Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители от СОУ „Добри Чинтулов“ не искат децата им да се местят в СУ „Йордан Йовков“

Родители от бургаското училище СОУ „Добри Чинтулов“ изразиха с протест своето несъгласие техните деца да учат в сградата на СУ „Йордан Йовков“. Докладната записка, касаеща оптимизиране на сградния фонд, ще бъде разгледана на предстоящата сесия на Общински съвет – Бургас във вторник. Тя предвижда децата от "Добри Чинтулов" да се преместят, а освободената сграда да се заеме от учениците от Английската езикова гимназия. 

Андрей Иванов е баща на първокласничка. Той разбира преди дни от медиите, че детето му ще се премести в нова учебна сграда.

"Ще дадем на зам.-кметът Ананиева да разбере, че не сме само тези 10 човека, които сме тук, а ще съберем ученици от всички училища. Ако решението другата седмица бъде против нашата воля, ще преминем към законови действия, ще се защитаваме в съда."

Останалите родители смятат, че музикалният профил на „Добри Чинтулов“ не предполага местене в друга сграда, която не е предвидена за репетиции.

"Вечер родителите на децата няма да могат да си ги познаят при целия този шум. Искат там да сложат гайдите, пианата, хореографията. Пианата на четвъртия етаж са на 40-50 години. Ако се смъкнат до долу, просто няма шанс да станат пиана повече. А поддръжката им е много, много скъпа."

"Те се подиграват с децата, с родителите и учителите. Няма да има същите условия, които до сега са имали. Училището е с фолклорни традиции, има паралелка. Всичко това ще се съсипе. 

Казусът е от 2016 година. Тогава родителите от другото бургаско училище „Йордан Йовков“ се обявиха срещу преместването им в „Добри Чинтулов“. 


Днес пред родителите от „Добри Чинтулов“ зам.-кмет Йорданка Ананиева заяви, че предстоящата реорганизация се случва с изричното съгласие на ръководствата и педагогическите колегии на четирите училища.

"Английската и Немската учат в една сграда и са над 1600 ученици. В същото време имаме две училища, които са с непълен капацитет. Двете имат около 300 ученика. 

Но ние не сме казвали кой къде да се прехвърли. Това е решението, което са взели четиримата директори и техните колегии, под които са се разписали."


Зам.кметът Йорданка Ананиева отказа да оттегли докладната записка, касаеща оптимизиране на сградния фонд, докато ръководствата на четирите бургаски училища не предложат ново решение на проблема.


Зелена светлина за преместването на училищата е дало и Регионално управление на образованието. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас е домакин на олимпиада по лингвистика

120 ученици от VIII до XII клас пристигат в Бургас за участие в Националния кръг на олимпиадата по лингвистика. Тази година състезанието ще се проведе на 20 и 21 април в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, а официалното откриване е днес /19.04./ в 17.30 часа в Експозиционен център „Флора“. Състезателите са от градове в цялата страна - София, Пловдив,..

публикувано на 19.04.24 в 14:48

Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник"

Специалната награда на БНР-Бургас в конкурса "За моята България" е за НБУ "Михаил Лъкатник". Груповото изпълнение на учениците от началното училище в раздел "Рецитирам за България" беше впечатляващо, както като замисъл, така и като изпълнение. Художествената концепция на представянето съчетаваше рецитация, музика и актьорско изпълнение,..

обновено на 19.04.24 в 14:06

Конкурсът на НБУ "За моята България" става регионален

Ученическият конкурс „За моята България“ се провежда днес в Бургас за шести път по инициатива на Началното базово училище „Михаил Лъкатник“. Конкурсът е в две направления -"Рецитирам за България"-изпълнение на поетична творба от класически и съвременни български автори и "За теб, родино моя" за изпълнение на песен. Това е и първото издание, в което..

публикувано на 18.04.24 в 14:05

„Проф. д-р Асен Златаров“ ще подготвя бъдещи парамедици в нов център

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще обучава следващия си курс парамедици в новия си Център за професионално обучение „Бургас“, съобщи висшето училище. В него те ще придобиват трета степен на професионална квалификация. Тя включва подготовка за оказване на първа помощ, транспортиране на болни и пострадали и при необходимост подпомагане на..

публикувано на 18.04.24 в 12:39

ОУ „Васил Априлов“ с концерт по повод 65 години от създаването си

Марияна Стефанова е директор на основното училище от 20 години. Тя разказа за създаването на учебното заведение през далечната 1958-1959 година: „С протокол номер 22 от 5 септември на Изпълнителния комитет на градски народен съвет – Бургас се обособява ново начално училище. Самото училище не е имало своя собствена сграда. През 1961 година..

обновено на 18.04.24 в 10:03

Сливенски ученик стана лауреат на Националната олимпиада по немски език

Ученик от сливенската езикова гимназия получи най-престижното отличие - лауреат - на Националната олимпиада по немски език, която се проведе на 30 март в Пловдив, съобщи общината. Атанас Исмаилов е ученик в 12 "е" клас в Профилираната гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов". Получената на олимпиадата оценка 6.00 се признава като..

публикувано на 17.04.24 в 17:25

Обявиха 2 май за неучебен ден в Карнобат

2 май ще бъде неучебен ден в община Карнобат, реше кметът Георги Димитров. Така учениците ще почиват шест дни със събота и неделя - от 1-ви до 6 май включително. 2-ри беше единственият учебен между Деня на труда (1 май), Великден (3-5 май) и Гергьовден (6 май). Димитров обяви решението си, като се обърна към учителите и учениците с думите:..

публикувано на 17.04.24 в 15:11