Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Велопредизвикателство:

С колело около Атанасовското езеро

Среща с пеликани и фламинго предлага нов маршрут, разработен от фондация "Биоразнообразие"

3
Снимка: Златомир Костадинов


Нов маршрут около Атанасовско езеро подготвя Българската фондация "Биоразнообразие". Той е с амбициозните близо 30 км. дължина. Вело приключението може да започне от коя да  е точка на Морската градина, покрай южната част на езерото, под пътната детелина, а оттам към резерват Атанасовско езеро. Маршрутът продължава през различни настилки и пейзажи чак до квартал Черно море, откъдето по стабилизиран черен път се разкрива езерото. После пътят минава през земеделски земи и района на автосервизите и достига хипермаркета в квартал "Изгрев", откъдето по вело алеята покрай езерото се стига обратно до Морската градина. Радостина Ценова от фондация "Биоразнообразие" посочва:

"Маршрутът не е кратък и не е лесен, но предвид това, че няма големи денивелации, езерото е по-скоро под морското ниво, отколкото да има изкачване. Част от маршрута е разкошен панорамен път, който открива гледка към резервата, където има повече 1 500 розови пеликани, около 500 розови фламинго." 

За проиграване на маршрута бяха поканени колоездачи, които да дадат препоръки как трасето да бъде подобрено, съкратено или поставена маркировка. Реакцията на повечето велосипедисти е положителна за преживяването.  От неправителствената организация се притесняват към момента от участъците с бабини зъби, които пукат гумите на велосипедите, стопанските постройки по маршрута, откъдето не е изключено да се появят кучета, както и кратките преходи през асфалтов път, през които трябва да се кара с повишено внимание заради автомобилния трафик.
По кратки са другите два маршрута - в южната част на езерото около пътеката на саблеклюна и от другата страна около пътеката на солта. Те ще бъдат създадени благодарение на проект Дестинация Фламинго, по който БФБ работи в момента с подкрепата на TELUS International Europe в България. Още един нов маршрут ще бъде оповестен на 12 август, когато  е рожденият ден на Атанасовско езеро. Резерватът отбелязва 40 години.  

Повече чуйте в звуковия файл. 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съборът на Петрова нива ще бъде на 21 август

На 21 август ще се проведе националния възпоменателен събор Петрова нива през тази година. Миналото лято заради пандемията с коровируса нямаше масово събитие. Дано обстановката с COVID – 19 да не се усложни, за да може да има честване, съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев: "Странджанци и тракийци отново ще бъдат заедно на Петрова..

публикувано на 13.06.21 в 10:30

Българо - гръцки събор ще се проведе край Ямбол

В местността "Църквичката" край ямболското село Голям манастир ще се проведе традиционният българо-гръцки събор. Организатори са община Тунджа и изселници от селата Генерал Инзово и Голям манастир. Съборът ще се проведе за 12 година до възстановения параклис "Свети Атанасий Велики” на Манастирските възвишения. Заради пандемичната ситуация..

публикувано на 13.06.21 в 09:00

ОЗБГ с акция в парк „Росенец“, откриват летния сезон на плажа

Жители на Бургас ще открият летния сезон на плажа край морското имение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“. Повод за инициативата е съдебното дело, на което фирмата близка до Доган -„Стрейтлайн“ твърди, че това е земеделска земя, а не пясъчна ивица. Събитието се инициира от Организацията за закрила на българските граждани. "На..

публикувано на 13.06.21 в 08:30

Пожар от запалени гуми до стадион "Черноморец" стресна бургазлии

Пожар след запалени автомобилни гуми стресна бургазлии. Гъст дим се изви над Бургас малко след 19 часа. Инцидентът е станал в района на стадион "Черноморец". Установено е, че непълнолетни са запалили гумите. Те са избягали от мястото. 10 огнеборци с три противопожарни автомобили са се отзовали на сигнала. Няма място за притеснение, пожарът е локализиран,..

публикувано на 12.06.21 в 19:51

Обезопасиха трайно наводненото табло край плаж "Каваци"

Трайно е решен е проблемът с потопеното във вода електрическо табло и кабели, за които сигнализирахме институциите в края на май. ( подробности - вижте тук ) Съоръжението се намира на подхода за плаж „Каваци – Север“ и вече е обезопасено.  След като сигнализирахме областна администрация за това, че табло и кабели от него буквално се наводняват..

публикувано на 12.06.21 в 12:54
Лаура Кьовеши

"Ден до пладне" - на 12 юни

Българите сме интересни хора. Все чакаме някой да дойде и да ни оправи къщичката. Да я подреди, да ни сипе да вечеряме, а вечер да ни завие и кротко да приседне край нас, докато заспиваме. Идваха спасители, както отвън, така и отвътре, спасиха ни и ни оставиха неспасени. Сега на 11 юли ще си изберем новите 240, които ще натоварим с подобни..

публикувано на 12.06.21 в 09:02
Лични документи

Може да подаваме заявления за лична карта и онлайн

Тези които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват услугата за издаване на лична карта и/или паспорт онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg. Там са поместени условията за подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност по електронен път. От Областната дирекция на МВР Бургас посочват, че валидността на голям..

публикувано на 11.06.21 в 15:13