Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Дражев: Протестите са необходими, защото има страшна криза в доверието към властта и правосъдната система

Бургас се включва в протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор с шествия вече 10 дни. Сред постоянните участници е Георги Дражев от движение „Антимафия“, който първоначално дори се опита да ги организира, но след това отстъпи тази функция на други протестъри.

Ще ви припомня, че Дражев бе един от най-отявлените опозиционери в предния мандат на Общински съвет – Бургас, а в миналото е организирал множество протести по наболели за обществото теми.

„За мен тези протести са безумно необходими, защото имаме страшна криза в доверието към правосъдната система, към справедливостта и Гешев не сложи капка, а изля кофа върху чашата и това отприщи гнева на хората. Аз се надявам не само на оставка на правителството, но това да предизвика сериозни промени за ролята и мястото в конституцията на прокуратурата. Тя няма място в съдебната власт. Тя трябва да е адвокат на държавата, а се превърна в адвокат на мафията.“

Според Георги Дражев недоволството в момента е закономерният резултат от случващото се в държавата и ще доведе до промени.

„Протестът в Бургас се развива плахо и нерешително, както всички протести в града, защото хората са обвързани с някакви зависимости и свалянето на ГЕРБ от власт ще се отрази на живота им. Тук няма как да има такава масовост каквато има в София.“

Лидерът на движение „Антимафия“ е против блокирането на кръстовища и важни сгради, защото това би създало напрежение с тези, които не участват в протестите.

„Жалкото е, че в България политиците не са научени да погледнат делата си и да имат моралната чест и доблест да подадат оставки когато получат ясни и категорични сигнали от обществото, че не са желани. Ясно е, че това правителство е на Доган и смокинов лист се явяват „Обединените патриоти“, само маскарад е, че те отразяват някакъв националистичен вот!“

Според Дражев при евентуални предсрочни избори какво ще се случи зависи много от това дали Гешев ще остане главен прокурор или няма да остане. Ако той остане, той по някакъв начин ще запази статуквото, ако бъде махнат това ще може да отприщи вълна на справедливост и ГЕРБ няма да има повече от 40 депутати в парламента.

„Проблемът с правосъдието е в основата за формирането на бъдещо правителство и мнозинство в Народното събрание. Системата у нас придоби много уродливи измерения и моят горещ призив към всички българи е, без значение дали са леви или десни, да подкрепят протестите просто заради промяната на този модел, защото той води България към тотална катастрофа!“

На пресконференция днес Георги Дражев посочи, че той ще сезира специализираната прокуратура за това, че парк „Росенец“ от общински е станал държавен и след това е подарен на Ахмед Доган. Дражев е категоричен, че той е този, който се е противопоставил на поставянето на бариера там още през 2015 година. Той заяви още, че според него ремонтът на булевард „Демокрация“ в Бургас, който се извършва в момента, е бил ненужен и е необосновано скъп, ще се дадат 8 млн. лв. за 1800 м. Дражев припомни, че днес се навършват и 2 години от началото на протестите в Шарково и Болярово, който той инициира за спасяване на овцете и козите при въведената карантина заради чумата в Странджа.

повече чуйте в звуковия файл:
на снимките са документи свързани с промяната на собствеността на земите в парк "Росенец" през годините
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Определиха местата за поставяне на агитационни материали в Сливен

Със заповед на кмета Стефан Радев се регламентират местата - специално поставените табла по бул. „Цар Освободител“, за поставяне на плакати, обръщения и други предизборни агитационни материали, във връзка с  насрочените на 4 април 2021 г.  избори за Народно събрание. Разпределението на таблата между кандидатите е по схема, като номерацията на таблата е..

публикувано на 05.03.21 в 09:22

ЦИК обяви как ще гласуват хора под карантина или изолация

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи правилата, по който хора поставени под задължителна карантина или изолация ще гласуват с подвижна избирателна кутия на изборите след месец. Няма да се допуска тези избиратели да упражнят вота си в секция с подвижна кутия, предназначена за хора с трайни увреждания. Право да гласуват с подвижна..

публикувано на 04.03.21 в 13:51

Партията на Цветанов залага на експерти в Бургас

Пълна листа с кандидати за народни представители регистрира днес в Бургас и партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Залагаме на експерти. Вече сме идентифицирали ключови проблеми на региона, заяви Виктор Серафимов. Докторът по международно право и международни отношения ще води листата в Бургас: „Проблем на региона е туризмът и..

публикувано на 02.03.21 в 15:57

ВМРО заяви два мандата в Бургас

Ангел Джамбазки е водач на листата на ПП "ВМРО - Българско национално движение" в Бургаска област. Той е номинация на местните структури. ВМРО и СЕК регистрираха листа от 20 души днес в РИК за участие на парламентарния вот на 4 април. Втори в нея е лидерът на СЕК Георги Манев. С общи усилия смятаме, че можем да се борим за два мандата,..

публикувано на 02.03.21 в 14:58

Димитър Найденов – втори в листата на „Демократична България“

Общинският съветник Димитър Найденов ще е втори в листата на „Демократична България“ в Бургас.  Водач ще е IT специалистът Ивайло Мирчев от София.  Трета ще е Даниела Божинова от „Зелено движение“.  Влизаме в надпреварата с амбицията за сериозни промени в областта на правосъдието, борбата с корупцията и електронното управление, коментира..

публикувано на 02.03.21 в 13:53

ДПС Бургас с амбиция за трима депутати

Бургаската структура на ДПС регистрира листата си за участие в изборите с амбицията за три мандата.  Това не се е случвало от 2005 г. досега. Ще спечелим доверието на хората, коментира депутатът и водач на листата Севим Али.  Кандидати са единствено хора от региона, има представители на всяка една община.

публикувано на 02.03.21 в 13:21

Здравко Василев от Приморско – в листата на „Изправи се! Мутри вън“

Живко Табаков повежда листата на „Изправи се! Мутри вън!“, която беше регистрирана в РИК – Бургас. Втори в нея е адв. Драгомир Ошавков, от „Движение 21“, а трети – бизнесменът от Приморско Здравко Василев, който коментира: „Живеем наистина в исторически времена, в които ни се дава шанс да детронираме едно авторитарно управление. Една от..

публикувано на 02.03.21 в 12:23