Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители от СОУ „Добри Чинтулов“ не искат децата им да се местят в СУ „Йордан Йовков“

Родители от бургаското училище СОУ „Добри Чинтулов“ изразиха с протест своето несъгласие техните деца да учат в сградата на СУ „Йордан Йовков“. Докладната записка, касаеща оптимизиране на сградния фонд, ще бъде разгледана на предстоящата сесия на Общински съвет – Бургас във вторник. Тя предвижда децата от "Добри Чинтулов" да се преместят, а освободената сграда да се заеме от учениците от Английската езикова гимназия. 

Андрей Иванов е баща на първокласничка. Той разбира преди дни от медиите, че детето му ще се премести в нова учебна сграда.

"Ще дадем на зам.-кметът Ананиева да разбере, че не сме само тези 10 човека, които сме тук, а ще съберем ученици от всички училища. Ако решението другата седмица бъде против нашата воля, ще преминем към законови действия, ще се защитаваме в съда."

Останалите родители смятат, че музикалният профил на „Добри Чинтулов“ не предполага местене в друга сграда, която не е предвидена за репетиции.

"Вечер родителите на децата няма да могат да си ги познаят при целия този шум. Искат там да сложат гайдите, пианата, хореографията. Пианата на четвъртия етаж са на 40-50 години. Ако се смъкнат до долу, просто няма шанс да станат пиана повече. А поддръжката им е много, много скъпа."

"Те се подиграват с децата, с родителите и учителите. Няма да има същите условия, които до сега са имали. Училището е с фолклорни традиции, има паралелка. Всичко това ще се съсипе. 

Казусът е от 2016 година. Тогава родителите от другото бургаско училище „Йордан Йовков“ се обявиха срещу преместването им в „Добри Чинтулов“. 


Днес пред родителите от „Добри Чинтулов“ зам.-кмет Йорданка Ананиева заяви, че предстоящата реорганизация се случва с изричното съгласие на ръководствата и педагогическите колегии на четирите училища.

"Английската и Немската учат в една сграда и са над 1600 ученици. В същото време имаме две училища, които са с непълен капацитет. Двете имат около 300 ученика. 

Но ние не сме казвали кой къде да се прехвърли. Това е решението, което са взели четиримата директори и техните колегии, под които са се разписали."


Зам.кметът Йорданка Ананиева отказа да оттегли докладната записка, касаеща оптимизиране на сградния фонд, докато ръководствата на четирите бургаски училища не предложат ново решение на проблема.


Зелена светлина за преместването на училищата е дало и Регионално управление на образованието. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои ремонт на училището в село Росен

Обществена поръчка е обявена за ремонт, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъпна среда в ОУ "Христо Ботев" в созополското село Росен. Предвижда се дейностите да са на стойност над 1 618 000 лв.  Училището функционира от над 110 години. Капацитетът е за   157 ученици и 31 души персонал. Съществуващата сграда е..

публикувано на 08.09.24 в 15:12

Ученици от АЕГ „Гео Милев“- Бургас посетиха Европейския парламент

37 ученици от бургаската английска гимназия посетиха Страсбург, за да изживеят един ден в Европейския парламент по покана на Есен Алиева, която е администратор и лектор в най-важната институция на континента. Те бяха придружени от директора на АЕГ „Гео Милев“- Жаклин Нейчева,  Красимира Митева, заместник-директор по учебната дейност и училищният..

публикувано на 03.09.24 в 16:18

В Несебър училищата и детските градини очакват своите възпитаници

Кметът на Несебър Николай Димитров е провел среща с директори на общинските училища и детски градини за готовността на образователните заведения за новата учебна година. Част от темите са били за организационната и материално-техническата обезпеченост, началото на образователния процес, ресурсната обезпеченост, хигиенни условия, приключилите ремонтни..

публикувано на 03.09.24 в 15:29

НХА - Бургас търси модели за новата учебна 2024/2025 г.

Националната художествена академия - Филиал Бургас набира модели за новата учебна година. Те трябва да бъдат на възраст над 18 години, мъже и жени.  Не се изисква предишен опит, а търпение и желание. Съгласно разписанието на учебния процес, моделът позира облечена фигура и/или голо тяло.  След подаване на заявление, кандидатите ще проведат..

публикувано на 03.09.24 в 12:54

Откриха новата учебна година в Спортното училище „Димитър Рохов“ в Сливен

Церемонията по откриване на  новата учебна година се проведе  днес в двора на Спортното училище „Димитър Рохов“ в Сливен, съобщиха от Общината.  Специален гост бе бронзовият медалист от Игрите в Париж през 2024 г. Божидар Андреев, който издигна българския трибагреник. Сливенският щангист е бивш възпитаник на спортното школо. На откриването присъства..

публикувано на 02.09.24 в 12:08

Бургаски учител с отличия от образователен форум в Албена

Учителят по история от ПГСАГ „Кольо Фичето“ Петя Кудева получи две отличия от националния конкурс „Извънкласните и извънучилищните дейности (занимания по интереси) – за устойчиво качествено обучение, възпитание, развитие и социализация на децата и учениците – 2024“. Той се проведе  в курорта Албена от  25 до 30 август.  Престижният..

публикувано на 31.08.24 в 15:50

В Бургас ще отвори врати филиал на Театрален колеж "Любен Гройс"

Филиал на Театрален колеж „Любен Гройс“ ще бъде открит в Бургас. Това решиха общинските съветници на сесията на местния парламент. Предложението е от кметът Димитър Николов. То получи подкрепа с пълно мнозинство. Необходимите помещения ще бъдат ситуирани в сградата на Културен дом НХК. Ясен Проданов от ГЕРБ посочи, че в цялата област има..

обновено на 30.08.24 в 17:03