е вдигала с въженце, сега системата е електронна, което според Йордан Петков веднага е довело до икономически ефект:

„Ние за 10 дена сме направили парите, които предходното управление са дали за цяло лято. Общината е печелила 16 000 лв. от паркинги за цяло лято, а сега ние ги печелим за 10 дни“

Преминаването на паркингите под общинска опека бе едно от предизборните обещания на кмета Тихомир Янакиев. А постъпленията в поопразнената хазна вече са налице.

Повече чуйте в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът Иван Жабов: Ще съдействаме на жителите за саниране на къщите

Община Средец смята ударно да се включи в програмата за енергийна ефективност на еднофамилни сгради. За целта администрацията започва кампания, целяща за популяризира мярката сред местното население. Санирането на къщите ще донесе 60% спестяване на електроенергията и намаляване разходите за отопление, ще подобри и фасадите..

публикувано на 04.12.20 в 18:48

Манолова: Обществото да контролира преодоляването на водната криза (обновена)

Гражданското общество да контролира как се харчат парите за ремонтни дейности на язовирите „Порой“ и „Ахелой“. За това призова в Бургас лидерът на платформата „Изправи се.бг“ Мая Манолова. Според нея са възможни злоупотреби с тези средства, които са близо 70 милиона лева. „ Съвсем нагло беше обявено даже бедствено положение, за да може да..

обновено на 04.12.20 в 15:00

"Булевард Демокрация" на 4-ти декември

Темите на "Булевард Демокрация" на 4- ти декември: Правителството прие Националния план за ваксиниране срещу Covid-19. Страната ще бъде разделена на 6 региона. Бургас е един от тях. Какво предстои ще чуем от Свобода Атанасова. Има ли водната криза в  Бургас  и какви са възможностите за решаването й - позиции на Тома Белев и Мая Манолова, ще ни ги..

публикувано на 04.12.20 в 14:51

На онлайн церемония връчват литературните награди в Бургас

Днес от 17.00 часа онлайн ще бъдат обявени тазгодишните носители на литературните награди на Община Бургас. Те се присъждат в следните категории: Статуетка "Златен пегас" - за цялостно творчество, постижения в областта на литературата и културата, която връчва се на всеки две години; Плакет "Пегас" - за поезия, проза и литературна критика; Плакет..

публикувано на 04.12.20 в 10:58

Започва дезинфекция в Созопол

С помощта на Пожарна служба Созопол започва дезинфекция в Стария град, съобщават от ведомството. Планирано е поетапно извършване на дезинфекция в Новия град и селищната система в общината.

публикувано на 04.12.20 в 10:12

Никулден 2020 в Бургас: По-скромен, онлайн и с благородна кауза

За първи път бургазлии ще отбележат празника на града - Никулден не по традиционния начин по улиците и на площада, а онлайн. Бургас ще празнува, като бъдат извършени традиционните ритуали и събития, но при спазване на противоепидемичните мерки, като целта е да няма струпване на хора. Спестените средства от липсата на масови прояви и..

обновено на 04.12.20 в 10:06
Снимката е илюстративна.

Контролирани взривове ще се извършват на кариерата в Българово днес

Взривни дейности ще се извършват днес от 11.00 ч. до 17.00 ч. на кариерата в Българово. В този период от време е опасно и забранено приближаването на хора и животни на разстояние не по-малко от 1 километър около границите на кариерата. 

публикувано на 04.12.20 в 08:16