Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законен ли беше митингът на ДПС в Росенец?

Два едновременни протеста нагнетиха напрежението в парк „Росенец“ в събота. Въпреки предварително заявеното "плажуване", бе допуснато хиляди симпатизанти на ДПС също да бъдат докарани с автобуси и с автомобили и да бъдат поставени като жив щит между т.нар. Доганови сараи и  протестиращите.

А законно ли е всичко това?

Член 8 на Закона за събранията, митингите и манифестациите гласи следното:

(1) За свикване на събрание или на митинг на открито организаторите най-малко 48 часа преди началото му писмено уведомяват кмета на общината, на чиято територия ще се проведе, като посочват организатора, целта, мястото и времето на събранието или митинга.

(2) В неотложни случаи за събранието или митинга на открито уведомлението по предходната алинея може да се направи в еднодневен срок.

И нещо повече:

За провеждането или непровеждането на събранието, митинга или манифестацията кметът на общината, съответно кметът на кметството, уведомява незабавно компетентните органи на Министерството на вътрешните работи.

Тоест - кметът уведомява полицията, а не полицията - кмета. Събранието, митингът или както искате да го наречем, на ДПС, обаче май се явява не много законен. От Община Бургас отговориха официално, че при тях не е имало постъпило уведомление за протест от страна на ДПС. Въпреки твърдението на полицията на място, че партията също имала планирано събитие. Именно заради това и с обяснението, че не трябва да се допуска спречкване и сблъсъци между двете страни, едните български граждани, тези, които искаха да плажуват, не бяха допуснати и спрени от плътен полицейски кордон. От друга страна, организаторите на събитието на плажа, чинно са внесли уведомление за провеждане на „граждански протест“, с посочен час и място.

На самия протест, от полицията казаха, че при тях имало внесено уведомление от страна на ДПС, но видно от закона е, че институцията, в която трябва да бъде извършено това, е именно общината, на чиято територия се провежда митингът. В интерес на истината, конкретните текстове дават и доста големи правомощия на съответния кмет да прекрати даден протест:

Чл. 12. (2) Кметът на общината може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни, че:

2. застрашават обществения ред в съответното населено място;

3. застрашават народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка;

4. нарушават правата и свободите на другите граждани.

Чл. 13. (1) Кметът на общината, прекратява събранието, митинга или манифестацията, когато не са организирани или не се провеждат при условията и по реда, установени с този закон.

Толкова по буквата на закона. Затова се обърнахме и към Областната дирекция на МВР в Бургас с конкретни въпроси - законен ли е бил охраняваният от тях митинг на ДПС. И още - защо едни български граждани бяха спирани още в началото на парк „Росенец“, а други - бяха извозени максимално близо до „сараите“ с автобуси и коли? Така законно протестиращите бяха принудени да вървят над 5 километра пеша, за да упражнят законовото си право да протестират. На какъв принцип бяха пропускани едни български граждани през кордона, а други не? Наш репортер видя как в началото това се случваше при показване на шапка на ДПС. В последствие, полицаите започнаха да изискват лични карти за справка. Каква беше справката? Дали беше достатъчно само удостоверяването на турско име? Можем само да гадаем. До момента не сме получили отговор от полицията на поставените към тях въпроси.

А, за съжаление, именно подобни прояви на двоен стандарт, създават усещането за дискриминация. И че всички сме равни пред закона, но едни са по-равни от другите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни утре (25 април) за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 24.04.24 в 17:27

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23