Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Законен ли беше митингът на ДПС в Росенец?

Два едновременни протеста нагнетиха напрежението в парк „Росенец“ в събота. Въпреки предварително заявеното "плажуване", бе допуснато хиляди симпатизанти на ДПС също да бъдат докарани с автобуси и с автомобили и да бъдат поставени като жив щит между т.нар. Доганови сараи и  протестиращите.

А законно ли е всичко това?

Член 8 на Закона за събранията, митингите и манифестациите гласи следното:

(1) За свикване на събрание или на митинг на открито организаторите най-малко 48 часа преди началото му писмено уведомяват кмета на общината, на чиято територия ще се проведе, като посочват организатора, целта, мястото и времето на събранието или митинга.

(2) В неотложни случаи за събранието или митинга на открито уведомлението по предходната алинея може да се направи в еднодневен срок.

И нещо повече:

За провеждането или непровеждането на събранието, митинга или манифестацията кметът на общината, съответно кметът на кметството, уведомява незабавно компетентните органи на Министерството на вътрешните работи.

Тоест - кметът уведомява полицията, а не полицията - кмета. Събранието, митингът или както искате да го наречем, на ДПС, обаче май се явява не много законен. От Община Бургас отговориха официално, че при тях не е имало постъпило уведомление за протест от страна на ДПС. Въпреки твърдението на полицията на място, че партията също имала планирано събитие. Именно заради това и с обяснението, че не трябва да се допуска спречкване и сблъсъци между двете страни, едните български граждани, тези, които искаха да плажуват, не бяха допуснати и спрени от плътен полицейски кордон. От друга страна, организаторите на събитието на плажа, чинно са внесли уведомление за провеждане на „граждански протест“, с посочен час и място.

На самия протест, от полицията казаха, че при тях имало внесено уведомление от страна на ДПС, но видно от закона е, че институцията, в която трябва да бъде извършено това, е именно общината, на чиято територия се провежда митингът. В интерес на истината, конкретните текстове дават и доста големи правомощия на съответния кмет да прекрати даден протест:

Чл. 12. (2) Кметът на общината може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни, че:

2. застрашават обществения ред в съответното населено място;

3. застрашават народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка;

4. нарушават правата и свободите на другите граждани.

Чл. 13. (1) Кметът на общината, прекратява събранието, митинга или манифестацията, когато не са организирани или не се провеждат при условията и по реда, установени с този закон.

Толкова по буквата на закона. Затова се обърнахме и към Областната дирекция на МВР в Бургас с конкретни въпроси - законен ли е бил охраняваният от тях митинг на ДПС. И още - защо едни български граждани бяха спирани още в началото на парк „Росенец“, а други - бяха извозени максимално близо до „сараите“ с автобуси и коли? Така законно протестиращите бяха принудени да вървят над 5 километра пеша, за да упражнят законовото си право да протестират. На какъв принцип бяха пропускани едни български граждани през кордона, а други не? Наш репортер видя как в началото това се случваше при показване на шапка на ДПС. В последствие, полицаите започнаха да изискват лични карти за справка. Каква беше справката? Дали беше достатъчно само удостоверяването на турско име? Можем само да гадаем. До момента не сме получили отговор от полицията на поставените към тях въпроси.

А, за съжаление, именно подобни прояви на двоен стандарт, създават усещането за дискриминация. И че всички сме равни пред закона, но едни са по-равни от другите.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 3 300 са имениците в Община Ямбол

В Община Ямбол над 3300 именици ще отбележат своя имен ден: Мария – 1818 жени, Марийка – 545 жени, Мари – 5 жени, Мара – 94 жени, Мариян – 129 мъже, Мариан – 43 мъже, Марияна – 256 жени, Мариянка – 7 жени, Мариана – 288 жени, Марианка – 1 жена, Мариела – 70 жени, Мариета – 36 жени, Марио – 39 мъже. Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица..

публикувано на 15.08.20 в 16:45

Стефан Радев: Сливен има потенциал за производство на зелена енергия

Производството на зелена енергия ще бъде част от новите планове за икономическо развитие на община Сливен, коментира кметът Стефан Радев. Той подчерта, че производството на възобновяемата енергия през следващитегодини ще бъде едно от направленията за активни инвестиции в Европа и общината трябва да се възползва от потенциала си. Заради световната криза..

публикувано на 15.08.20 в 15:45

10 души на плажния протест "Доган сарай Бийч фестивал"

10 души се събраха на плажа край т.нар. Доган сарай, където за 2-и пореден уикенд се провежд "Доган сарай Бийч фестивал". Пиратско знаме с образите на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев поставиха на кея организаторите на демонстрцията.  Искаме този протест да се превърне в символ на силата на гражданското общество, каза организаторът Асен..

публикувано на 15.08.20 в 12:31
архив

Кашкавал с бактерия и сирене с по-малко мазнини откри БАБХ

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира наличието на бактерията Листерия моноцитогенес в проба от кашкавал и несъответствие по физикохимичния състав в проба от сирене, взети при проверка в търговската мрежа в София през миналата седмица. Наличие на Листерия моноцитогенес беше установена в кашкавал „Беленско” с партиден номер..

публикувано на 15.08.20 в 09:47

Трето протестно плажуване "Доган сарай бийч фестивал"

Третият ден от „Доган сарай Бийч фестивал“ ще се проведе днес в парк „Росенец“. Протестното плажуване започва в 11 часа. Участниците настояват да се премахне металното ограждение от плажа. Оградата е поставена незаконно на държавна територия, пречи на пълноценното провеждане на фестивала и достъпа до останалата част от плажа, казва организаторът на..

публикувано на 15.08.20 в 09:23

Днес е Успение Богородично

Православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници Успение на Пресвета Богородица, когато  Дева Мария завършва земния си път. По божествен начин всички апостоли се събират в деня на нейното погребение, така както тя е пожелала в последния си час. Събрали се на погребална трапеза и когато благославяли хляба, света Богородица се..

публикувано на 15.08.20 в 09:16

Несебър празнува днес

Денят на Успение Богородично е празник на Несебър. Тържествата започнаха още на 13 ти август, а днес е кулминацията, ще бъде отслужена света литургия.  В 10:00 часа пред Крепостните стени на стария град ще се извърши ритуал по издигане на националния флаг на България. По-късно  от 18.00 часа в Южния парк ще се проведе детски празник. От 20.30..

публикувано на 15.08.20 в 09:06