Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хепатита

Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хепатита с кампания за бързи, безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и C. Кампанията ще стартира с пресконференция в Експозиционен център Флора, гр. Бургас, утре, 28.07, от 10.30 часа, в която ще участват Тодор Райков - председател на Управителния съвет на "Национална асоциация по превенция и терапевтично обучение"-НАПТО, д-р Лорис Мануелян - Общински лекар в Община Бургас, д-р Татяна Николова - лекар-вирусолог, Медицинска лаборатория "Лина", гр. Бургас и Здравко Георгиев - координатор, Сдружение "Каритас" София - Клон Бургас.

От 18.30 часа на алеята пред Експозиционен център "Флора" ще бъде разположен Мобилен медицински кабиент, в който жителите и гостите на Бургас ще имат възможност да се изследват напълно анонимно, бързо и безплатно за хепатит В и С. Изследванията ще се извършват от квалифицирани лаборанти от Медицинска лаборатория "Лина" чрез бързи, скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на 15 минути след вземането на кръв. Хората, чието изследване е дало положителен резултат ще бъдат пренасочвани към специалист за уточняване на състоянието и назначаване на лечение при необходимост. За провеждане на изследванията не съществуват ограничения относно консумация на храна и напитки.

Всички лица с положителни резултати от бързите тестове за хепатит В и С ще получат талон за безплатно изследване в Медицинска лаборатория за потвърждаване не резултата с по-специализирана тестова методика, което е необходимо за диагностичното уточняване на състоянието.

В непосредствена близост мобилния медицински кабинет ще бъде разположена информационна шатра, където всеки жител и гост на Бургас ще има възможност да бъде консултиран по въпросите, свързани с вирусните хепатити от консултант на "Национална асоциация по превенция и терапевтично обучение" - НАПТО.

В световен мащаб 9 от 10 души, живеещи с вирусен хепатит не знаят, че са носители на хепатитен вирус. По този повод и във връзка със Световния ден за борба с хепатита "Национална асоциация по превенция и терапевтично обучение" - НАПТО в партньорство с Община Бургас и с подкрепата на Медицинска лаборатория и Сдружение "Каритас" София - Клон Бургас организира скринингова кампания за откриване на хепатит В и С в Бургас. Кампанията има за цел и да напомни, че хепатит В и С са безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез конкретно кръвно изследване.

 Всички инициативи ще бъдат проведени при спазване на стриктни противоепидемични мерки, поради което желаещите жители и гости на Бургас да се изследват за хепатит В и С ще бъдат допускани до мобилния медицински кабинет само с маска или друго средство, което покрива устата и носа.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Строгите условия за кръводарители са с превантивна цел

Здрави хора, които не приемат медикаменти, могат да даряват кръв. Условията ни са строги, защото целта ѝ е да спасим човешки живот, а не да навредим на друг организъм. Това коментира пред БНР-Бургас началникът на бургаското отделението по трансфузионна хематология Людмила Желязкова. "Приемът на медикаменти е особено тревожен за нас, по..

публикувано на 09.08.20 в 08:12

10 нови случая на коронавирус в бургаска област

10  са новозаразените с коронавирус в Бургаска област през последното денонощие.В сливенски регион има един, а в ямболски 8. 297 са новите случаи за страната  при 6 433 пи си ар теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. 11 души са починали, 47 са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 220.

публикувано на 07.08.20 в 08:21

Петима нови специалисти и също толкова специализанти започват работа в УМБАЛ Бургас

Лекарският състав в УМБАЛ Бургас се увеличи с петима нови специалисти. Също толкова ще бъдат и тези, които ще специализират в областната болница.  Всички са започнали своята специализация в УМБАЛ Бургас. През юни успешно положиха изпити и придобиха диплома за специалност. Това са д-р Андриана Йовановска-Кировакова (анестезиология и реанимация),..

публикувано на 06.08.20 в 15:37

Интернет – в полза на кръводаряването

Мобилни приложения и Фейсбук – групи помагат за търсене на кръводарители. От началото на юли, от Google play, може да бъде изтеглена платформата “Дари кръв – помогни или потърси помощ“. Съдействие може да бъде намерено и в няколко бургаски групи, посочи началникът на бургаското отделението по трансфузионна хематология Людмила Желязкова: „..

публикувано на 06.08.20 в 12:37
Снимката е илюстративна.

Кампания за превенция на слънчевите изгаряния в Бургас

Кампания за превенция на слънчевите изгаряния се провежда днес в Бургас. До 12.30 часа на крайбрежната алея до Бункера в Морската градина ще има обособена зона с интересни арт ателиета за малчуганите с игри и подаръци, а за по-порасналите ще се провеждат безплатни консултации относно дерматологичните грижи през летния сезон. Кампанията е под..

публикувано на 06.08.20 в 09:53

9 нови случая на коронавирус в бургаска област

9 са новозаразените с коронавирус в бургаска област за последните 24 часа. В сливенски регион има 1 човек, в ямболски са 8 души. В страната са 255  при направени 5 325 пи си ар теста. Това означава, че положителни проби  са дали малко под 4,8 на сто от изследваните. Оздравелите са 280, 11 души са починали, а 41 остават в интензивни отделения. 

публикувано на 05.08.20 в 07:39

Извънредно положение в страната не се налага на този етап

Болниците и медицинските екипи остават в пълна готовност за лечение и диагностика на пациентите с COVID-19. Те разполагат с цялата необходима апаратура, има и достатъчно легла в интензивните отделения, докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на среща с премиера Бойко Борисов. Проф. Ангелов отбеляза, че ситуацията в страната е под..

публикувано на 04.08.20 в 17:34