Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургас си върна пътя край „Доган сарай“, но оградите остават засега

След близо 2 часа дебати, 45 съветници подкрепиха цялостното отменяне на взето от тях решение през април. То беше Подробен устройствен план (ПУП) на част от парк „Росенец“ и включваше и замяна на улици. Чрез тази замяна, общината щеше да придобие по-голям участък, за да продължи канализацията в региона, да осигури санитарно – охранителна зона, а в последствие беше анонсирано и създаването на път и паркинг към станалия прословут плаж на „Росенец“, до „сараите“. С тази докладна, фирми, свързвани с Ахмед Доган пък придобиват общинската улица, която води към въпросния имот и след преминаване през държавен парцел, може да се стигне до плажа.

Днес от ГЕРБ обвиниха политическите си опозиционери и конкретно Константин Бачийски от СЕК, който провокира и направи редица проверки по случая, в гонене на политическа кариера и лични интереси и че заради това, рибарите от „Ченгене скеле“ ще останат без пречиствателна станция и канализация, защото ще се изгуби проекта. Бачийски е категоричен, че двете неща нямат връзка:

Това са два отделни етапа, с два отделни ПУП-а. Този проект е само за сараите, той се води етап 2а, а за Ченгене скеле е етап 3. Тоест, те са два отделни етапа“, коментира Бачийски.

Заместник – кметът Чанка Коралска призна, че са различни проекти, но са свързани:

ПУП не включва Ченгене скеле. Но финансирането включва и етап 2а, и етап 3. Нещата са взаимно свързани“, пояснява Коралска

Коралска не се ангажира дали и кога общинският път, който сега е затворен с огради, ще бъде отворен, защото районът около сараите се водел строителен обект. Общински съветници изразиха съмнение, че докладната може да бъде атакувана в съда от частните собственици в „Росенец“ и все пак да не влезе в сила. 

Около 100 души протестираха днес в защита на пътя. Те останаха пред спортната зала, където се провеждат сесиите, защото мнозинството от съветниците отказа да ги допуснат вътре заради противоепидемични мерки.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Царево

ОУП на Царево ще се забави още

Писмо на министъра на околната среда и водите спира процедирането на нови подробни устройствени планове в общината, коментира кметът на Царево Георги Лапчев. Предисторията на казуса е още от 2014 г. Тогава екоминистърът Искра Михайлова издава методически указания как да се процедират инвестиционни предложения и подробни устройствени..

публикувано на 22.10.21 в 17:44

Протестиращи в Ямбол:Предпочитаме локдаун

Над 200  хотелиери, ресторантьори и техните служители протестираха в центъра на Ямбол срещу изискването на „зелен сертификат“ за Covid-19.Някои от тях предпочитат пълен локдаун и компенсации от държавата. „Аз съм собственик на заведение. Предпочитам пълен локдаун да ни дадат някакви пари, колкото да си посрещнем нуждите, защото сега..

публикувано на 22.10.21 в 16:25

"Булевард Демокрация" - на 22 октомври

Стопира ли се строителството и инвестициите в цялата Община Царево? Кога и как може да се реши проблемът с канализацията в Синеморец? Гост в студиото – кметът Георги Лапчев. А за застрояването на селото – в разговора ще включим и Борислав Борисов от групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг!“. Започваме след новините в 15,..

публикувано на 22.10.21 в 14:47

Завършва корекцията на коритото на река Отманлийска

До 10 дни ще завърши изпълнението на трети етап от проекта за корекция на река Отманлийска. Става въпрос за укрепване на последен участък с дължина около 1 километър, разположен в близост до хижа "Странджа". Прилагането на инженерните решения за корекция на коритото е продиктувано от преливането на реката при силните валежи през есента на 2014 година,..

публикувано на 22.10.21 в 11:46

Два протеста срещу зелените сертификати в Бургас

Два протеста срещу въвеждането на зелените сертификати ще се проведат днес в Бургас. Единият е на представители на заведенията. Той ще започне от 15.00 ч. пред сградата на РЗИ – Бургас. Другият протест е на граждани , които също са против мярката. Той ще започне от 16.00 ч. пред Областната администрация в Бургас. 

публикувано на 22.10.21 в 09:43

Янев за Covid сертификата: Аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност

Фирмите ще бъдат компенсирани от държавата заради поскъпналия ток на борсата със 110 лева на мегаватчас за октомври и ноември. Помощта ще получат н ад 600 хиляди небитови абонати, обяви премиерът Стефан Янев: За целта са предвидени 450 милиона лева от свръхпечалбата на АЕЦ "Козлодуй ". Парите са налични и няма да е необходима актуализация на..

публикувано на 21.10.21 в 17:25

В Сливен протестираха срещу зелените сертификати

Граждани протестираха в Сливен срещу въвеждането на зелените сертификати. Тя изразиха недоволството си пред сградата на общината, като призоваха останалите граждани да се присъединят към тях. Те коментираха, че протестът им ще бъде ежедневен.  С плакати „Ваксината е личен избор“ и „Не на зелените сертификати“ гражданите обявиха несъгласието си с..

публикувано на 21.10.21 в 16:07